Dricka broccoli

Jag vet att det har blivit en hel del smoothieinlägg den senaste tiden, men det är ju så kul att mixa mat! Det slinker ned flera i veckan, och jag försöker variera innehållet men har nästan alltid i fiberrika havregryn, linfröolja och den senaste tiden äppelcidervinäger. Var försiktig med sista ingrediensen, såvida du inte tycker att det är väldigt gott med äcv, då smoothien blir väldigt frän annars. Äppelcidervinäger ska ju vara extremt nyttigt, men jag klarar då inte av att slörpa i mig det rent eller utspätt i vatten så det här viset är väldigt smidigt för mig. Hur som helst dricker jag det till frukost några gånger i veckan, vissa helger istället för middag om jag vill ha snacks och Fisenfria kvällar jag inte orkar laga mat. Alltså är mina smoothies matiga, inte lyxiga drinkar hold the booze - men alltid goda. Jag har fått in snitsen (frysta bär som smakbas)! Idag provade jag ett nytt recept, och den är en av de godaste hittills. Jag hade en ordentlig, och sen lunch, så jag tog den som kvällsmat och gjorde tillräckligt även för frukost.

Jordgubb-broccoli
7-8 blad romansallat
5 kvistar persilja
3-4 buketter broccoli
2-3 matskedar hackad tomat och gurka
1 mogen banan
3 nävar frysta jordgubbar
2 nävar fiberrika havregryn
1 skvätt äppelcidervinäger
1 skvätt linfröolja
Vatten efter behag

Knepet med banan i smoothies är verkligen att de ska vara mogna, fläckigt skal alltså, inte gult. Det blir mycket krämigare, istället för mjöligt. Den här smoothien smakade faktiskt mer som milkshake, bristen på mejeriprodukter till trots. Fräsch, god och lättdrucken och utan en endaste hint av broccoli i smaken - jag tror nog att jag ska slänga ned fler nästa gång.

Svettlukt? Nej tack.

Min näsa är känslig, mitt huvud likaså. Röklukt, tunga parfymer och svett kan ge mig huvudvärk, det är inget jag tycker är roligt, det gör att jag måste undvika vissa situationer, men så är det bara. Jag känner och har känt några människor som inte använder deodorant överhuvudtaget, och alla utom en luktade. Vissa stank ordentligt, andra stank diskret, vissa hade aldrig någonsin använt deo medan andra slutat som vuxna/sena tonåringar. Alltså drar jag slutsatsen att alla inte kan vara luktfria utan deodorant, vad än de som har turen att dofta neutralt ändå (eller har vant sig så vid sin egen lukt att de inte känner något) än säger. Men vanlig deo är ju full av aluminiumsalter och annat tråkigt så vad ska man göra?

Jo tack och lov behöver inte du, som misslyckas med att vara stinkfri utan rollon, välja mellan irriterad hud och odör. Det finns alternativ till den klassiska deon. Jag såg den första gånger som liten, hemma hos farmor. Hon hade en stor, nästan jordgubbsformad klump inne i badrummet. Den såg ut att vara gjord av plast, eller kanske genomskinlig tvål i mina barnaögon - det var en kristalldeo. Jag tänkte givetvis inte så mycket mer på det, men nu som vuxen när jag försöker leva grönare och mer skonsamt köpte jag faktiskt en egen! Den ser inte ut som farmors, min är mer som frostat glas och cylinderformad. Det är ett Thai deo-stift och kostade 85:- för 120 gram, vilket inte är så mycket när man tänker på hur dryg den är. Den innehåller mestadels alun (61 %) och vatten (36 %) och livslängden är ungefär ett år. Men då ska man sköta den rätt och torka av den efter varje användning. Stenen motverkar inte svett, utan bara svettlukt - så om du har superproblem med ringar under armarna är det här ingen mirakelprodukt på något vis. Efter att du har tvättat dig, blöter du stiftet och stryker under armarna som med vanlig deo, så tar den hand om de luktframkallande bakterierna. Man kan även använda den på fötter, eller var du nu upplever att du luktar illa av svett.

Jag misstänker att jag inte är en av de lyckliga som luktar nyponros utan någon form av deo. Om jag hade varit hemmafru eller hemmamamma eller arbetlös så hade jag kanske provat, men nu går jag till jobbet fem dagar i veckan och vill inte stinka. Detta gör även att jag hittills inte vågat använda min thaideo de dagar jag är på jobbet. Men jag har ju ändå provat den, och detta är vad den klarat av för mig (3 olika tillfällen):
- Städa lägenheten.
- Dag på fullproppat, varmt centrum.
- Hel dag med slapphet, ny dag utan dusch och med ännu mera slapphet.
Not too shabby, right? Nu svettas jag inte speciellt mycket, och eftersom jag har sarkoidos anstränger jag mig inte så kraftigt så jag vet inte hur bra den skulle fungera på en väldigt aktiv person. Vid tredje punkten luktade det lite om jag gnuggade med fingrarna mot armhålehuden, men det var ju efter ett och ett halvt dygn, så det är ju inte så underligt!

Så nu ska jag använda den här varje helg tills jag känner mig trygg nog att gå till jobbet utan min kära Dovedeo, vi får hoppas att det inte tar alltför lång tid!

För ganska länge sedan, när jag bläddrade igenom LHC, såg jag en tråd om oljerengöring. Jag läste igenom den, och hemsidan den länkade till, men provade faktiskt inte själva metoden förrän några veckor sedan. Nu har jag gjort det 3-4 gånger och kommer absolut fortsätta med det. Jag har nämligen börjat få torrhetsrynkor - japp tjugofemåringen som skyr solen som pesten och aldrig någonsin festar - och ovanligt mycket akne för att vara mig, och det är ju inte så kul som man kan tro. Jag börjar misstänka att min hy inte trivs med vismutoxidkloriden i min foundation från Avanya.
Så igår kväll tog jag min ringblomsolja, masserade in ordentligt, tvättlappade och smörjde sedan in med jojoba. Till min stora förvåning var faktiskt huden lite bättre imorse, så jag hoppas att det är ska vara en bra lösning.

Hur gör man då, och varför ska man göra det?
Jo precis som med håret tvättas hudens naturliga oljor och skydd bort av traditionella rengöringskrämer, -mjölker, -geler och allt vad det nu är. Sedan smetar man på massor med läskiga lotions som ändå oftast innehåller oljor av olika slag. Fett löser fett, så varför inte bara skippa märkesprodukterna och köra på med något naturligt? Genom att massera in en kallpressad olja ordentligt i ditt otvättade, även sminkade, ansikte löser du upp och får ut smutsen. Sedan tar du en ångande varm tvättlapp och stryker bort oljan för att slutligen, om du känner att du behöver, smörja in några droppar olja med fuktiga händer i ett fuktigt ansikte.

Vilka oljor ska man använda?
The Oil Cleansing Method står det att man ska använda sig av olika blandningar av ricin-, jungfruoliv- och solrosolja beroende på sin hudtyp. Men jag har provat med ren jojobaolja, ren mandelolja och ren ringblomsolja och jag har inte upplevat de som problematiska på något vis. Den sistnämnda, som är härligt krämig och har en orange ton, fungerade jättebra för mig och är väldigt bra för torr, känslig hud och är även antiseptisk. Som hittad alltså. Men ricinolja ska vara mycket bra som just rengörande olja, så jag får väl helt enkelt försöka leta upp lite och blanda med min ringblomsolja.

Hur ofta ska man rengöra med olja?
En del gör max en gång i veckan, medan andra gör det varje dag. På TOCM skriver hon att man måste låta huden vänja sig, så regelbundet, men inte för ofta verkar vara melodin. Man måste också vara beredd på att när man börjar med nya, renare metoder för hyn - som med smoothies, eller oljerengöring - så kan huden bli sämre ett tag. Den rensar ut slagg och kan bli fetare och finnigare - vilket ju min har blivit. Men det ska bara vara att hålla ut - vacker hy tar tid.

Punktlista
1. Häll den olja du valt som rengöring i handen, gnugga samman handflatorna och massera sedan ordentligt in i ditt ansikte. Du behöver inte tvätta ansiktet innan du börjar med oljan. Ta god tid på dig, stressa inte, utan sitt gärna ned och njut av massagen. Jag har gjort detta några gånger när jag haft ont i huvudet och det är väldigt skönt.
2. Blöt en tvättlapp, köp nya eller klipp upp en frottéhandduk, i ångande hett vatten, vrid ur och lägg över ditt ansikte. Låt den gärna ligga tills den svalnat, men jag klarar personligen inte av det för jag kan inte andas. Torka sedan försiktigt med lappen. Du behöver inte gnugga - lös hud, smuts, olja och annat följer med ändå.
3. Upprepa steg två 2-3 gånger.
4. Om du behöver det, kan du klappa in några droppar olja i ansiktet, med rena händer, och sedan massera in dem som fuktgivare medan ansiktet fortfarande är lite blött.

Har du några andra bra förslag på rengöringsoljor får du gärna slänga in en kommentar!

Balsam + olja = sant?

Trots upprepade försök har jag aldrig riktigt lyckats få till det där med oljeinpackningar. Det är så helvetiskt svårt att få det ur håret, vad jag än gör, vilket jag berättat om tidigare. Men så läste jag om någon på lockig.se som blandade olja med balsam och gjorde en inpackning på så vis. Så förra helgen provade jag med lite jojobaolja som smetades in ordentligt tillsammans med balsamet. Jag drog på mig duschmössan och lät det verka hela kvällen. Sedan sköljde jag ur med kallt vatten och ploppade över natten. Resultatet kan du se på den tyvärr lite suddiga bilden. Men nöjd blev jag allt, och jag kommer definitivt fortsätta med den här tekniken! Nästa gång ska jag dock fläta håret löst och låta det ligga bak i mössan, för nu låg det ju mot skalpen vilket gjorde att jag fick flottig botten mycket snabbare i veckan. Jag fick nog inte bort allting därifrån, och vill slippa stå och skölja i evigheter. Lite "leave in" i resten av burret går ju an. Hur som helst var inte längderna kladdiga som de annars lätt blir efter olja, utan bara lätta och fina. Vilken seger! Jag behövde inte massor med styling heller, så det var skönt. Jag har dock fått ett tips om linfrögelé, vilket man kan göra själv, så det ska jag prova när jag får ork. Det finns så mycket att testa ju! Tiden bara rinner iväg.


Nu har jag varit utan schampoo i över två månader, och har kört med CO i nästan en. Därför kände jag att det var dags med en liten utvärdering. Som man kan se på bilden jag har lagt upp är knappast varje dag en bra hårdag. Där har jag sprayat torrt hår med äcvvatten och ploppat över natten två dagar i rad - första dagen blev bra medan andra blev trasselsudd. Jag måste faktiskt säga att mitt hår majoriteten av dagarna i veckan ser halvtaskigt ut, det är bara när jag varit duktig och ploppat och haft gel i som det blir fint. Men det orkar jag inte pyssla med varje dag, speciellt då jag inte använder mig av en fön. Så jag går här och väntar på att få lika fantastiskt hår som tjejerna på lockigt.se, men de har fått skillnad så otroligt fort så jag börjar bli lite otålig. Visserligen använder de lite bättre produkter (men mindre miljövänliga) än jag, något jag avstår från på grund av mitt nya, gröna tänkande. En annan tråkig sak med CO, oljeinpackningar och liknande är att badrummet blir ganska sunkigt - golvbrunnen är ännu tråkigare än vanligt att städa.

Men nu ska du inte tro att jag ångrar mitt beslut att dumpa schampoot för det gör jag verkligen inte! Även om lockarna inte håller ihop så bra, och jag alltid har en tova i bakhuvudet, så håller sig håret rent mycket längre. Jag tvättar skalpen kanske var femte dag och jag skulle nog kunna hålla det lite längre. Tidigare blev det ju flottigt på en gång, men nu så är det fortfarande fräscht - kanske lite blankare än vanligt men det känns inte flottigt. Hela håret har faktiskt fått en finare lyster och glans och mina toppar är oftast jättefina och blanka. Dessutom, när jag väl har fina lockar har jag väldigt fina lockar och de blir inte trötta och hängiga som förut när jag använde mousse. Frissigheten ger sig nog, jag måste bara lära mig att vara lite tålmodig. Hur som helst är jag i alla fall snällare mot miljön än jag var tidigare och det är mer värt än att vara fin! Så jag rekommenderar fortfarande "no 'poo".

Mina rutiner just nu
- Tvättar skalp ungefär var femte dag
- Försöker göra inpackning av något slag varje lördag
- Sover med löst flätat hår - utan snodd!
- Balsamerar längderna 2-3 gånger i veckan
- Reder ut längderna med glestandad kam vid balsamering
- Fingerkammar håret innan flätning, för annars är det omöjligt
- Försöker skölja med ÄCV minst en gång i veckan
- Ploppar när jag har tid/ork

Jordgubb-basilika
2 nävar frysta jordgubbar
1 näve frysta hallon
1 näve babyspenat
2 nypor persilja
4-5 basilikablad
1 avokado
1 skvätt linfröolja
Vatten efter behag

Den här blev väldigt god, och när jag berättade om den lyckade kombon jordgubb/basilika för min kompis sade hon att det var en vanlig mix i det italienska köket. Så min fantastiska upptäckt var tydligen ingen nyhet. Den här kommer jag absolut göra om, fast med olika grönsaksbaser och andra tillbehör.

Äpple-Kanel
1 skalat äpple
1 kiwi
1 näve babyspenat
2-3 blad romansallat
Naturell yoghurt med vaniljsmak efter behag
Kanel efter behag
1 skvätt linfröolja
Vatten efter behag

Jag är inte riktigt hundra på exakt vad Fisen hade i sin, men det var något liknande och han tyckte att den blev jättegod. Personligen gillade jag den inte, men så tyckte han inte om min heller. Hans smakade paj och det vill jag inte dricka. Jag vill ha fräscha smoothies.

Melon-spenat
1 nätmelon
1 kiwi
1 avokado
2 nävar babyspenat
2-3 blad sallat
En ordentlig näve fiberrika havregryn
En skvätt linfröolja
En skvätt honung
Saft från en limefrukt
Vatten efter behag

Jag trodde att den här skulle bli underbart god, den var grön och fin till skillnad från mina vanliga bebisbajsbruna smoothies, och luktade gott. Men fy tusan! Jag drack upp mina 6 dl, men höll faktiskt på att kräkas. Nästa gång ska jag prova en annan melonsort, för den här var bara för kvalmig. Men har man inga problem med nätmelon, vilket jag uppenbarligen har, så är den nog riktigt uppfriskande.

Att växa på bredden

Jag tänkte att nu när jag är nästan vegetarian (vi slutade med allt kött utom fisk och kyckling för några månader sedan) och ska börja med gröna smoothisar kanske jag kommer minska lite i vikt. Det är ju inte den största anledningen till varför jag gör det, utan det skulle bara vara en bonusgrej. Egentligen vantrivs jag inte med min storlek, jag tycker att jag är ganska fin som knubbis, men klädaffärerna håller inte med mig. Jag förpassas till skamavdelningen, längst bak i butiken, där det hänger formlösa, blommiga tält och mjukisbyxor. Alltså skulle det vara trevligt att i alla fall gå tillbaka till normalstorlekar igen, för nu går jag runt i samma kläder h e l a t i d e n!

Jag var smal hela mitt liv, verkligen superslank fast med breda höfter. Redan på den gamla goda tiden hade jag över 30 cm skillnad mellan midja och höfter, så det kommer jag aldrig komma ifrån. Jag åt precis vad jag ville, mycket och onyttigt men få gånger per dag. Det blev ofta chips och mycket läsk och jag lade aldrig på mig trots att jag aldrig tränat i hela mitt liv. Så en del undrar hur det har gått till, hur jag gick upp 30 kilo på tre år, och du det gick fort. Jävligt fort.

Jag blev tillsammans med Fisen i maj 2003 och när jag började lägga på mig blev jag helt förstörd, hela min identitet var ju "den smala, långa tjejen". Det var det enda jag hade som folk avundades mig för, och jag kände mig asful fast jag fortfarande tekniskt sett var underviktig. Men jag trodde att det bara var förhållandebubblevikt och att det skulle gå tillbaka. I samma veva tog mitt vikariat slut, jag blev superosams med min bästis D (vi blev vänner igen efter ett halvår hahaha) och jag började helt enkelt sitta hemma mycket. Eftersom jag ändå aldrig tränat trodde jag att jag verkligen kunde äta vad jag ville och fortsatte som vanligt, med enda skillnaden att jag åt oftare nu när det var någon som såg till att jag skötte om mig själv.
Det jag inte tänkte på var att jag alltid har gått otroligt mycket. När jag bodde hemma hos mamma och pappa hade jag en kilometer till bussen, jag har haft fysiskt krävande jobb, och när jag jobbade i eller skulle till stan gick jag alltid dit och hem - och jag var aldrig hemma förutom när jag sov.

Nu var jag alltså utan den motionen, och när vi efter ungefär ett år flyttade till en ny stad där jag inte kände en kotte rörde jag på mig ännu mindre. Kilo efter kilo lades på och snart hade jag gått upp över 30 kilo. Det senaste året (i ännu en ny stad) har jag dock stått stilla, till och med gått ned några kilo, så nu väger jag exakt 30 kilo mer än jag gjorde när jag träffade Fisen. Eftersom jag faktiskt var underviktig från början, och jag är lång och det mesta satt sig på baken, är jag mer knubbig än fläskpaddig och jag har fortfarande lite midja - thank god. Mitt BMI då var 18 och nu är det 28. Men det är som sagt inte så roligt alla gånger, som när man ska leta kläder, sitter lite väl trångt i stolar med armstöd, eller snubblar runt på t-banan. Grejen är ju bara att jag faktiskt inte kan träna på grund av sarkoidosen, och jag är inte en sådan som bantar - har aldrig någonsin varit för jag gillar att äta damnit! - och vill inte leva ett sådant liv. Så vad ska man göra liksom? Jag behöver inte bli gamla smaljag igen, jag duger fint så här och folk spanar fortfarande in mig thank you very much, men det skulle vara så skönt att slippa handla på tjockisavdelningar som aldrig har något utbud.

Nu kommer poängen! Så jag ska försöka fixa min smoothies nu, om jag har tur går jag ned lite, annars får jag ju i alla fall i mig vitaminer, bra fetter och mineral. Alltid något. Jag tänker inte sluta med riktig mat eller ostbågar, men i alla fall ersätta delar av måltiderna med dessa gröna drinkar. Jag äter faktiskt inte superonyttigt, och småäter mer eller mindre aldrig, men jag äter fortfarande för sällan och då för mycket. Det är nog mitt största problem.

För att skämma ut mig själv ytterligare tänker jag lägga upp bilder på mitt knubbiga jag, lite som motivation för jag vill hur som helst inte gå upp. Det är bra nu, liksom. Så får jag fortsätta att ta bilder lite då och då för att se om det blir någon skillnad. Antagligen kommer jag bara dricka mina smoothies i en vecka eller något för jag är lat och det är dyrt med frukt och grönt, men ni kan ju hålla tummarna. En person som mobbat mig för min nya, fina kropp kan ju hålla sig till att lämna en vänlig kommentar! Du vet vem du är - hoppas jag.

Gröna smoothies

Något jag blivit lite av en expert på den senaste tiden är att snubbla över intressanta trådar i olika forum. Jag googlar på en sak, men hittar något helt annat. Igår ville jag ha lite fakta om rasul, men hamnade istället på en site där en tjej skrev om "green smoothies" och dess underbara verkan på hyn. Grundidén är att man ska ta "leafy greens", jag vet inte riktigt vad svenska samlingsnamnet är, och mixa det tillsammans med frukter, bär och vatten. Fördelningen ska vara 60 % frukt/bär, och 40 % grönt, vatten ska tillsättas för att få mer juicelik konsistens. Enligt tjejen ska man dricka 4 cups om dagen (1 cup = 2,4 dl) för bäst effekt. Hon skriver även att man inte ska ha i några andra grönsaker, men att man kan ha i lite linfröolja för det hjälper kroppen att suga i sig det nyttiga.

Jag är väldigt dålig på att äta andra grönsaker än tomat, gurka och isbergssallad. Helt värdelös faktiskt. Så jag tänkte att det här måste vara det ultimata för mig, och efter att ha googlat på green smoothies och sett att många slänger i lite allt möjligt ur växrriket i sina mixers tänker jag inte vara sämre! En del använder det som bantingskur, andra som mellanmål, frukost eller middag. En del äter inget annat och andra har det bara som näringsrikt komplement till sin övriga kost. Personligen kommer jag nog ha det som komplement till mindre portioner varm mat, men om det är gott kanske även ta det som frukost eller istället för middag. Det är ju som en sallad - bara i flytande form! Varför vill jag göra det här då? Den största anledningen är ju att jag behöver näringen, men sedan är det ju självklart ett plus att det går fortare att slänga ihop en smoothie än att laga mat. Sedan skulle det ju vara trevligt om man tappade några kilo, men mer om det i en annan post.

Jag har börjat lista potentiella ingredienser i ett excelark, och tänkte dela med mig lite!

Exempel på bra grönt som bas är:
* Bladselleri
* Brännässla
* Grönkål
* Mangold
* Persilja
* Romansallad
* Sallat
* Spenat
* Vattenkrasse

Exempel på bra frukt/bär som bas är:
* Ananas
* Banan
* Jordgubbar
* Mango
* Papaya
* Persika
* Päron
* Äpple

Exempel på bra frukt/bär för extra smak (och näring så klart):
* Apelsin
* Björnbär
* Blåbär
* Hallon
* Kiwi
* Kokos
* Körsbär
* Melon - alla möjliga sorter

Exempel på ingredienser för extra näring/mättnadskänsla:
* Avokado
* Broccoli
* Gurka
* Havegryn
* Morot
* Kokosmjölk
* Linfrön
* Linfröolja
* Mjölk
* Osaltade nötter
* Olivolja
* Rismjölk
* Sojamjölk
* Stevia
* Tomat
* Tranbär
* Yoghurt
* Zucchini

Exempel på andra smaksättare (plus mer näring så klart):
* Basilika
* Chili
* Citronsaft
* Honung
* Ingefära
* Kakao
* Kanel
* Limesaft
* Muskot
* Mynta
* Sirap
* Vanilj

Sedan finns det ju massvis med andra saker att ha i, öppna kylskåpet och experimentera!

Jag gjorde precis min första smoothie - ungefär 8 dl. Hälften dricker jag idag, och resten tänkte jag ta till frukost imorgon. Jag var ganska rädd för att det skulle vara äckligt och snålade därför lite med det gröna till en början. Men hör och häpna! Jag, som är den där typen som tror att hon kommer att dö så fort hon äter något nyttigt (=äckligt), tyckte faktiskt att det var varken eller! Du kanske tycker att det låter konstigt, men för mig var det en seger - det var ju i alla fall inte äckligt liksom. Jag behöver nog mer smakrika bär nästa gång, det blev lite väl mjöligt och blekt nu. Varför? Jo, nu ska ni få se mitt recept:

Min första smoothie

5-6 blad romansallad
2-3 kvistar persilja
4-5 blad basilika
2 körsbärstomater
1 avokado

1 näve frysta jordgubbar
1 banan
1 gul kiwi
En nypa torkade tranbär

1 liten näve linfrön
1 liten näve fiberrika havregryn
Lite flytande honung
Vatten

Banan, avokado, linfrö och havegryn har en sak gemensamt - de är ganska mjöliga! Banan är en av mina favoritfrukter, men jag gillar den inte i smoothies eller milkshake, för den tar över helt och är inte så frisk i smaken. Jag kände inte jordgubbssmaken alls! Å andra sidan kände jag inte grönsakerna heller, och jag gillar inte basilika så YEAY antar jag. Det gick fort och var roligt att göra så jag ska verkligen försöka hålla igång med detta nu. Vad fick min för färg? Brun med små gröna och små röda prickar, men den är grön i sinnet.

Saker att tänka på
* Citrusfrukter kan ibland vara en dålig kombo med några av de vanliga green smoothie-ingredienserna enligt de som vet, så prova dig försiktigt fram.
* Tänk på vilka smaker som passar ihop innan du slänger ned saker i mixern, i alla fall i början. Har du äpple som bas blir ju kanel en ypperlig krydda, men kakao kanske är godare till banan.
* Ha i vatten ganska tidigt, då det hjälper mixern att mixa.
* Riv morötterna innan, för de kan vara lite för hårda för många mixers.
* En smoothie håller sig ungefär 24 h i kylskåpet.
* Variera innehållet i dina smoothies.
* Var försiktig med främst spenat och persilja, då det innehåller mycket oxalsyra som i större mängder kan irritera tarm- och magkanalen och kan ge kalciumbrist. Måttliga mängder är däremot helt okay!

Om du har egna kalasbra recept skulle jag bli väldigt glad om du skrev en kommentar!

Vill du veta mer?
Just effing google it! Jag lovar att det ploppar upp hur mycket som helst och jag orkar inte just nu.

Jag har börjat med en ny vana nu, varje lördag lyxar jag till det lite. Dels för att man har tid, dels för att det inte gör någon om man misslyckas. Jag har ju resten av helgen på mig att fixa problemet, liksom. För ett tag sedan fick jag som bekant hem mina oljor från Crearome och i lördags bestämde jag mig för att göra en inpackning med kokosolja. Även om det är i fast form smälter det snabbt i händerna och är lätt att applicera. Efter att längderna fått sitt drog jag på mig duschmössan och gjorde en ansiktsmask av rasul och glodde på lite TV. Efter ungefär en halvtimma hoppade jag in i duschen, sköljde av ansiktet och skrubbade resten av kroppen med leran. Fortfarande fuktig smorde jag in mig själv från hals och ned med avokadoolja, med manel och jojoba i ansiktet som vanligt. Avokadooljan är grön och luktar lite suspekt, men den är krämigt härlig att smörja in sig med. Jag hade varit lite orolig, för under de här 30 minuterna hade masken självklart stelnat och jag kände mig lite som Jennifer Coolidge, allting stramade och läpparna kändes svullna på grund av det. Huden pirrade även och det hade börjat klia lite, vilket ju inte är så konstigt när lera torkar i nyllet på en. Hur som helst såg hyn jättefin ut när allt sköljts bort, jag hade till och med lite rosiga kinder!

Jag tänkte ha i hårinpackningen resten av dagen, och kanske även under natten, men ju fler timmar som gick desto mer påverkade lukten mig. Kokos har aldrig varit min favoritdoft, den är lite för tung, men eftersom oljan hade en mild lukt trodde jag inte att det skulle göra något. Jag hade dumt nog tagit av mig mössan för jag var trött på att ha den på och ville lufta skallen lite. Men det slutade helt enkelt med att jag vid femsnåret mådde så illa att jag var tvungen att tvätta ur skiten - med mängder av balsam. Jag får passa på med kokosinpackning nästa gång jag är däbbt i däsan helt enkelt.

När det gäller att få ur olja har jag verkligen inte hittat rätta tekniken. På ett av de forum jag besöker påstår en tjej att det räcker med vatten, men hon måste ha en helt annan typ av hår än jag. För jag har provat med massvis av kallt vatten (varmt ska tydligen bara få oljan att tränga in mer), massvist med varmt vatten, balsam i torrt hår och sedan tillsatt lite vatten och balsam ivått hår. Inget fungerar bra. Visst får jag ur mycket, men håret är fortfarande lite flottigt liksom. Det är först dagen efter usköljning, om jag tvättar ur håret en gång till, det blir riktigt fint och det är ju ganska tråkigt eftersom det blir ett tvådagarsprojekt. På första hårbilden, som är från söndag och alltså andra tvätten den helgen, hade jag lite aloe vera-gel och honung i balsamet. Men efter ursköljning ploppade jag bara några timmar, så inga produkter och inget äcv-vatten.

Eftersom håret blev ganska fint och jag vill undvika att göra aloegelstyling till en vana (gelen innehåller carbomer ju!) så tänkte jag prova något nytt för natten! Jag tog en medelstor sprayflaska, hällde i vatten till hälften och hade sedan i äppelcidervinäger. Vet inte exakt hur mycket, men kanske en femtedel av vattenmängden? Sedan lutade jag mig framåt, sprayade i blandningen och kramade uppåt. När håret var tillräckligt fuktigt ploppade jag och gick och lade mig. På det viset slipper jag blöta hela håret, och så är det förhoppningsvis helt torrt när man vaknar. Så sista bilden visar hur det såg ut imorse. Fisen hade redan gått till jobbet så jag hade ett fasligt sjå att få till bilden. Den är väldans mörk, och håret ser ganska glanslöst ut men det är det då inte. Jag är nöjd och kommer upprepa proceduren ikväll, då burret har hållit sig riktigt bra under dagen. En annan sak jag gillar med detta, som jag inte alltid tycker jag får med gelen, är fylligheten, mina tunna strån till trots. Jag vill inte ha glesa lockar, utan trivs bättre så här.

Min sjukhistoria

Idag måste jag till sjukhuset på spirometri och därför har jag jobbat över hela veckan, för att få in timmarna jag förlorat. Men i natt vaknade jag av extremtörst och att jag var febrig, jag har känt av att en förkylning är på gång, och givetvis slår den ut idag. Jag tar alltså en sjukdag idag, och min övertid visar sig onödig. Dubbelfan. Men jag vågar inte bege mig ut eftersom läkarbesöket är viktigt.

Så varför måste lilla jag till KS då? Har du någonsin sett House, serien om den sarkastiska läraren som aldrig stryker sina skjortor och använder käpp, så har du hört talas om min sjukdom. För i praktiskt taget varje avsnitt när de går igenom potentiella sjukdomar ploppar den upp: "Sarcoidosis", eller eftersom vi bor i Sverige - sarkoidos. Man vet inte varför man får det, det finns inget botemedel (bara sätt att lindra symptomen) och om man som jag tack och lov inte har en kronisk variant (vad vi vet) har man det oftast "bara" i ca 2 år.

För nästan precis ett år sedan, jag tror att det var i oktober, började jag bli trött. Jag kunde inte sluta sova helt enkelt. Jag brukade bara vara vaken i kanske tre timmar i sträck, sedan lade jag mig igen. Men jag trodde bara att jag hade någon förslappningssjukdom då jag läste på distans och satt inne mest hela tiden. Jag kände mig skittaskig varje gång jag skulle hälsa på min vän J, eftersom jag efter några timmar började gäspa och kände mig redo att tuppa av. Jag var även rätt anfådd, men jag trodde bara att det var min kassa kondis som blivit ännu mer kass. Men i slutet av november samma år (2006) ploppade det helt plötsligt upp tre knölar på vänster ben. Efter att ha ringt sjukupplysningen och fått veta att det kanske var blodproppar följde J med mig till akuten. De klämde lite på mig, drog blod, tog en halsodling och berättade att det var brukligt med lungröntgen med av någon underlig anledning blev det inte av. Jag fick snabbt veta att det var någon som kallades knölros, blev ordinerad vila och skickades hem. Knölros är en inflammatorisk sjukdom, inte besläktad med bältros som handlar om virus, som sätter sig i underhudsfettet och ger stora bulor under huden som blir varm och missfärgad. Här är en bild, inte på mig, och jag kan säga att det är ingenting mot hur jag såg ut.

Glad i hågen, det var ju inte blodproppar och sjukdomen hade ett roligt namn, åkte jag hem och ringde runt lite. Jag ställde in mina julplaner då jag var tvungen att vila ordentligt och fortsatte bara som vanligt. Sov mycket, men skötte skolan. Nu ångrar jag så otroligt mycket att jag aldrig tog kort på mina ben, för jag fick knöl efter knöl efter knöl och leder svullnade upp. Mitt vänsterben var värst, och trots att högern var svullen som fan var vänster 10 cm större runt ankeln. Tio jäkla centimeter. Jag blev full i skratt varje gång jag såg mina löjliga, röda tjockisben som var jämnbreda från knä till fot, med små korvtår. Någon som inte var lika roligt var faktumet att jag knappt kunde gå (SMÄRTA!), eller böja benen eller någonting egentligen. Under en månads tid var jag mer eller mindre handikappad och förlitade mig mycket på sambon. Samtidigt fick jag problem med leder och hade grymma smärtor i fot-, hand-, höft-, knä- och armbågsleder. Vad jag än gjorde, hade jag ont, och då sambon jobbade så otroligt mycket och dessutom fick ta hand om mig och hem tärde det så klart på honom, mig och vårt förhållande.

I slutet av januari var det nästan borta, inte ledvärken, men i alla fall knölrosen. Vid det här laget var jag ganska säker på att det var sarkoidos, eftersom jag hade googlat ordentligt på knölros efter resan till akuten, och nu fått mer kött på benen med ledvärken. Men jag misstänkte absolut inte att det var dags för ännu ett symptom nämligen inflammation i ögonen. Jippi! De började bli röda och torra och när min ena pupill slutade vara runt åkte jag och sambon in till St Eriks ögonsjukhus. Där fick jag veta att jag har regnbågshinneinflammation, eller irit som är lättare att säga. Det är en inflammatorisk ögonsjukdom som kan få irisen och linsen att växa ihop så man tar en sorts droppar för att förlama pupillmusklerna (resultatet är att man ser ut som en knarkare med asstora pupiller) och en sorts droppar för att behandla inflammationen. Jag såg ut så här, jag skelar inte så vanligtvis, kameran var bara lite väl nära nyllet hehe, och som ni ser tog jag till en början bara pupillförlamaren på ena ögat och bara ena pupillen är missformad. Man har vanligtvis bara irit i ena ögat och brukar vara drabbad i 2-4 veckor. Du kanske undrar hur det var för mig? Jo, jag har givetvis i båda ögonen och har haft mer eller mindre konstant sedan februari. Hur många månader det är vill jag inte ens tänka på. Nu tar jag inte pupillförlamaren, vilket är underbart för då skulle jag inte kunna jobba. Det är nämligen så att jag ser extremt suddigt i ungefär 4-5 timmar efter idroppandet.

I somras blev det lungröntgen på St Göran, något jag skjutit upp då jag visste att det ändå inte fanns något botemedel till sarkoidos, och efter att någon sett mina plåtar blev jag kallad till Thoraxavdelningen på KS istället. Där fick jag röntga mig igen, fick undersökas av och prata med en trevlig läkare, ge en jäkla massa blod och göra ett miniandningstest. De berättade att jag var hade väldigt nedsatt lungkapacitet (jo jag har märkt det) och var mycket inflammerad. Men eftersom knölros och ledvärk blossat upp fort och försvunnit fort så tydde allt på att det var en godartad sarkoidos. Sköterskan sprutade även in något i min arm för att se så att det inte var TBC (det var det inte) och så gav de mig världens konstigaste direktiv. Jag skulle samla allt mitt kiss under en helg, i två dunkar, och sedan ge till sjukhuset. Det kändes ganska absurd att inte kissa på toaletten den helgen, men så kan det vara ibland. Jag fick veta att jag har för mycket kalk i både blod och kiss, vilket är en effekt av sarkoidosen, och sådant orsakar trötthet och är dåligt för njurarna. Så det är något man måste hålla under uppsikt. Jag lämnade därför mer blod för några månader sedan och det hade blivit, kanske inte bra, men i alla fall bättre.

Nu ska jag in på spirometri, där jag ska andas in i någon maskin för att de ska se om jag behöver astamedicin tillfälligt och det skulle faktiskt vara skönt för jag orkar knappt ta mig från tunnelbanan till pendeln. Det är inte långt. Sedan ska jag röntgas igen, men jag vet inte när.

Det jag lider mest av nu är ju lungorna och att jag sällan har energi. Det med ögonen är asjobbigt, men just nu tar jag bara droppar två gånger om dagen i varje öga så det stör mig inte så mycket. Visserligen är jag ofta trött i ögonen och har helt givit upp ögonsmink så att jag kan gnugga hur mycket jag vill! Sedan så svullnar leder, oftast fingrarna faktiskt, upp ibland. Just nu till exempel, men det är kanske febern? Hur som helst är jag så jävla trött på att inte orka något, att alltid behöva jobba in all tid jag spenderar på olika sjukhus och att det går ut över sambon. Vi sitter hemma jämt och han får dra ett tyngre lass än jag hemma. Det går även ut över mina vänner, då det inte finns en chans att jag orkar ses en vardag.

Det finns flera orsaker till varför jag skriver detta. Det är lite för min egen skull, för att jag ska komma ihåg, men också för andra som kanske lider av sarkoidos de med kan se hur det varit för någon annan, men sedan är det också en förklaring till varför jag har börjat intressera mig för någon som kallas Resan. Men det tänker jag skriva om i en separat post.

Otroligt va? För det vill ju absolut ingen annan.
Jag har i alla fall fått rasulen nu, och har tvättat med den en gång (igår innan läggdags). Den kändes len och krämig, luktade gott och hade en milt peelande effekt. Även om det är för tidigt att säga något om hur den påverkar huden, kändes det bra.
Jag har nu i någon veckas tid smörjt in huden med mandelolja, fast tagit jojoba runt munnen vilket är mitt mest drabbade område, och jag tycker mig definitivt se en skillnad. Porer ser dessutom mindre ut, vilket ju är underbart. Jag har väl egentligen inget mer att säga, ville bara slänga in ett litet meddelande medan jag håller tummarna för att jag blir lika fin som Hosanna.
Om lillasyster läser detta så bör hon verkligen prova på och ge utlåtande då hon har haft mycket problem med sin hy genom åren. Jag ger dig en gratis weekend på Hotell Storasyster om du använder rasul och skriver en recension med bilder, C. Kom igen! Under tiden får ni nöja er med min, som kommer att dyka upp när jag använt rasulen lite längre.


Igår hämtade jag ut mitt paket från Crearome och upptäckte till min stora förtjusning att de skickat med en välkomstgåva - Roliga tvålboken. Jag förstår ju varför, de hoppas att jag ska läsa den och vilja göra egen tvål och därmed handla mer från dem. Det kommer antagligen fungera, så grattis Crearome - smart affärsidé. Tänk själv att ge svärmor lite handgjorda tvålar och fuktighetskrämer i julklapp (hon har också problem med huden), då lär man allt bli lite mer poppis än vanligt.

Hur som helst gjorde jag en oljeinpackning, något jag längtat efter ett bra tag nu. Jag gjorde en bena hela vägen från panna till nacke, så att jag fick två tofsar, och borstade håret med min svinhårsborste. Ja, ja, ja. Bad me som borstade mitt lockiga hår. Sedan tog jag några droppar avocadoolja, gnuggade samman händerna och drog över längderna. Sedan upprepade jag proceduren med några droppar jojobaolja, och masserade även in lite i hårbotten. Efter det blev det plopp över natten för att undvika sunkigt örngott.
På morgonen smetade jag in balsam i torrt hår, då det tydligen tvättar ur olja bäst, och sköljde ordentligt med varmt vatten. Sedan gjorde jag en snabbinpackning av balsam och honung och drog på mig min duschmössa (hittade slutligen en på Lindex!) för att tvätta resten av mig. Innan jag tog på mig ploppen sköljde jag med kallt vatten, och sedan ÄCV-blanding och resultatet ser du på bilden. Det var ganska fint där fram, speciellt i topparna som dumt nog inte syns, men desto frissigare i bakhuvudet men det är det ju nästan alltid. Jag har någon sketen virvel där eller något som bara inte vill ge med sig. Bah! Den här gången lyckades jag bättre med blixten, så hårfärgen är nog mer lik med egen och jag kan ta åt mig äran för majoriteten av glansen. Men för att anonyma mig lite lade jag ett poster edges-filter över ansiktet, vilket gör att jag påminner lite om Vincent eller hur!

En fellow CO:are, Hosanna, har på sin blogg skrivit om sitt hudproblem och har visat bilder på hur fantastisk hon ser ut nu när hon tvättar ansiktet med rasullera och smörjer in med mandelolja. Det är ett helt otroligt resultat, se själva. Det gjorde mig självklart stensäker på att jag skulle beställa lite rasul, något jag tvekat om tidigare. Tyvärr har inte mitt paket (som även innehåller Fisens nya schampoo och en thaideosten) kommit ännu, men jag passade på att smörja in ansiktet med några droppar mandelolja (på blöt hud) och jag har varit löjligt len hela dagen. Visserligen har det inte varit något vidare problem med lenheten sedan jag slutade med vanlig lotion, men den är fortfarande lite småfinnig emellanåt och ojämn i tonen. Jag vill ju ha len, fin persikohud så att jag kan ge upp foundation all together. Innan trodde jag att det var stört omöjligt, men Hosanna har givit mig nytt hopp.

Slutligen blandade jag även till en läkande olja till Fisen, ja tror jag i alla fall. Det är alltså ingen krämig smidighetsolja att ta till lite när som på dagen, utan mer en vårdande produkt som jag hoppas ska läka hans småsår och som förslagsvis ska tas inför natten eller så. Den består till största delen av avocadoolja och kallpressad olivolja, men har även lite gurkörtsolja, ringblomsolja och patchouli i sig. Ja, den luktar lite mysko men den är förhoppningsvis nyttig för hans händer.

Nej nu ska jag läsa mer om tvål!

Efter att ha bytt ut alla dumma produkter mot mer skonsamma sådana började Fisens händer se riktigt bra ut. Stressigt jobb och massvis med övertid till trots var de inte fulla av öppna sår och ilsket röd hud, vilket de alltid är när han är pressad. Totalkär i Avocadosmöret, Badger's Healing Balm och Santes vax som han är beställde han en dubbel omgång till för ett litet tag sedan, så där lyckades jag verkligen hitta rätt. Jag har tidigare nämnt att Badgerburken är väldigt liten, men Fisen tycker att det är bra då den är lätt att ta med sig och han alltid kan ha den i fickan. Avocadosmöret smälter på huden och lämnar den otroligt len, jag har provat den själv på fingertopparna efter att ha tvättat kläder och det är en fantastisk salva. Mina fingrar känns normalt som microfibertrasor efter att jag har tagit i blöt, sköljmedlad (hey ett nytt ord!) tvätt.

Men nu till misstaget... Schampoot jag ersatte Sunsilk med var ju ett från Sante och ingen av oss var supernöjd med det, då det dels fick hans hår att kännas strävt, dels innehöll alkohol som näst största ingrediens efter vatten. Så jag satte mig helt enkelt ned och plöjde igenom nätbutiker efter ett nytt schampoo och snart hittade jag ett från Regina Cosmetic, Rebecka Aloe Vera Schampo, på Bodystore. Det innehöll fina saker, visserligen inte supermiljövänligt men jag respekterar Fisens val - han sätter sina händer först. Så jag beställde två flaskor, samt tre olika handkrämer eftersom vi söker runt efter det ultimata. Mer om dem när Fisen använt dem ett tag och kan ge ett utlåtande!

Hur som helst upptäckte jag när vi fått paketet att jag inte alls läst schampoots innehållsförteckning, utan samma märkes balsam. På Bodystore har de samma bild för alla produkter i den serien (schampoo, balsam, gel och lotion) och jag hade råkat klicka fel! Det jag nu hade beställt innehöll natriumlauryletersulfat, men då jag läst att det är relativt milt när det verkar tillsammans med en sockertensid (vilket det gör i den här produkten) tänkte vi att han kunde prova i alla fall. Det var ett otroligt dumt beslut. Efter att ha haft fina händer ett tag såg de helt plötsligt nästan brännskadade ut, alldeles vinröda och irriterade och då han precis börjat använda Rebecka Aloe Vera Schampo och dessutom fått slut på Badger Healing Balm drog vi våra slutsatser. Snacka om att jag kände mig dum. :( Nu kan det så klart bero på något annat, men vi tror inte det.

Så det var bara att sätta sig igen och börja leta schampoo och hoppas på att hans beställning på ovan nämnda favoritprodukter skulle levereras snabbt (det gjorde de tack och lov). Till slut hittade jag Halicos Sensitive schampoo, också på Bodystore. Tyvärr är sidan lite halvdan på att skriva ut innehållsförteckningar, men det står att den i alla fall inte innehåller SLES, färg eller parfym. Visst det är en chansning, men jag håller tummarna! Vi ska snart gå till Ica och hämta ut paketet så vi får se vad för annat det egentligen är i. Wish us luck!

Efter att ha läst de mest fantastiska saker om mineralsmink (mer info i mitt långa inlägg) beställde jag hem prover på foundation, nämligen de tre ljusaste av Avanyas utbud - Alabaster, Ivory och Porcelain. Jag är en riktig blekfis, så trots att Porcelain gav mycket snyggare täckning blev det för stor skillnad mellan ansikte och hals så jag köpte istället en ask med Ivory, och en kabukiborste. Kabukin är formad på ett sådant vis att den jämt fördelar pudret och släpper ifrån sig lite i taget.

Knepet när det gäller mineralsmink är en teknik som kallas swirl, tap and buff som går ut på att du skakar ut en liten mängd pulver i locket (doppa aldrig penseln direkt i burken), gör cirkelrörelser med kabukin så att allt arbetas in i borsten, slå penseln mot lockkanten så att eventuellt överflöd ramlar bort. Sedan "buffar" du in din foundation i huden. Gör detta upprepade gånger tills du är nöjd med täckningen.
Låter det komplicerat? Det är det inte, men för säkerhets skull kan du se en video här.


Inne i mitt badrum, där jag har ett fantastiskt, softat, varmt ljus, ser hyn helt underbar ut efter buffningen. Jag är alldeles jämn och fin men tyvärr har jag upptäckt att så inte är fallet. I bättre ljus, eller bara kallare, syns det tydligt att hyn inte är så fin. Ivory är helt enkelt lite för ljus för att ge bra täckning, vilket jag tycker är orättvist mot oss blekisar. Å andra sidan är det en förbättring mot naken hud, och jag gillar verkligen att man fortfarande kan se leverfläckar (eller fräknar för den som har det) och att man inte ser sminkad ut. Som man kan se på bilden ser det mer ut som att jag har okay hud av mig själv än att jag sminkat mig till perfekt hy och då jag inte gillar den spackliga slitzbrudlooken är det ju positivt. Om jag bara hade lite klarare hy skulle den nog vara en bra matchning. På bilden ovan ser man en bit av min kind och en bit av min haka, de delar av mitt ansikte som råkat ut för mitt chokladätande. Förlåt hud!

Hur som helst tänker jag prova ett annat märke nästa gång, då jag vill slippa vismutoxidklorid och se om bristen på täckning har med Avanya eller bara nyansen att göra. Det finns ju en uppsjö med mineralsminkmärken att testa. För när det ändå kommer till kritan föredrar jag mineralfoundation framför flytande, då jag blir mycket lenare i huden och slipper kladd och ett kakigt utseende. Dessutom går det bra mycket fortare med buffning och jag gillar att man ser naturligt fräsch ut.

För- och nackdelspunktlista för den som inte orkar läsa texten ovan:

Fördelar
+ Den är väldigt lätt och smidig, och till skillnad mot flytande foundation blir man aldrig kladdig eller måste tänka på att den färgar av sig på saker. Efter att du pratat på mobilen måste du inte torka av foundation från displayen, te.x.
+ Jag vet att många svarta och många bleka kan ha svårt att hitta foundation för det är mest mellannyanserna som finns hos traditionella märken. Men Avanya har ganska bra utbud på nyanser: Varma, kalla, ljusa, mörka och mellan!
+ Burken har ett vanligt skyddande innerlock med hål i sig, så att man lättare kan skaka ut en liten mängd i ytterlocket. Man ska bygga upp sin foundation lite i taget nämligen.
+ Innehåller inga mineraloljor, silikoner, konserveringsmedel och parfymer! Det är därför du inte ska doppa borsten direkt i burken, och dessutom tvätta borsten ofta.
+ Det går fort och lätt att applicera och ger ett naturligt och jämnt resultat.
+ Ger inga tydliga linjer vid käkben eller hårfästet.

Nackdelar
- Ger halvdan täckning, mina mörka ringar under ögonen döljs inte överhuvudtaget.
- Den är dyr, eller ska jag säga prisvärd då den är dryg? Min kostade 349:- för 9 gram. Jag vet att det finns billigare märken.
- Innehåller vismutoxidklorid, vilket kan ge irriterad hud eller utslag om man har otur.
- Man "måste" köpa en dyr kabukiborste till. Visserligen finns det billigare kabukisar att få tag på, men måste ju inte ha av samma märke som sminket man använder.

Betyg




På det stora hela är jag nöjd, men inte tillräckligt nöjd för att bara hålla mig till detta märke. Så betyget blir en svag fyra - främst på grund av att den inte täcker så jättebra och är lite för dyr. Men till alla som inte är lika bleka som jag: Beställ hem lite prover och se själv. De mörkare nyanserna ger ju bättre täckning och prover är inte speciellt dyrt.

UPDATERING (30/12 -07)
Efter att ha provat ännu ett mineralsminkmärke och har lite att jämföra med vill jag sänka mitt betyg från en svag fyra till en svag trea. Jag trodde felaktigt att den dåliga täckningen berodde på min foundations ljusa nyans, då jag provat en mörkare som täckte mycket bättre. Men jag har nu testat en av de blekaste foundation jag någonsin sett och den täckte säkert fyra gånger bättre än Avanyas Ivory.


Handla Avanya
Accessoara
Skönhetsbaren
Softskin

Officiell hemsida