Skallebank

Är du som jag trött på att alltid behöva bära med sig en treotub, eller en karta med vad du nu proppar i dig så fort du får känningar? Du stoppar i dig massor med piller för att tungheten inte ska utvecklas till en extrem smärta som seriöst får dig att vilja köra in spikar i pannan eller kanske klyva hjässan med en yxa. Vi har alla olika utlösare, det kan vara stress, starka dofter eller något man ätit, men vi kanske inte behöver ta till medicin för att lindra utbrotten?
Jag vet själv att ett mer balanserat liv, mer struktur och god sömn, minskar risken för migrän för mig men ibland räcker inte det och jag bestämde mig för att ta reda på lite alternativa metoder.

Vad jag har gjort hittills
1. Stoppat i mig en "dubbeltreo" - alltså två brustabletter i ett halvt glas vatten. Inga andra värktabletter, varken receptfria eller -belagda, fungerar för mig.
2a. Duschat riktigt varmt med hård stråle tills jag blivit dåsig.
2b. Spolat hjässan med iskallt vatten tills huvudet känns lättare.
3. Knutit något hårt runt huvudet, som ett badrocksskärp eller en sjal. Ibland har Fisen fått trycka hårt, hårt, hårt på min panna eller på sidorna av huvudet. Sedan har jag försökt somna.
- Om jag inte varit hemma har jag försökt att få i mig Cola (dricker inte kaffe), vatten och salt och masserat huvudet ordentligt med fingertopparna. Jag tycker också att det är skönt att slå med handflatan, även om folk upplyser mig om att det ser lite sjukt ut och att de inte tror att det är en bra metod. Well, det är skönt så jag struntar i det!

Oljor
- Pepparmyntsessens utvinns ur lätt torkade blad från pepparmyntan, en planta som kan användas till mer än bara godis. Häll lite i din oljebrännare när du känner dig tung i huvudet eller bara är trött och hängig, eller använd det som luktsalt när värken är på ingång.
- Då ovan nämnda olja piggnar till, kan det kanske vara skönt att bränna rosen- eller citronmelissolja istället. De lindrar migrän och huvudvärk, men hjälper även till med insomning. Den sistnämnda kan även droppas i badet med samma effekt.
- En kall kompress med lavendelolja kan lindra vid huvudvärk, eller så kan man massera in lite tallbarrsolja vid tinningarna. Båda oljorna fungerar även i oljebrännare.

Massage
- Massera vecket mellan tumme och pekfinger - höger hand om du har ont i vänstra delen av huvudet och tvärtom.
- Tryck med tungan eller tummen i gommen, har du ont i pannan trycker du längst fram i gommen och tvärtom.
- Massera punkten där kindben och öron möts i ungefär 5 minuter, båda sidor samtidigt.

Andra huskurer

- Lägg ett kallt omslag på magen eller svalka av fötterna och få på så vis blodet att samlas där istället för i huvudet.
- Te gjort på lindblommor, mejram, fläder eller kamomill lindrar, och om man vill ha något starkare kan man ta till med rosmarin.
- Ta en matsked med honung när du känner anfallet närma sig.
- Lägg råa potatisskivor över pannan, och en våt handduk över det.
- Drick en msk äppelcidervinäger utspätt med ljummet vatten, på fastande mage varje dag, som förebyggande kur. Eller så kan du göra ett ångkok med äcv och andas in.
- Tugga på en färsk ingefärarot, eller drick lite te av ingefära.

Fungerar det här då? Jag har inte den blekaste, men vissa kurer verkar ju mer trovärdiga än andra. Det är väl bara att börja prova!

Bara för att det är ett sådant enkelt sätt att illustrera att metoden faktiskt fungerar. Skiftningar i färg och ljus- eller mörkhet beror helt och hållet på att bilderna är tagna olika tider på dagen, i olika rum och ljus och med en värdelös kamera. Om förkortningar är förbryllande kan man kolla här.




Hoppas fler lägger upp liknande serier på sina bloggar!

Lyxlördag


Eftersom helgen är enda tiden i veckan som jag orkar, om ens då, rå om mig själv bestämde jag mig för att ha minispa idag. När jag säger mini, menar jag mini, men det räckte gott och väl. Innan min morgondusch värmde jag upp lite mognad solrosolja och masserade hela kroppen, från hårbotten till tåspetsarna. Sedan tvättade jag skalpen ordentligt med balsam och sköljde ur - detta betyder alltså att jag fick två skalpmassager! Efter det vräkte jag i balsam i längderna och fingerkammade ordentligt för att vara säker på att jag verkligen fick balsam över varje strå. Under tiden som det verkade rörde jag ihop honung och bikarbonat i handflatan och skrubbade ansikte och kropp. Det luktade lite skumt, men kändes skönt. Honung valde jag då jag läst att det mjukgör och tar bort döda hudceller (vilket ju borde vara lämpligt i en skrubb). Kroppen tvättades ordentligt med olivtvål, och efter att jag sköljt håret med kallt vatten doppade jag skallen i en bunke med ÄCV-vatten. Men det var inte nog - även ansiktet fick sig en omgång av ÄCV! Visst rynkade Fisen lite på näsan när jag skulle ge honom en puss, man luktar lite fränt innan ÄCV-doften har lagt sig, men jag tycker att det är ett bra alternativ till ansiktsvatten.

På med plopp, den här gången korsade jag snibbarna över pannan och knöt sedan i nacken, istället för att bara dra bakåt direkt och det var en succé. Jag hade inte i några produkter, för jag vill se hur håret är helt av sig själv. Tyvärr hann jag inte låta det torka helt ifred då vi behövde gå till Ica och handla tacos, så det blev lite mösshår och sedan även soffhår. Ni vet, när korkskruvarna blir platta för att de stängts in mellan rygg och soffstöd under torkningsprocessen, hehe. Men det är kul att se hur håret, nu efter CO, helt produktfritt ser precis ut som mitt gamla schampoohår såg ut efter en hel del mousse. Det är så mycket friskare nu! Jämför själva med den här bilden (stylad med aloe vera-gel) som togs för två veckor sedan. När det gäller huden är jag superlen, men jag har ätit lite mycket choklad den senaste tiden och det syns tyvärr. Jag har blivit tonåring på nytt helt enkelt. Jag kanske borde passa på och ta före- och efterbilder på mineralsminket nu... Vi får se om jag orkar imorgon!

Miljömärkt

Den som vill handla ekologiska livsmedel och andra varor ska hålla utkik efter KRAV-märka produkter. På hemsidan finns faktiskt en lång lista över godkända varor för den som vill ha bättre koll. Märket betyder att produktionen av varan sker utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, djur får gå fria och behandlas väl, och att varan är utan GMO. Föreningen bildades 1985 och har idag 28 rikstäckande medlemsorganisationer, med huvudkontor i Uppsala.
Naturskyddsföreningens märkning heter Bra miljöval och är i form av en falk. På deras hemsida står det att det är världens tuffaste miljömärkning, men om det är sant vet jag inte. Deras grundidéer är att vi måste spara på naturresurserna, varken den biologiska mångfalden eller människans hälsa får hotas och material ska kunna återföras till naturens kretslopp, användas på nytt eller återvinnas. Märkningen visar vilka produkter som är minst skadliga för miljön, men kraven skärps ständigt så att produkterna måste utvecklas åt rätt håll för att fortsätta få Falken. Det stämmer även när det gäller Svanen (se nedan).

Svanen är Nordens officiella miljömärkning och drivs i Sverige av SIS Miljömärkning AB. En bild av Svanen på en vara betyder att den, efter att ha granskats från råvara till avfall, blivit godkänd som bra miljöval av nämnden. Svanen finansieras av regeringen och genom avgifter från företag vars produkter pryds av märket. De får betala 0.03 %, vilket blir ungefär 10 öre för ett vanligt tvättmedelspaket enligt hemsidan. Nämnden består av representanter från bland andra Naturvårdsverket, Svenskt Näringsliv och Konsumentverket.
Inom EU används istället EU-blomman.


Rättvisemärkt tänker inte bara på miljön, utan främst på människan. De ser till att alla led i produktionen och distributionen får rimligt betalt. Detta för att undvika att bl.a. småodlare blir
utnyttjade, inte kan försörja sig själva plus familj på sin inkomst, eller utveckla sitt lokalsamhälle. De främjar jämställdhet, tillåter inte att företag anställer barn, kräver att arbetet ska följa bl.a. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna samt mycket mycket mer.


BDIH är en kvalitetsmärkning på bland annat naturkosmetik. Listan över riktlinjer är ganska lång, men innehåller t.ex. att råvaror från växtriker ska i största möjliga mån komma från ekologiska odlingar, produkterna får inte ha testats på djur under något skede av tillverkningen, den får heller inte innehålla råvaror utvunna från döda ryggradsdjur. Det är förbjudet att använda syntetiska doft- och färgämnen, silikoner, paraffin och andra produkter från petroleum. Läs hela listan här, och klicka vidare på hemsidan för att se ett stort antal godkända tillverkare.


Nu för tiden testas inte många färdiga produkter på djur, utan det är oftast ingredienserna som testas. Alltså kan det vara lite svårt som konsument att hitta rätt. Vita Listan finns att läsa på Djurens Rätt och är över de företag vars märken uppfyller de krav som tagits fram av djurskydds- och djurrättsorganisationer i Europa och USA. Det betyder att de får skriva ut "Ej testat på djur" på sina produkter. Det finns även annan information på sidan, som till exempel varför ett företag, som påstår sig ha produkter som inte är testade på djur, inte står på listan.

För PETA:s lista kan man gå till Caring Consumer, men det är inget Djurens Rätt rekommenderar då PETA inte har lika höga krav.

En kanadensisk organisation som arbetar för att fasa ut djurförsök är CCIC, eller Leaping Bunny (bild).



Senast uppdaterad 5/1 - 08

Nu har jag levat utan schampoo i nästan två månader, och jag har märkt att det krävs en hel del redskap och annat smått och gott för att få sitt drömhår. Tänk om man hade hittat en lista på allt innan man börjat, så man sluppit stå där och kliat sig i skallen över vad man egentligen behöver.

- Bunke/hink/skål
En del har sin ÄCV-blandning i en flaska, eller ett glas, och försöker sedan hälla det över håret. Själv har jag en vid, djup skål (den är enorm) som jag helt enkelt doppar ned skallen i. Det är absolut enklare, och fördelen med en skål är ju att du kan lyfta upp och vinkla den efter behov.

- Duschmössa
Dels är den bra att ha när du ska låta produkter som balsam, äggtvätt eller inpackningar att verka, men sedan är den ju även bra att ha över ploppen när du ska duscha (om du ploppat över natten). Eller om du bara vill ha torrt hår på vintermorgnarna men inte klarar dig utan en morgondusch, så klart.

- Glestandad kam

Är du krulltott ska du helst inte borsta håret alls, red ut med fingrarna bara (det tar lite längre tid men det är inte så svårt som man kan tro. Igår hade jag världens största tova, men det gick utan problem. Ja, ja, jag blev lite trött i armarna). Men ibland vill man ju ha lite hjälp i alla fall - och alla är ju inte krulltottar! Den glestandade kammen bör användas för att reda ut håret i duschen efter att du har vräkt i balsamet.

- Microfiberhandduk
Den både suger upp mer vatten och är mer skonsam för håret än en frottéhandduk, och är bra att ploppa med. Men se till så att du köper rätt sort! Den ska inte kännas stickig och statisk som mirakeltrasorna, utan vara mjuk och gosig. Mirakeltrasorna suger nämligen upp fett och en handduk i sådant material kan göra ditt hår mer frissigt.

- Naturborste/svinhårsborste

Den här typen av borste är speciellt bra när du kör WO, då den både rengör håret och fördelar sebum över hela kalufsen. Men visst, håret kan bli ganska elektriskt så det görs med fördel inför natten. Red ut håret med fingrarna först, och ta sedan några minuter med svinhårsborsten. Om du tappar hår är det också väldigt bra att massera hårbotten med denna. Vid oljeinpackningar kan det dessutom vara skönt att borsta igenom håret, efter du har haft i oljan, för att se till så att den fördelas bra.

- Redningsglas/flaska
Eller något åt det hållet. Jag har köpt ett redningsglas med tätslutande lock och måttstreck som jag kan blanda till oljor i. Dels är det ett praktiskt redskap, dels är det skönt att ha ett förvaringskärl enbart till detta ändamål.

- Silkes-, siden- eller satinörngott
För att minska slitage och undvika tovor ska det vara väldigt bra att sova med dessa typer av örngott, eller helt enkelt en nattmössa i samma material.

- Sprayflaska
En helt vanlig, tom sprayflaska att ha till en uppiggande vätska för håret, eller kanske bara lite luktagott för den som kör med parfymfritt balsam eller WO. Ha i oljevatten, eller kanske saltvatten eller vad du nu vill ha. There's no end to the possibilities. ;)

- Tom och rengjord schampooflaska

Eller något liknande! Det är en väldigt bra sak att ha, både för de som gör äggtvätt och de som kör med bikarbonat. Ja till och med när du gör olika inpackningar.

- Örngott eller t-shirt
För den som vill ploppa ska ju en microfiberhandduk vara det bästa, men man kan även använda ett gammalt örngott/t-shirt. Jag tycker personligen att det är enklare med örngott och har klippt upp ett par som jag använder.

Senast uppdaterad 27/10 - 07

För många av oss krullisar räcker det ju inte att bara tillföra mer fukt, man måste även tillföra något som klumpar ihop lockarna ordentligt för att undvika friss och att de hänger ut sig under dagen. Det är stuns man är ute efter helt enkelt. Efter att ha blivit rekommenderad aloe vera-gel har jag nu återigen provat det två dagar i rad. På översta bilden här, är det enbart aloe vera-gel, det blev absolut fint men höll sig inte så jättebra under dagen. Håret var lite för statiskt för att jag skulle vara nöjd, och höll sig inte fylligt så länge. Men om man jämför med min gamla äggtvättsbild ser man definitivt att lockarna är finare nu än då, främst högre upp på huvudet där det tidigare var mer ulligt eller bara platt.

Ett annat tips jag fått är att blanda i lite flytande honung i aloe vera-gelen innan man kramar i den i håret. Så på kvällen dag 2 sköljde jag håret ordentligt, kramade i mer gel än vanligt, hade i lite akaciahonung, ploppade och bytte sedan till en ny, torr plopp när det blev läggdags. Första natten med plopp var ganska tråkig, för jag hittade ingen bekväm ställning och sov riktigt oroligt. Men den här natten var allting finfint och när jag släppte ut håret efter min morgondusch var jag verkligen nöjd. Bilden är tagen ungefär runt sju imorse och jag tycker absolut att håret är finare där än på översta fotot. Jag har nu inte tvättat håret sedan i söndags, och jag tror faktiskt att även det spelar roll. Samma dag som balsamtvätt tror jag håret är lite för tungt, jag kanske ska dra ned lite på mängden jag för i håret? Är det någon mer som upplevat det? Hur som helst höll sig håret riktigt fint under dagen, jag fick många blickar idag och även om det lika gärna kan bero på något helt annat så kan vi väl bestämma oss för att det var på grund av håret? Jag har precis köpt en ny jacka som jag inte riktigt är hundra på, så det kanske var den haha. I alla fall... På sista bilden är klockan runt sju på kvällen - alltså 12 timmar senare - och jag tycker att lockarna har hållit sig jättebra! Detta trots att jag har haft på mig en tröja av angora och ull! Det fick dessutom en riktigt fin, guldig glans och det är alltid trevligt för någon som har precis tillräckligt med varma slingor för att med ganska gott samvete kallas ljusbrun istället för råttfärgad. Mitt hår är inte så rött som digitalkameran får det att se ut på vissa bilder, som den översta. Svärmor utbrister visserligen ibland, lite smått förfärad, att jag ju har röda nyanser i håret! *gasp* Blekheten stämmer dock ganska bra, hahaha, även om blixten gör sitt. Bilden längst ned kanske är bäst när det gäller färgen, eller? Catrin? Någon?

Hur som helst är jag inte den första som upptäckt att honung kan ljusa upp hår, behandlat som obehandlat. Om du är lycklig nog att ha hår i någon vacker, fyllig mörk nyans och vill ha det så, kanske du borde undvika inpackningar och styling med honung. Det finns en tjej på ett hårforum som gjort ett experminent om det, med bilder och allt. Se själv. Visserligen verkar det ju inte ge en markant skillnad, men vem vet hur det blir med regelbunden användning?
Nu måste jag dock tvätta håret, för i bakhuvudet är det rätt stelt av produkterna jag kramat i och så ska det ju inte vara! En till bra sak med honungen är att håret doftar jättegott, vilket ju är trevligt för oss som använder parfymfria balsam! En väldigt inbjudande, men inte ett dugg stark, lukt - bara till för den som ska komma nära.

För det första vill jag be om ursäkt för min otroligt töntiga pudelrocksbild, jag svär att jag faktiskt log för att försöka se snäll ut. Men jag har väl inte lyssnat tillräckligt på Tyra Banks, för jag kan inte le med ögonen på beställning. Jag hade FF (Fisenfritt) i lördags, förstår ni, och jag fattar verkligen inte hur alla andra tar bilder på sig själva, för jag kan det då inte och därför blev det så här. Haha! Bilden är därför lite missvisande, ja håret var ganska rakt och fluffigt där fram men lockigare (och fluffigt) där bak. Men idag har han varit hemma så min efterbild blev lite bättre.

Hur som helst... I lördags tvättade jag håret med schampoo för första gången på över en månad. Det var lite läskigt. Jag har läst att om håret är smutsigt så blir det ingen lödder, och jag hade inte tvättat med annat än vatten på nästan en vecka så jag var lite orolig. No need. Det löddrade som bara fasiken och kändes riktigt krämigt och så doftade det underbart. Aaah vad jag saknat doften av Herbal Essences! Efter ursköljning var håret strävt, och efter att det självtorkat var det glansigt, otroligt halt och utan stuns. När det var torrt begav jag mig ut på lördagspromenad, då närmaste Coop - och därmed Änglamarks balsam - ligger en bit ifrån min lya. Åh dumma Ica Kvantum som inte har några bra hårprodukter! De hade slut på alla Änglamarks produkter, förutom deras aloe vera-balsam så jag köpte två stycken à 24 spänn, ungefär. Ingen aning om det är dyrt eller billigt, men eftersom resten av varorna i butiken var dyrare än de på affären jag brukar gå till gissar jag på dyrt. När jag kom hem läste jag på baksidan av flaskan och fann att det inte alls var det balsamet jag läst om på nätet, nej detta hade en helt annan innehållsförteckning. Först blev jag lite skrajsen, men då flaskan hade SNF:s märkning tänkte jag att det inte kunde vara så farligt i alla fall. Efter lite luskning fick jag reda på att schampoot vars ingredienser jag gick igenom för någon post sedan var Änglamarks volymbalsam, och det jag köpte var:

Änglamarks aloe vera-balsam (oparfymerad)
Innehåll: Aqua, Cetyl Alcohol, Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Sodium Chloride, Aloe Barbadensis, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Panthenol.

- Cetylalkohol (Cetyl Alcohol) är faktiskt bättre än cetearylalkohol, som finns i volymbalsamet, även om jag tycker att det är tråkigt att den är relativt svårnedbrytbar.
- Behenoyl PG-Trimonium Chloride är nedbrytbart, är ingen biocid, inget VOC-ämne, och är faktiskt baserat på lipider man hittar på håret. Men andra ord är det en mycket bra ingrediens! Jag som tyckte att namnet var så läskigt, silly me.
- Fenoxietanol (phenoxyethanol) Jag citerar mig själv: "... kan ge kontaktallergi och -eksem, men ja. You know the drill.".
- Bensoesyra (Benzoic Acid), som finns naturligt i t.ex. lingon, är bland annat svampdödande, men har klassats som lättnedbrytbart, så. Det är ett konserveringsmedel som kan ge irriterad hud och en allergisk reaktion men det ska vara ovanligt.
- Dehydroacetic Acid är antibakteriellt och det är pretty much allt jag vet. Jag antar att den inte kan vara speciellt läskig, då Änglamark ska vara miljövänligt.

Jag är faktiskt jätteglad över att det var det enda balsam de hade, för jag är sjukt mycket mer nöjd men den här innehållsförteckningen än den andra. Den är kort, inte speciellt läskig och utan alla dessa parabener och cetrimoniumklorid. Wooo! Dessutom har den en angenäm doft (ja den är parfymfri) som luktar mer "rent" än någon specifik blomma eller frukt eller whatever.

Idag var det alltså dags att testa produkten, en fullständig recension kommer inte förrän jag använt den ett tag, men jag kommer i alla fall gå igenom proceduren.

Balsammetoden + ploppning - Hur jag gjorde
1. Jag blötte håret med varmt vatten och masserade noggrant in ungefär 1-2 msk balsam i skalpen. För att förenkla saken stod jag framåtlutad med huvudet uppochned. Rekommenderas!
2. Sköljde ordentligt med varmt vatten.
3. Sedan hävde jag i kanske 4-5 msk balsam i längderna och redde ut ordentligt med fingrarna. Har inte köpt en glestandad kam ännu.
4. Jag snurrade ihop håret i en lös knut à la Lilla My för att undvika att få tvål eller vatten på håret, och lät det verka medan jag tvättade övriga mig. Ska försöka att komma ihåg att inhandla en duschmössa. Var tusan hittar man en sådan?
5. Ställde mig framåtlutad igen och sköljde ur håret ordentligt med brrrrrkallt vatten. Jag är osäker på om jag verkligen fick ur allt, men många låter faktiskt lite vara kvar i så jag brydde mig inte så mycket.
6. Jag ringlade upp ungefär en halv msk aloe vera-gel i handflatan och kramade genast i mitt dyblöta hår, vi snackar alltså sekunden efter jag stängt av kranen. Man kan även använda vanlig hårgel, om innehållsförteckningen är bra nog för ens hår och/eller samvete. ;)
7. Utan att krama ur vatten med någon handduk ploppade jag burret och lät det sitta några timmar. Sedan bytte jag ploppduk och lät den sitta kanske en timma. Håret var alltså fortfarande fuktigt, men inte vått när jag tog av andra. Jag skulle gärna låtit den sitta på längre, men vi var tvungna att gå och handla och jag tänker faktiskt inte gå ut med plopp!
8. Jag och Fisen gick iväg till centrum, och jag utsatte därför mitt fortfarande fuktiga hår för kall blåst och sjal som ger otroligt statiskt hår. Rekommenderas inte!

Så hur blev resultatet? Håret är lent, har fin glans, är mycket mjukt och inte alls så där plastigt glatt som efter schampoo. Vissa klagar på att håret blir fett med CO, men så är det inte för mig (hittills). Lockarna var relativt fina, inte fantastiska på något vis men jag tror att med nattploppning så kan det nog bli bra. Det blir ju inte så tjusigt att torka håret i höstvind. Aloe vera-gelen fungerar absolut bättre tillsammans med balsam än med äggtvätt på mitt hår men jag tror nästan att jag skulle behöva något starkare. Borde kolla upp lite geler och deras innehåll. Jag har visserligen inte provat med honung i ännu, det kanske hjälper.

Det jag inte tycker om är att håret inte blev speciellt fylligt, utan känns ganska hängigt, men jag har ju precis börjat och det kanske får mer stuns när jag äntligen kan börja med oljorna. Jag beställde 8 olika oljor från Crearome idag och är väldigt spänd!

I natt tänker jag faktiskt sova med ploppen, ska skölja och aloe vera håret först så klart, och se hur det blir imorgon. Nu har jag tvättat håret två gånger på två dagar, så en tredje blir nog lite mastigt. Jag har ju vant av mitt hår från att producera massvis med sebum nu och det vill jag inte ha ogjort!

När man letar runt på olika sidor och forum stöter man oftast på en massa förkortningar eller slang, då redan invigda personer vill förenkla men glömmer bort att det även finns, om saken, oupplysta läsare. Därför tänkte jag samla några av orden här.

Förkortningar
ACV
- Apple Cider Vinegar (äppelcidervinäger)
AVG - Aloe vera-gel
BB - Bikarbonat
BBB - Boar Bristle Brush (naturborste/svinborste)
BS/BSL - Below Shoulders eller Bra Strap/Length (hårlängd - räcker nedanför skuldrorna/till bh-bandet) eller Baking Soda (bikarbonat)
CO - Conditioner Only (balsammetoden) eller Coconut Oil (kokosfett/olja) eller Castor Oil (ricinolja)
CWC - Condition, Wash, Condition (balsam & schampoo, skölj, balsam igen, skölj)
EO - Essential Oil (eterisk olja)
EVOO - Extra Virgin Olive Oil (extra virgin olivolja)
OCM - Oil Cleansing Method (rengöra med olja, oftast ansiktet)
S&C - Schampoo & Conditioner (schampoo & balsam)
S/C - se S&C
SLES - Sodium LaurylEther Sulfate/Sodium Laureth Sulfate (MIPA-sulfat/natriumlauryletersulfat)
SLS - Sodium Lauryl Sulfate (natriumlaurylsulfat)
WO - Water Only (tvättar enbart med vatten)
ÄCV - Äppelcidervinäger

Slang
Cone
- Silikon (T.ex. Cone-free = utan silikoner)
No-Poo - No schampoo (inget schampoo)
Ploppa/plopping - Ett sätt att helt eller delvis torka lockigt/vågigt hår med hjälp av en t-shirt/ett örngott/en microfiberhandduk.
Plunka/plunking - se ploppa
Scrunch - Krama håret från toppar till rötter för att framhäva lockar eller ha i produkter.
Scrunch the crunch - krama torkat hår för att bryta det hårda "skal" produkter givit (gel t.ex.).
Virgin hair - Obehandlat hår

senast uppdaterad: 23/10 -07

Som jag nämnt tidigare har jag varit på jakt efter ett balsam som varken är skadligt för mig eller för miljön. Varför vill jag använda balsam då? Jo jag har läst en hel del om en metod som kallas CO eller balsammetoden, vilken ska vara mycket fördelaktig för oss krullisar - återigen, kolla in tjejerna på lockig.ses forum. Vilka hår! Jag trivs bra med min äggtvätt, men då jag ibland vill ha oljeinpackningar stöter jag på problem. Det går ju inte att få ur oljan utan schampoo, balsam eller bikarbonatvatten (uttorkande!) så vad ska man göra? På bilden kan ni ju se hur mitt burr blev dagen efter inoljning, och jag vill ju inte gå runt och vara kladdig hela dagarna. Dag tre och fyra blev det mer pudelrockvarning fast med noll volym och jag trivdes inte så jättebra direkt. Fler orsaker är att mitt hår små, små tovor här och var av äggtvätten, och äppelcidervinägervatten hjälper inte tillräckligt för att råda bukt på problemet, och att det är ganska tidskrävande. Därför tänkte jag att man kan alterera mellan äggtvätt och balsamtvätt, och på så vis även kunna lyxa till det med olika oljor.

Mitt jakt har varit ganska fruktlös, men så äntligen fick jag tag på Änglamarks innehållsförteckning, och jag tror faktiskt att det kan bli bra:
Aqua, Cetearyl Alcohol, Propylene glycol, Lamium Album, Ceteareth-20, Dioleoylethyl Hydroxethylmonium Methosulfate, Hydrozyled Wheat protein, Aloe barbadensis, Panthenol, Parfum, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, CI 61570, CI 47005

- Cetylstearylalkoholen (cetearyl alcohol) kan vara allergiframkallande, men jag är inte känslig och det ska ju sköljas av. Jag skulle däremot inte använda den på huden i produkter som ska sjunka in, då den lägger sig som en hinna och som sagt kan vara allergen.
-
Propylenglykol kan också vara allergen, men ja, se ovan.
- Dioleoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate är en chansning. Om någon har mer info om ämnet får ni gärna höra av er.
- Fenoxietanol (phenoxyethanol) kan ge kontaktallergi och -eksem, men ja. You know the drill.
- Parabener vill jag ju helst vara utan, men det verkar stört omöjligt. De listas ju, förutom färgämnena, sist vilket betyder att det är väldigt lite i produkten och det ska ju som sagt sköljas av.

Jag tänker ha en ny filosofi angående alla ämnen som kanske är allergena, eller som bara är milt irriterande: Ska de sköljas av omedelbart får Fisen använda det. Men inte om det ska smörjas in! Jag tror att det kommer göra saker och ting otroligt mycket enklare. Men vi kommer givetvis se till att de mer skadliga ämnena inte kommer i närheten av honom, så in your face SLS! Alltså gäller detta mest schampoo för hans del, för att hitta bra alternativ till tvål, lotion och liknande är inte så jättesvårt.

Hur gör man?
Balsammetoden går ut på att man hädanefter bara ska tvätta håret med balsam. De flesta använder ett billigt balsam till skalpen (massera i försiktigt, men noga, och skölj ordentligt) och ett dyrare med mer näring till längderna (applicera, låt verka, red eventuellt ut med glestandad kam, skölj ur). Vissa sköljer bara delvis ur balsam #2, man får helt enkelt prova sig fram.
Frågan är bara om jag ska schamponera håret en sista gång, som det rekommenderas på lockig.se, för att få bort allt gammalt skit som eventuella silikoner, innan jag börjat med balsammetoden. Om man vill göra det ska man använda sig av ett schampoo med sulfater, men utan silikoner och mineraloljor. Det kanske är bäst, för jag minns ärligt talat inte om jag hade i balsam senaste gången jag schamponerade (det är troligt, dock) eller vad som fanns i. Borde kanske hoppa in i duschen så att håret hinner torka och jag kan ta en "förebild".
Nu ska jag bara hitta ett schampoo till Fisen med... Sigh. Jag får ta det i nästa post.

Önska mig lycka till!

Galen i olja

Är jag kanske bara teoretiskt egentligen. Men efter att med gott resultat använt både raps- och solrosolja att smörja in ansiktet med, har blivit både lenare och jämnare, har jag bestämt mig för att handla en hel hög med flaskor från någon lämplig återförsäljare. Både till mig och till Fisen. Så vilka oljor har jag tänkt inhandla?

Jojobaolja: För oss med torra toppar och en längtan efter lite mer lyster ska jojoba vara oljan att vända sig till, men var sparsam, några droppar räcker tydligen. Många blandar dessutom med lite mandelolja eller aloe vera-gel innan de stryker i håret. Har du mjäll, seborré eller bara torr hårbotten kan du även prova att massera in oljan där, och det går lika bra på torra fläckar på resten av kroppen.

Mandelolja: Jag tänkte använda den till håret blandat med jojoba, som så många andra har provat med framgång. Men oljan är också bra mot pormaskar, och för den lite äldre, rynkor och så fungerar det finfint mot eksem, vilket är kalas för Fisen.

Kokosolja/fett: Ännu en produkt, gärna i form av inpackningar, som är bra för skatboet. På huden tar det många timmar för det att sjunka in, vilket nog kan vara nyttigt för Fisen att smörja in sig med inför natten, och så bomullshandskar på givetvis! Men man ska akta sig att ha det i ansiktet så vida man inte är väldigt torr, då det kan täppa till och förstora porerna.

Avokadoolja: Den här oljan är mest till för Fisen, då den är näringsrik, skyddande, vårdande och allt det där. Själv kanske jag smetar i lite i håret när jag ändå är i överarmarna, som jag och syrran brukar säga.

Gurkörtsolja: Till skillnad från många andra oljor sjunker denna lite torrare sort snabbt in i huden. Då den läker småsår, ökar syreupptagningen i huden och hjälper huden att ta upp andra näringsämnen tänkte jag blanda den med avokadooljan så att Fisens trasiga små händer. Man kan dessutom använda den invärtes om man har problem med atopiska eksem (yay!), klimakteriet, mensvärk, svaga naglar eller akne.

Sesamolja: Tänkte använda den som hudolja, då den passar alla hudtyper, och så rekommenderade ju min vän M den som massageolja.

Jag bör nog köpa någon extraflaska med så att jag kan blanda till en speciell eksemolja, ja kanske till och med en hårolja. Det kommer att bli riktigt spännande (och antagligen dyrt tråkigt nog).

Vacker utan spackel?

Vi är många kvinnor - och faktiskt en del män (en på mitt jobb till exempel) - som känner oss trötta, glåmiga och mindre attraktiva utan smink. Att det är ganska sorgligt får vi prata om någon annan gång, nu ska vi istället ta reda på lite saker om alternativet till alla kladdiga produkter och burkar. Att hålla på med underlagskrämer, läppglans och annat tjafs tar tid och måste bättras på och ser aldrig någonsin naturligt ut. Vem vill egentligen se ut som att den har huvudet fullt med spackel?

För någon månad sedan snubblade jag över en tråd där det diskuterades mineralsmink, och jag fastnade på kroken direkt. Efter att ha frågat lite själv, läst några blogginlägg på sminkbloggar om varför det är bra och kollat in olika märkens sidor slog jag till och handlade från Avanya (jag vill ha smink från en svensk återförsäljare). Det blev en foundation, en rouge, en ögonskugga och penslar till var och en. Visst var det ett ganska dyrt kalas, men det påstås vara drygt så det spelade mig ingen roll.

Vad utger sig mineralsminktillverkarna att ge dig? Jo ett smink som är så naturligt, lätt och bra att du kan sova med det (även om de rekommenderar att du tvättar bort sminket innan läggdags!). Samtidigt som det ger fin täckning, ska det inte täppa till dina porer eller orsaka akne. Det är ett bra smink för allergiker, människor med hudproblem och skyddar till och med mot UV-strålning. Inte nog med det, det är dessutom vattenfast, antiinflammatoriskt, fritt från parfym, konserveringsmedel och talk. Det innehåller helt enkelt bara rena mineraler, och om vi tar min foundation från Avanya som exempel så ser innehållsförteckningen ut så här: Bismuth Oxychloride, Mica, Titanium Dioxide, Zinc Oxide, Boron Nitride, Iron Oxides

Det är självklart att man som nymedveten konsument faller som en fura, vilket andra mer etablerade sminkmärken förstått och kommit med egna versioner av mineralsmink (Isadora och L'Oréal t.ex.). De innehåller dock många fler saker än bara rena mineraler, men det är man ju inte speciellt förvånad över.

Kan vi lita på detta då?cosmeticscops.com kan man hitta en studie i frågan där Paula Begoun och Bryan Barron försöker ta reda på just detta och jag tänker givetvis kommentera deras arbete:

- De menar att talk, som är en naturlig mineral, faktiskt är bättre än det onaturliga vismutoxidklorid (bismuth oxycloride) som finns i många mineralsmink. Detta har jag hört förr, och jag vet att en del märken faktiskt uteslutit det då vissa kan få utslag av det. Vismutoxidklorid framställs genom att blanda vismut med klorid och vatten och används på grund av sitt skimmer. Vismut finns sällan att hitta i vår natur och framställs därför syntetiskt, så helt naturligt är det ju inte. Två exempel på mineralsmink utan vismutoxidklorid: Tikei, Everyday Minerals (EM)

- Titandioxid (titanium dioxide) och zinkoxid (zinc oxide) är faktiskt bra mot hudproblem som rosacea, och ger ganska bra täckning med en matt finish. Dessutom är mineralsmink bra överhuvudtaget för människor med rosacea och allergier då det har få ingredienser, samt är fritt från parfym och konserveringsmedel. Men Cosmetics Cops är tveksamma när det gäller solskyddsfaktorn då de inte tror att sminket innehåller tillräckligt mycket av mineralerna, eller att de är tillräckligt aktiva, för att det faktiskt ska gälla. De uppmanar konsumenten att spana efter SPF-märkning (Sun protection factor) för säkerhets skull. Men när det gäller akne skriver Begoun och Barron att det inte finns några studier alls som tyder på att dessa mineraler är bra, eller ens förebyggande, mot finnar. Det kan snarare vara tvärtom, då titandioxid och zinkoxid har just en täckande natur.

- De skriver att glimmer (mica) används i alla möjliga sminkprodukter på grund av dess lyster och pigment - det finns i alla möjliga färger. Tillsammans med de andra ämnena i mineralsmink får dessutom glimmer en mycket lätt och silkig känsla, men den kan få oljig hy att bli blankare och rynkor att framträda mer. Fast det verkar också vara det enda negativa med glimmer!

- Angående hudtyper så skriver Begoun och Barron att mineralsmink lämpar sig bäst för människor utan torra fläckar och få eller inga feta partier. De påstår nämligen att den pudriga produkten inte alls ser naturlig ut, utan lätt blir kakig på fet hud eller får torr hud att se ännu mer torr ut. Här vill jag inte riktigt hålla med - jag förstår logiken i deras påstående men jag tycker personligen att det är enklare att få till ett lätt och naturligt resultat med mineralsmink än med flytande foundation.

- Efter texten kommer en för- och nackdelssektion där den nyfikna kan läsa lite om några få märken, eller så kanske ni helt enkelt vill läsa hela själva:
Mineral Makeup A special report by Paula Begoun and Bryan Barron Mineral makeup (doc), eller i pdf, eller så kanske du bara är nyfiken på den där Paula.

Jag förstår att de vill slå hål på hela mineralsminksgrejen, eftersom den dels lovar väldigt mycket, dels för att det finns många märken där ute som innehåller mycket mer än bara mineraler. Men även om företagen överdriver en viss del är jag glad över att det finns alternativ till alla produkter fullproppade med mineraloljor, silikoner, konserveringsmedel och parfymer. Ju fler som använder mineralsmink, desto större kommer utbudet att bli så jag kommer att sprida ordet. Jag är nöjd med mitt smink och slängde glatt bort mitt gamla strunt, och för den som är intresserad kommer jag att recensera mina produkter så snart jag har tid och ork.

Källor: cosmeticscop, wikipedia

Läskiga Listan

Här tänkte jag samla, i bokstavsordning givetvis, alla olika ämnen och ingredienser jag stöter på i min jakt på vänliga produkter. Ja de jag vill akta mig för det vill säga. Så varje gång jag hittar något nytt blir det en uppdatering så jag slipper hålla koll på hundrafemtio olika inlägg jag gjort om saken, med andra ord är den inte färdig ännu!
Detta är alltså min personliga no-nolista, du får gärna vara både petigare och mer överseende eller vad tusan som helst. Alla har ju inte lika känslig hud som min Fis och då finns det ju massor på listan man inte behöver undvika. Dessutom är jag varken kemist eller biolog, så om jag fått något om bakfoten hoppas jag verkligen att ni mailar och upplyser mig. Nu börjar vi!

Läskiga Listan (senast uppdaterad 3/11 -07)

2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol - Se bronopol.
5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane - Se bronidox.

- Alkohol (alcohol, alcohol denat.) -
Lösningsmedel, konserveringsmedel, rengöringsmedel. Uttorkande, kraftigt avfettande, kan framkalla kontakteksem.
- Allantoin
- Mycket miljöbelastande, tråkigt nog då det är bra för huden.
- Alkyldimetylbenzylammoniumklorid - se bensalkonklorid
- Alsol - Se aluminiumsalter.

- Aluminiumsalter
(Aluminiumklorhydrat, aluminiumhydroxyklorid, aluminiumklorid, aluminiumacetat, aluminiumacetotartrat) -
Svetthämmande, bakteriedödande. Täpper till hudens svettporer, missfärgar kläder, uttorkande och hudirriterande. Misstänks bidra till Alzheimers.
- Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) -
Rengöringsmedel. Bör bara finnas i produkter man sköljer av, då det är irriterande för huden.
- Amodimethicone - Se silikon.

- BHA
(butylhydroxianisol, butylated hydroxyanisole) - Antioxidant,
konserveringsmedel. Sannolik carcinogen, kan ge kontaktallergi och -eksem. Mycket miljöbelastande.
- BHT (butylhydroxitolue, butylated hydroxytoluene) - Se BHA
- Balsum - Se
Cetrimonium Chloride
- Bensalkonklorid (bensalkoniumklorid, benzalkonium chloride) - Konserveringsmedel, rengöringsmedel, skumbildande. Miljöfarligt, giftigt för vattenlevande organismer, allergent och irriterande på hud.
- Bensylalkohol (Benzyl Alcohol) - Konserveringsmedel, smakämne, doftämne. Allergiframkallande doftämne, kan ge kontakteksem.
- Bensetoniumklorid (BTC) -
Konserveringsmedel. Giftigt för fisk, irriterande på hud.
- Borax - Emulgeringsmedel, rengöringsmedel. Torkar ut huden i längden, ska inte användas på skadad hud. Giftig, och tas upp genom huden.
- Bronidox - Se bronopol.
- Bronopol
-
Konserveringsmedel, antiseptisk. Mycket miljöskadligt, giftigt för vattenlevane organismer, och irriterande för huden.
- Butylparaben -
Konserveringsmedel. Bör helst bara finnas i produkter man ska skölja av. Kan vara allergen, men påverkar främst skadad hud.

- Carbomer -
Gelbildande. Svårnedbrytbar.
- Ceresin (Cerin) - Se paraffin.
- Cetrimoniumbromid - se cetrimoniumklorid.
- Cetrimoniumklorid (Cetrimonium Chloride) -
Förtjockningsmedel, antistatiskt. Giftigt för vattenlevande organismer och mycket miljöbelastande. Allergen och irriterande.
- Cetyl Dimethicone Copolyol - Se silikon.
- Cetyl Triethylmonium
Dimethicone Copolyol Succinate - Se silikon.
- Chlorohydrol - Se aluminiumsalter.
- Cocamide DEA (cocamide diethanolamine) - Skumbildande. Eventuellt carcinogen - gäller alla DEA, MEA och TEA så jag tänker inte skriva upp allihop. Miljöfarlig, mycket giftig för vattenlevande organismer.
- Cocamidopropyl betaine (kokamidoprpylbetain) - Rengöringsmedel. Mycket giftig för vattenlevande organismer, kan ge allergiska reaktioner.
- Cyclomethicone - Se silikon.

- Didecyldimonium chloride - Ej lättnedbrytbart, giftigt för vattenlevande organismer.
- Dimethicone - Se silikon.
- Dimethicone Copolyol - Se silikon.
- Dimethicone Propyl PG-Betaine - Se silikon.
- Dimethiconol - Se silikon.
- Diphenyl Dimethicone - Se silikon.

- E320 - Se BHA
- E321 - Se BHT
- E905 - Se Paraffin
- EDTA Sodium- se Tetrasodium EDTA.
- Etanol (ethanol) - se alkohol.
- Ethylene diamine tetraacetic acid (etylendiamintetraättiksyra) - se Tetrasodium EDTA.
- Euxyl K100 - Se Kathon CG

-
Försåpad kokosolja - Se natriumlaurylsulfat.

- Glyoxyldiureide - Se allantoin.

- Imidazolidinyl Urea - Konserveringsmedel. Mycket miljöbelastande samt hälsofarligt. Kontaktallergen.
- Iodopropynyl Butylcarbamate - Mycket miljöbelastande samt hälsofarligt. Misstänks vara teratogen.
- Isobutylparaben - Se butylparaben.
- Isopropylmyristat (Isopropyl Myristate) - Förtjockningsmedel, emulgeringsmedel. Svårnedbrytbar. Absorberas av huden.

- Kathon CG
- Konserveringsmedel. Kan vara carcinogen, är allergen, är inte helt nedbrytbar. Bekämpningsmedel klass 2.
- Kolofonium (colophonium) - se rosin.

- Medicinsk vitolja - Se paraffin.
- Methicone - Se silikon.
- Methylchloroisothiazolinone - Mycket miljöbelastande. Se Kathon CG
- Methyldibromo Glutaronitrile (MDBGN) - Konserveringsmedel. Mycket miljöbelastande, orsakar kontaktallergi och -eksem.
- Metylisopropylfenol - se tymol.
- Methylisothiazolinone - Se Kathon CG
- Mineralolja (Mineral oil) - Lägger sig som en hinna, varken ger eller innehåller någon näring, kan irritera hud och ögon. Kan framkalla och/eller förvärra artrit. "Mineralolja (råolja) bildas i en nedbrytningsprocess långt ner i jorden av dött växtmaterial. Namnet till trots finns det inga mineraler eller vitaminer. Det är ett helt dött material och därför finns det inget av värde däri, för huden att ta upp. Mineralolja är skadligt för såväl djur, natur som människor." (Dermanord)
- MIPA-Laurylsulfat - se natriumlauryletersulfat.

- Natriumbensoat (Sodium Benzoate) - Konserveringsmedel. Kan verka irriterande på väldigt känsliga personer. Kan tillsammans med askorbinsyra bilda ämnet bensen, vilket är en carcinogen. Verkar mer läskig i mat än i skönhetsprodukter.
- Natriumborat (sodium borate) - Se borax.
-
Natriumlauryletersulfat (SLES) - Rengöringsmedel, emulgeringsmedel. Se natriumlaurylsulfat.
- Natriumlaurylsulfat (SLS) - Rengöringsmedel. Ensamt är laurylsulfat uttorkande på huden, men tillsammans med en sockertensid mildras effekten. Kan ge kosmetikaakne, irriterande för huden. Rengör så väl att det kan avfetta huden från dess naturliga skyddande fett och skyddande bakterier.

- Oleum Petrolen/Oleum Vaselini - Se mineralolja.
- Ozokerit (Ozokerite) -
Förtjockningsmedel. Se mineralolja.

- Paraben -
Konserveringsmedel. Se butylparaben, etylparaben, isobutylparaben.
- Paraffin
-
Förtjockningsmedel, rengöringsmedel, konserveringsmedel. Miljöbelastande och förorenande. Se mineralolja.
- PEG - De flesta PEG(Polyethyleneglycol)-innehållande ämnena är svårnedbrytbara och kan ha negativa hälsoeffekter
- Petrolatum - Se Paraffin eller Vaselin.
- Polyisobutene - Se mineralolja.
- Polykvaternium-10 (polyquaternium-10) -
Antistatisk. Giftig för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön.

- Quaternium-15 -
Konserveringsmedel. Miljöbelastande och allergent. Formaldehydavgivare.

- Rosin
(harts) -
Fixerar doft, ger klistereffekt. Miljöfarligt, allergent.

- Silikon
-
Vattenfast, "kyssäkta". Lägger sig som en hinna och släpper varken in eller ut något. Svårnedbrytbart i miljön. Slutar oftast på -cone, -conol och -xane.
- Sodium Laureth Sulphate (laureth sulfate) - se natriumlauryletersulfat.
- Sodium Lauryl Sulphate (sodiumlaurylsulfat) - Se natriumlaurylsulfate.

- Tetrasodium EDTA -
Komplexbildare. Svårnedbrytbart, skadligt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön.
-
Timjankamfer - se tymol.
- Triclosan
(triklosan) -
Biocid. Miljöfarlig, mycket giftig för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Allergen.
- Tymol
(thymol) -
Doft- och smakämne, antiseptiskt. Miljöfarligt, kan vara irriterande för hud, mycket giftigt (ska inte förtäras i stora mängder, eller regelbundet).

- Vaselin
(Vaselinum)-
Rengöringsmedel, konserveringsmedel, fyllningsmedel. Se mineralolja

- Weingeist - se alkohol.

Platsar inte riktigt på Läskiga Listan

- Cetylalkohol (Cetyl alcohol) - Emulgeringsmedel. Kan ge kosmetikaakne, lägger sig som en hinna på huden. Relativt svårnedbrytbart.
- Citronsyra (Citric Acid) - Citrusallergiker kan reagera, fräter på tänderna.
- Etylparaben - Konserveringsmedel. Kan vara allergen.
- Isopropyl Palmitate - Misstänks vara svårnedbrytbart. Kan ge kosmetikaakne.
- Polyakrylamid (Polyacrylamide) - Förtjockningsmedel. Framställs ur akrylamid som är en sannolik carcinogen, och ett nervgift, men risken att det finns spår av ämnet i färdig polyakrylamid är väldigt liten.

Källor: AFH Library, Dermanord, DermnetNZ, Hazmap, Läkemedelsverket, Natural Skincare Authority, Shenet.se, Skindictionary.com, SNF, Scorcard. org, Toxinfo.se, Wikipedia,

Min goda vän M, som är av typen "gör, prova på, upptäck!", till skillnad från somliga andra som är mer lata och sitter hemma och drömmer om att våga lite mer (jag jobbar på det, okay?), har upptäckt det där med Ayurveda. Jag beundrar människor som vill och orkar leva efter sådant, men det är nog inget för mig personligen. Jag gjorde precis ett test som sade att jag var en vatapersonlighet, och då måste jag utesluta viss kost som potatis (no way!), tranbär (no way!) och kalla drycker (no effing way!), så jag tackar nej så länge. Men det finns ju andra saker med ayurvedan även den lätt oengagerade kan anamma, som oljemassage! Hon mailade mig efter utförd massage och berättade att hon svävade på små moln och var helt salig, och det tackar väl ingen nej till? Jag har ännu inte provat detta, men jag har köpt solrosolja och ska försöka komma ihåg att köpa en termometer och en tratt. Sedan jägarns ska här masseras!

Så här gör man:
1. Köp sesamolja, eller om man inte tål det eller inte orkar leta upp just sesamolja men vet att närmaste butik i alla fall har solrosolja går det också bra, säger M.
2. Sedan ska oljan mogna, och det görs genom att man värmer upp oljan till 100 grader (det är här kötttermometern kommer in). Inte 110 grader, inte 90 grader - 100! Så ha ganska låg värme och ta bort kastrullen från plattan så fort den är klar. Låt oljan svalna och häll upp i en flaska. Detta görs alltså med fördel dagen innan. Häll för guds skull nu inte varm olja i en plastflaska, för det blir inte bra!
3. Värm upp några matskedar av oljan i micron, kroppsvarmt eller en aning varmare.
4. Var beredd på att massagen kommer ta 20-30 min.
5. Skutta in i duschen, och applicera oljan över hela kroppen. Massera sedan hela dig själv, uppifrån och ned, med handflator och fingertoppar (med betoning på handflator).

För att veta exakt hur du ska massera kan du läsa den här punktlistan.

Varför ska man göra det här då? Jo regelbunden Abhyanga renar inte bara din hud, du får även bättre sömn, mer kraft, bättre immunförsvar, det rensar kroppen på slaggprodukter och mycket mer. Det låter väl bra! Om inte annat så är det ju alltid skönt med massage, och om du har en sambo, särbo eller kk eller någon annan du trivs med naken kan ni ju massera varandra!

Trasan och Banarne

Gissa vem som är Trasan...
Jag tänkte bara berätta hur det gick med inpackningen innan jag säger hej då till datorn för kvällen. Achtung achtung ha aldrig banan i håret - EVER! Det var helt omöjligt att få bort, och hela badrummet blev fullt av banankluttar efter att jag och sambon febrilt kammat mitt hår i försök att få bort skiten. För en lång sköljning fungerade då inte. Jag tror det tog en timma ungefär, och jag är säker på att det finns lite bananpartiklar kvar. Äckligt luktar det med. Hela håret var fullt av bananiga tovor och lockarna kändes sträva efter sköljningen. Så efter att vi äntligen givit upp (skapligt stel i ryggen) kramade jag i olivolja och ploppade och jag tänker inte ta av ploppen förrän imorgon tror jag. Det är nog bäst att låta burret ligga skyddat där inne. Banan i håret - det dummaste jag någonsin gjort. Jag borde ha googlat frasen innan jag gav mig på kuren, och kommit ihåg att fota skatboet men jag hade tankarna annorstädes som ni kanske kan förstå.

Här finns fler skräckhistorier om banan
The mighty bängelblogg - Hårkur
Isooman - Det går inte få ur banan ur håret...
Caisa - Hemmapa

Idag tvättade jag håret med äggblandning (två ägg, honung, olja - blev rent och lent), hade i aloe vera-gel och ploppade i hopp om fint hår. Yeah right! Det är tredje gången jag använder mig av gelen och alla tre gångerna har håret sett trött och tunt ut. Se själva och jämför med den gamla bilden på mitt hår. Vilket är finast? Nu kan det ju bero på något annat men jag väljer att tro på att det är gelens fel och tänker härmed utesluta den, hehe. Blir det ingen skillnad kan man ju fundera över någon annan orsak. Hur som helst blev håret så himla tråkigt att jag bestämde mig för att göra en inpackning, så jag mosade en banan, blandade med oliv- och rapsolja och gojsade in i håret. Sedan satte jag på mig en plastpåse, vilket fick min idag lite muttrige sambo på glatt humör. Han skrattade så mycket att han nästan gjorde i brallan!

Medan jag sitter här och doftar banankaka tänkte jag ta upp det där med plopping, eller plunking som det också kallas. Vi är nog många som haft varianter av metoden, men mina personliga (jag använde mig av en snodd istället för tyg och det blir bra mycket trassligare!) är ju en fis i jämförelse. Nu när vintern kommer tänkte jag att det kanske är smartast att tvätta håret på kvällen, ploppa och sedan sova med det så vaknar man snygg med torrt hår och slipper frysa. Man kan säkert morgonduscha med ploppen på med! Duscha kroppen alltså, inte skallen.
"Jaha," tänker nog du nu, "och vad fan är plopping?".
Jo, förstår du, detta är plunking/plopping:


Det går lite fort när hon visar hur man knyter ihop den, men det är inte så svårt när man väl provar. Jag har ingen microfiberhandduk och tänker inte handla en heller förrän jag äger egen tvättmaskin, så jag klippte helt enkelt upp ett gammalt örngott och det blev kalasbra! Jag kommer nog inte sova med en förrän natten till måndag så jag får höra av mig då helt enkelt.

Mer från Jessicurl
Mer om plopping

Många tycker säkert att det där med äggblandningar och bikarbonat och Fan och hans moster verkar lite körigt att hålla på med. Nej, en färdig flaska är helt enkelt mycket lättare för folk i farten och jag är benägen att hålla med. När man kommer hem från jobbet, trött och dan, vill man inte hålla på med sitt hår. Så efter att ha spenderat en hel del tid på lockig.ses forum har jag faktiskt blivit sugen på balsammetoden (det finns info om den på hemsidan). Min plan var att tvätta med balsam i veckorna, och pyssla med äggtvätt, inpackningar och annat hokuspokus på helgerna, men jag stötte snabbt på ett problem. Det är jäkligt svårt att hitta ett miljö-, hud- och hårvänligt balsam.

Jag började med att gå in på Bodystore och kolla in alla deras balsam. Men de är inte alltid så duktiga på att lista alla ingredienser, så jag fick helt enkelt ta till google och försöka hitta produkternas riktiga hemsidor. Det var lättare sagt än gjort.
Att uttalat miljö-, hud- och hårvänliga balsam inte innehåller SLS, mineraloljor, parabener eller liknande stämmer ganska bra och de skryter glatt om det. Kanske hoppas de på att man inte ska läsa resten av innehållsförteckningen? Men ibland kör de det klassiska knepet att skriva försåpad kokosolja istället för natriumlaurylsulfat (sodium lauryl sulphate) eller bara kokosoljeprodukter. Jaha? Vad betyder det då, om vi ska vara exakta? Jag vågar i alla fall inte chansa då man lätt skulle kunna smyga in lite natriumlaurylsulfat under det namnet.

Så vad hittar jag för ämnen i dessa "bra" balsam då? Här nedan är tre som ständigt återkom.

Alkohol (weingeist, etanol)
Att alkohol är uttorkande och avfettande kanske inte är en nyhet. Vill man verkligen ha det i håret eller på huden? Jag minns allt mina röda, torra fläckar och de vill jag inte ha tillbaka.
I vissa produkter var det dessutom andra ingrediensen listad (oftast är det reglen "ju tidigare upp i listan, desto mer av det i produkten" som gäller)!


Cetrimonium Chloride (Balsum/
Cetrimoniumklorid)
Detta ämne finns i så gott som alla balsam och hör till de katjonaktiva tensiderna. Katjonaktiva tensider rengör vanligen dåligt, men förhindrar statisk elektricitet och dödar bakterier. De är även svårnedbrytbara i miljön! På AFH Library kan man läsa att katjonaktiva tensider, efter långvarig använding, lämnar håret torrt och sprött och att de kan vara allergena. Enligt Shenet har SNF bedömt cetrimoniumklorid som mycket miljöfarligt.

Sodium lauroyl sarcosinate
Likt SLS, ALS och de andra gubbarna en anjonaktiv tensid, men ska vara mildare än sina vänner. Dock är det en syntetisk tensid framställd ur kokosolja, vilket ju är onödigt när det finns naturliga tensider (som såpnejlika). På vissa ställen står det att ämnet är dåligt för din hy, men på andra att det inte torkar ut huden. Jag skulle ju självklart välja en produkt med detta i framför en med SLS, även om jag känner att jag inte riktigt vet vad jag ska tro om ämnet.

Snacka om att bli ganska modfälld. Visst, jag kan ju alltid göra mitt eget balsam med hjälp av Crearome men om jag ska vara helt ärlig så är jag inte riktigt så energisk. Jag ger upp mina balsamplaner så länge och fortsätter istället med att sköta mitt hår med saker man har i köket. Sitter med äggblandning i just nu och ska snart till ICA och handla...

Till sist vill jag säga till alla som är intresserade av balsammetoden:
Prova! Det finns massviss med nöjda användare, gå in på lockig.se, fråga medlemmarna där och googla på. Bara för att jag bestämt mig för att go supergreen inom detta område betyder inte det att jag tycker att alla andra ska göra som jag. Nej jag tänker fortsätta att följa tjejernas balsamresa med glädje! Jag är ingen kemist eller hårexpert på något vis, så mitt ord är verkligen inte lag. Lyssna till dig själv.

Lycka till!

Recension: Moon Cup

Första gången jag hörde talas om en m-kopp var något år sedan på ett forum mest besökt av kvinnor. Jag läste intresserad tråd efter tråd om det, men jag var inte riktigt redo för att prova ännu, alla hyllningar till trots. Det verkade ju ändå lite omständligt med kokning, sköljning och isättning och man har ju ändå tampongvana ända sedan puberteten. Det är så lätt att bara fortsätta med sina gamla rutiner, även om man inte är speciellt nöjd med dem, för att man är en feg latmask. Men så för ett tag sedan, efter att ha läst lite mer om saken (jag är en sådan som oftast läser allt jag kommer över innan jag testar något), beställde jag en Moon Cup från mkopp.se. Faktumet att man har ångerrätt var ganska betryggande, och hur som helst är ju 260:- inte mycket pengar.

Så kom dagen när jag äntligen kunde prova produkten! Jag packade upp den, läste instruktionsboken, kokade koppen och klippte av en bit av skaftet. Därefter var det dags för att sätta i den, och det var ju mindre kul. Jag måste säga att de första dagarna hatade jag min kopp bittert, just för att jag inte fick in snitsen när det gällde istättandet och urtagandet. Man ska vika ihop koppen innan man sätter i den, så vecklas den ut när den är på plats vilket generarar vakuumeffekten som håller den där den ska vara. Men jag tappade alltid greppet och råkade smälla till mig själv istället, för jag är en riktig fummelfia. Om man inte får in den på rätt sätt, läcker den dessutom (visserligen bara yttepyttelite för mig, men det kan vara en idé att gardera sig med trosskydd/binda innan man lärt sig tekniken) vilket bara bidrog till att allt jag ville göra var att slänga skiten. Men jag hade ju bestämt mig för att vara en ny, tålmodig jag och höll ut. Redan tredje dagen fick jag lön för mödan! Även om det fortfarande var ganska obehagligt att ta ut den hade jag lärt mig sätta in den rätt och det läckte inte en droppe. Dag fyra gick även uttagningen bra och helt plötsligt var jag supernöjd med mitt nya mensskydd!
Alla kvinnor borde prova - och ge för tusan inte upp direkt om det nu inte går så bra i början. Jag har läst om kvinnor som behövde några mensperioder på sig innan de fick in snitsen, men som till slut blev nöjda användare. Sedan vill jag påpeka att det inte alls är så kladdigt som man kan tro. En av orsakerna till att jag var så tveksam i början var just för att jag trodde att det skulle bli något blodbadsliknande vare tömning, men så är det verkligen inte! Ett hett tips är även att, efter du stoppat in den, försöka snurra den ett varv för att på så sätt känna efter om den är fullt utvecklad. Det hjälpte mig.

För- och nackdelspunktlista för den som inte orkar läsa texten ovan:

Fördelar
+ Bra för miljön, ditt underliv och din plånbok.
+ Känns mycket mer pålitlig än en tampong eller binda.
+ Man behöver inte tänka på att alltid ha tamponger i väskan, eller att ta med sig väskan in på toa. Det är ju bara att ta ut, tömma, skölja och stoppa i igen. Smidigt!
+ Man behöver bara tömma 3-4 ggr per dygn, och det går att sova hela natten med koppen i.
+ Väl i känns den inte för fem öre. Helt seriöst!
+ Inget dumt jäkla snöre som är ivägen när man ska kissa.
+ Man slipper det tråkiga, ofräscha sopberget varje månad och behöver inte oroa sig över om det finns papperskorg på toan man ska besöka.

Nackdelar
- Toabesöken tar ju lite längre tid än när man bara skulle byta tampong/binda.
- Även om man kan torka av den med lite papper, vill man ju helst skölja och är det ett toabås det gäller finns ju inget handfat! På vissa toaletter är ju även handfaten några steg längre bort, vilket blir väldigt osmidigt.
- Kan göra ordentligt ont att ta ut innan man lärt sig snitsen, vilket resulterar i några plågsamma första dagar (jag sprack lite, men läkte snabbt).
- Ibland måste man kombinera med binda eller trosskydd, men den miljömedvetna kan ju ta tygsådana.

Betyg




Så betyget blir en stark fyra - inget mensskydd kan någonsin få en femma av mig. Jo det skulle väl vara ett magiskt piller, som utan bieffekter, helt tar bort skiten och det är ju inte möjligt. I alla fall, jag är mycket nöjd med mitt köp och kan njuta av att jag varken är miljöbov på mensskyddsfronten eller att jag behöver slänga ut pengar varje månad på produkter varken jag eller min kropp är nöjda med.

Handla en M-kopp:
M-kopp.se
Amandas intima

Jag har hört många kvinnor säga att mensskydd borde vara antingen gratis eller bli billigare med hjälp av bidrag. Då brukar vissa män skrocka att rakhyvlar borde vara det med, men skillnaden är ju att man kan vara skäggig men man kan inte gå runt och blöda ned sin omgivning. Så varje månad lägger kvinnor ned massvis med pengar på engångsvaror som varken är särskilt skonsamma för kroppen eller för naturen. Man är rädd för att läcka, orolig över om människan man ska besöka har papperskorg i badrummet eller inte - för man får inte spola ned mensskydd i toaletten - och bygger varje månad på sopberget. I värsta fall kan man även få svampinfektioner och andra tråkigheter. Finns det inga alternativ?

Vissa tar p-sprutor, mixtrar med p-piller eller liknande men jag personligen är inte så pigg på att leka med mina hormoner. Jag försöker ju få min kropp i balans, inte rubba den helt ur sin naturliga cykel. Andra använder tygbindor som kan tvättas och återanvändas, och det fungerar säkert jättebra om man är hemmamamma och aldrig går någonstans men när man ska byta skydd på jobbet då? Var tusan ska man göra av sitt använda skydd? I en plastpåse i väskan? Enlighten me! Även om många verkar helt lyriska över tygbindor så är det ingenting för mig, nej jag vill ha det smidigare än så.

Jag kan nu göra er glada genom att berätta att det finns ännu ett alternativ: M-koppen.
Det är en liten (nåja så liten är den faktiskt inte, man får en smärre chock när man öppnar förpackningen) kopp av silikon eller gummi som blodet kan samlas i. Den har lägre grogrund för baktetier, och kan därför sitta i längre än en tampong, och om den är isatt rätt läcker den inte. Sköter man sin kopp räcker den i flera år, och den stör varken pH-balansen i underlivet eller kroppens naturliga reningssystem. Många kvinnor berättar glatt om hur de sluppit svamp sedan de börjar använda m-kopp, hur de helt enkelt glömmer bort att de har mens eller hur bra det gick den där semesterveckan ute i bushen när de inte hade tillgång till toalett.

Nyfiken som jag är köpte jag en, och i nästa inlägg tänkte jag recensera den.

Länkar om m-koppen och tygbindor
Amandas intima
M-kopp.se
Kort, men utförligt, om m-koppen på wikipedia