Senaste gången jag använde schampoo och balsam var torsdagen den 13:de september 2007. Men det betyder inte att jag slutat tvätta håret! Nej jag tvättar det nästan varje dag, men hur? Jo jag använder mig av varmt vatten, kallt vatten, bikarbonat och äppelcidervinäger. Låter det konstigt? Ja det tyckte jag också. Bikarbonatet, som antingen står bland bakgrejorna eller kryddorna i matbutiken, används till hårbotten - absolut inte till längderna - när det behövs en ordentlig rengöring. Äppelcidervinägern, utspädd i en hel del kallt vatten, fungerar som balsam och ska inte sköljas ut. Första veckan tvättade jag med bikarbonat tre gånger, men nu ska jag försöka hålla mig till två ggr/vecka för att slutligen nöja mig med en gång. Det kommer ju ta ett tag för håret att återgå till sin naturliga fettbalans. Målet är givetvis att inte behöva annat än varmvatten till vardags, vilket en hel del människor där ute lyckats med. Men, som sagt, just nu kommer jag köra med bb och äcv. Det finns säkert många olika tekniker, men jag gör så här (jag är övertygad om att min rutin kommer ändras allt eftersom jag lär mig mer):

1. Blöt håret
2. Ta ungefär 2 tsk bikarbonat i handflatan, ha i lite vatten så att det blir mer krämigt än pulvrig. Jag tar en tsk åt gången, för annars tycker jag att det blir svårt att fördela jämnt i skalpen.
3. Massera ordentligt in i hårbotten. Gnugga och massera i några minuter, men var försiktig med naglarna så att du inte river upp hårbotten.
4. Skölj med varmt vatten. Detta är lite krångligt då håret blivit tungt och strävt. Första gången blev jag ganska besviken och trodde att jag förstört håret, men inte var det så inte!
5. Häll upp kallt vatten i en hink/stor skål/stor bunke och ta i några msk äppelcidervinäger - rör om.
6. Doppa i håret och låt det ligga i blöt ett tag, prova att även blöta hårbotten ordentligt. Om jag gör det blir håret fett snabbare, så jag nöjer mig med längderna, men det är nog olika för alla.
7. Häll ut äppelcidervinägervattnet över håret - SKÖLJ INTE UR!!!
8. Låt torka. Så länge det är blött luktar håret lite surt, men så fort det torkat luktar det faktiskt riktigt gott. Lite som tvätt som torkat utomhus en frisk sommardag. Men det responsstinker ju inte, så tänk vad glada alla dina allergikervänner kommer att bli! ;)
9. Resterande dagar tvättar jag med varmt vatten och fingertopparna (står framåtlutad, det är lättast så för oss långhåriga) och avslutar med att skölja burret med iskallt vatten.

Första gången jag gjorde det blev jag ganska besviken, då mitt hår fortfarande såg torrt och trist ut när det torkat. Jag har självlockigt hår, och även om majoriteten av stråna samlas i gäng av lockar lever resten ett eget liv och frizzar arslet av sig. Inte så kul. Men trots kruset hade mitt hår en helt annan lyster och det kändes lenare än vanligt. Otåliga jag ville ha superresultat på en gång, och riktigt så enkelt är det ju inte. Så jag fortsatte med min nya rutin och snart märkte jag två positiva saker jag inte riktigt räknat med:

1. Min hy blev bättre! Trots att jag lämnade tonåren för ett antal år sedan hade jag lite småtaskig hy trots mycket vattendrickande och att jag sällan använder foundation. Men efter någon vecka, bara, minskade knottrorna.
2. Jag slutade tappa så mycket hår! Jag använde Dove tidigare, men bytte mot Herbal Essences då jag varje gång jag duschade tappade stora tussar med hår trots att jag borstade håret innan. Jag trodde att det sistnämnda var mer skonsamt, och visst blev det en liten förbättring men inte en markant sådan. Så jag trodde att det var normalt att fälla som en katt. Well, det gör jag inte längre. Jag tappar knappt något hår alls, och tidigare var mina långa strån överallt - på kläder, i dammtussar på golvet, på stolen på jobbet, i min sambos nytvättade kalsonger (seriöst!), i trapphuset, you name it. Varje gång jag drog i min tofs följde några strån med. Det tål att upprepas: Inte nu längre! Mitt hår känns faktiskt tjockare!

De två sista dagarna innan nästa bb-tvätt känns håret lite flottigt närmast bakhuvudet, men det blir bara bättre och bättre för mig och inte alls lika fett som det blev när man hade schampootvätt som rutin. Håll ut, bara!

Nästa gång kommer jag skriva om hårborstning och om varför man ska sluta med schampoo.

1 comments:

  1. Anonymous said...

    Hej, minskade ditt håravfall och fick du tjockare hår? Har börjat tappa väldigt mkt hår och det har blivit riktigt tunt, aldrig varit såhär tunt så tänkte pröva din metod innan jag drar till Apoteket och köper nått mot de , funkar metoden ovh efter hur lång tid såg man förbättring ?