Den som vill handla ekologiska livsmedel och andra varor ska hålla utkik efter KRAV-märka produkter. På hemsidan finns faktiskt en lång lista över godkända varor för den som vill ha bättre koll. Märket betyder att produktionen av varan sker utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, djur får gå fria och behandlas väl, och att varan är utan GMO. Föreningen bildades 1985 och har idag 28 rikstäckande medlemsorganisationer, med huvudkontor i Uppsala.
Naturskyddsföreningens märkning heter Bra miljöval och är i form av en falk. På deras hemsida står det att det är världens tuffaste miljömärkning, men om det är sant vet jag inte. Deras grundidéer är att vi måste spara på naturresurserna, varken den biologiska mångfalden eller människans hälsa får hotas och material ska kunna återföras till naturens kretslopp, användas på nytt eller återvinnas. Märkningen visar vilka produkter som är minst skadliga för miljön, men kraven skärps ständigt så att produkterna måste utvecklas åt rätt håll för att fortsätta få Falken. Det stämmer även när det gäller Svanen (se nedan).
Svanen är Nordens officiella miljömärkning och drivs i Sverige av SIS Miljömärkning AB. En bild av Svanen på en vara betyder att den, efter att ha granskats från råvara till avfall, blivit godkänd som bra miljöval av nämnden. Svanen finansieras av regeringen och genom avgifter från företag vars produkter pryds av märket. De får betala 0.03 %, vilket blir ungefär 10 öre för ett vanligt tvättmedelspaket enligt hemsidan. Nämnden består av representanter från bland andra Naturvårdsverket, Svenskt Näringsliv och Konsumentverket.
Inom EU används istället EU-blomman.
Rättvisemärkt tänker inte bara på miljön, utan främst på människan. De ser till att alla led i produktionen och distributionen får rimligt betalt. Detta för att undvika att bl.a. småodlare blir
utnyttjade, inte kan försörja sig själva plus familj på sin inkomst, eller utveckla sitt lokalsamhälle. De främjar jämställdhet, tillåter inte att företag anställer barn, kräver att arbetet ska följa bl.a. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna samt mycket mycket mer.
BDIH är en kvalitetsmärkning på bland annat naturkosmetik. Listan över riktlinjer är ganska lång, men innehåller t.ex. att råvaror från växtriker ska i största möjliga mån komma från ekologiska odlingar, produkterna får inte ha testats på djur under något skede av tillverkningen, den får heller inte innehålla råvaror utvunna från döda ryggradsdjur. Det är förbjudet att använda syntetiska doft- och färgämnen, silikoner, paraffin och andra produkter från petroleum. Läs hela listan här, och klicka vidare på hemsidan för att se ett stort antal godkända tillverkare.
Nu för tiden testas inte många färdiga produkter på djur, utan det är oftast ingredienserna som testas. Alltså kan det vara lite svårt som konsument att hitta rätt. Vita Listan finns att läsa på Djurens Rätt och är över de företag vars märken uppfyller de krav som tagits fram av djurskydds- och djurrättsorganisationer i Europa och USA. Det betyder att de får skriva ut "Ej testat på djur" på sina produkter. Det finns även annan information på sidan, som till exempel varför ett företag, som påstår sig ha produkter som inte är testade på djur, inte står på listan.
För PETA:s lista kan man gå till Caring Consumer, men det är inget Djurens Rätt rekommenderar då PETA inte har lika höga krav.
En kanadensisk organisation som arbetar för att fasa ut djurförsök är CCIC, eller Leaping Bunny (bild).
Senast uppdaterad 5/1 - 08
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tack. Kommer at länka hit så småningom. När du har skrivit så bra behöver jag inte skriva om allt :)
Det var snällt sagt! Tack :)