Vacker utan spackel?

Vi är många kvinnor - och faktiskt en del män (en på mitt jobb till exempel) - som känner oss trötta, glåmiga och mindre attraktiva utan smink. Att det är ganska sorgligt får vi prata om någon annan gång, nu ska vi istället ta reda på lite saker om alternativet till alla kladdiga produkter och burkar. Att hålla på med underlagskrämer, läppglans och annat tjafs tar tid och måste bättras på och ser aldrig någonsin naturligt ut. Vem vill egentligen se ut som att den har huvudet fullt med spackel?

För någon månad sedan snubblade jag över en tråd där det diskuterades mineralsmink, och jag fastnade på kroken direkt. Efter att ha frågat lite själv, läst några blogginlägg på sminkbloggar om varför det är bra och kollat in olika märkens sidor slog jag till och handlade från Avanya (jag vill ha smink från en svensk återförsäljare). Det blev en foundation, en rouge, en ögonskugga och penslar till var och en. Visst var det ett ganska dyrt kalas, men det påstås vara drygt så det spelade mig ingen roll.

Vad utger sig mineralsminktillverkarna att ge dig? Jo ett smink som är så naturligt, lätt och bra att du kan sova med det (även om de rekommenderar att du tvättar bort sminket innan läggdags!). Samtidigt som det ger fin täckning, ska det inte täppa till dina porer eller orsaka akne. Det är ett bra smink för allergiker, människor med hudproblem och skyddar till och med mot UV-strålning. Inte nog med det, det är dessutom vattenfast, antiinflammatoriskt, fritt från parfym, konserveringsmedel och talk. Det innehåller helt enkelt bara rena mineraler, och om vi tar min foundation från Avanya som exempel så ser innehållsförteckningen ut så här: Bismuth Oxychloride, Mica, Titanium Dioxide, Zinc Oxide, Boron Nitride, Iron Oxides

Det är självklart att man som nymedveten konsument faller som en fura, vilket andra mer etablerade sminkmärken förstått och kommit med egna versioner av mineralsmink (Isadora och L'Oréal t.ex.). De innehåller dock många fler saker än bara rena mineraler, men det är man ju inte speciellt förvånad över.

Kan vi lita på detta då?cosmeticscops.com kan man hitta en studie i frågan där Paula Begoun och Bryan Barron försöker ta reda på just detta och jag tänker givetvis kommentera deras arbete:

- De menar att talk, som är en naturlig mineral, faktiskt är bättre än det onaturliga vismutoxidklorid (bismuth oxycloride) som finns i många mineralsmink. Detta har jag hört förr, och jag vet att en del märken faktiskt uteslutit det då vissa kan få utslag av det. Vismutoxidklorid framställs genom att blanda vismut med klorid och vatten och används på grund av sitt skimmer. Vismut finns sällan att hitta i vår natur och framställs därför syntetiskt, så helt naturligt är det ju inte. Två exempel på mineralsmink utan vismutoxidklorid: Tikei, Everyday Minerals (EM)

- Titandioxid (titanium dioxide) och zinkoxid (zinc oxide) är faktiskt bra mot hudproblem som rosacea, och ger ganska bra täckning med en matt finish. Dessutom är mineralsmink bra överhuvudtaget för människor med rosacea och allergier då det har få ingredienser, samt är fritt från parfym och konserveringsmedel. Men Cosmetics Cops är tveksamma när det gäller solskyddsfaktorn då de inte tror att sminket innehåller tillräckligt mycket av mineralerna, eller att de är tillräckligt aktiva, för att det faktiskt ska gälla. De uppmanar konsumenten att spana efter SPF-märkning (Sun protection factor) för säkerhets skull. Men när det gäller akne skriver Begoun och Barron att det inte finns några studier alls som tyder på att dessa mineraler är bra, eller ens förebyggande, mot finnar. Det kan snarare vara tvärtom, då titandioxid och zinkoxid har just en täckande natur.

- De skriver att glimmer (mica) används i alla möjliga sminkprodukter på grund av dess lyster och pigment - det finns i alla möjliga färger. Tillsammans med de andra ämnena i mineralsmink får dessutom glimmer en mycket lätt och silkig känsla, men den kan få oljig hy att bli blankare och rynkor att framträda mer. Fast det verkar också vara det enda negativa med glimmer!

- Angående hudtyper så skriver Begoun och Barron att mineralsmink lämpar sig bäst för människor utan torra fläckar och få eller inga feta partier. De påstår nämligen att den pudriga produkten inte alls ser naturlig ut, utan lätt blir kakig på fet hud eller får torr hud att se ännu mer torr ut. Här vill jag inte riktigt hålla med - jag förstår logiken i deras påstående men jag tycker personligen att det är enklare att få till ett lätt och naturligt resultat med mineralsmink än med flytande foundation.

- Efter texten kommer en för- och nackdelssektion där den nyfikna kan läsa lite om några få märken, eller så kanske ni helt enkelt vill läsa hela själva:
Mineral Makeup A special report by Paula Begoun and Bryan Barron Mineral makeup (doc), eller i pdf, eller så kanske du bara är nyfiken på den där Paula.

Jag förstår att de vill slå hål på hela mineralsminksgrejen, eftersom den dels lovar väldigt mycket, dels för att det finns många märken där ute som innehåller mycket mer än bara mineraler. Men även om företagen överdriver en viss del är jag glad över att det finns alternativ till alla produkter fullproppade med mineraloljor, silikoner, konserveringsmedel och parfymer. Ju fler som använder mineralsmink, desto större kommer utbudet att bli så jag kommer att sprida ordet. Jag är nöjd med mitt smink och slängde glatt bort mitt gamla strunt, och för den som är intresserad kommer jag att recensera mina produkter så snart jag har tid och ork.

Källor: cosmeticscop, wikipedia

4 comments:

 1. Anonymous said...

  [p]Very eventually, many retail outlets and sales and profits agencies sprang out across Western world, Asia together with [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany heart pendant online[/url] America . Apart from the actual design attractive

  and gold models are available, many people invest in gold jewelry for resale value, and the ability to [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]cheap Tiffany Bracelet[/url] re-transform an old gold jewelry section or

  kind . It can be consequently remarkable [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]discount Tiffany Bracelet[/url] that will Available a terrific web shop which in turn carries the top thomas sabo jewellery . The designer model continues to introduce silver collections [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany sale[/url] 2 times annually in parallel with the Thomas sabo charms major style displays of Paris, Milan and New York . Pursue personality [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]tiffany jewellery uk[/url] and uniqueness is the timeless goal for human beings . You can promote online gold, but do not forget until, finally, is the least secure of the most [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany heart pendant[/url] choice . Instead of opting for Internet sales, I personally suggest you go [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]Tiffany Bracelet[/url] to sell your jewelry and personally take care of the entire transaction

  on their own.[/p]  

 2. Anonymous said...

  Related to Replacement Lighting fixtures On Lcd, Dlp Plus Projectors Much like the 6912v00006c

  Also visit my site - optoma hd33 best price ()  

 3. Anonymous said...

  How should Thieves Judge Whether The house Makes an effective Target

  Also visit my website :: casino euro  

 4. Anonymous said...

  One on one Tv Not to mention Hdtv

  my web site :: video convert to mp3