Skallebank

Är du som jag trött på att alltid behöva bära med sig en treotub, eller en karta med vad du nu proppar i dig så fort du får känningar? Du stoppar i dig massor med piller för att tungheten inte ska utvecklas till en extrem smärta som seriöst får dig att vilja köra in spikar i pannan eller kanske klyva hjässan med en yxa. Vi har alla olika utlösare, det kan vara stress, starka dofter eller något man ätit, men vi kanske inte behöver ta till medicin för att lindra utbrotten?
Jag vet själv att ett mer balanserat liv, mer struktur och god sömn, minskar risken för migrän för mig men ibland räcker inte det och jag bestämde mig för att ta reda på lite alternativa metoder.

Vad jag har gjort hittills
1. Stoppat i mig en "dubbeltreo" - alltså två brustabletter i ett halvt glas vatten. Inga andra värktabletter, varken receptfria eller -belagda, fungerar för mig.
2a. Duschat riktigt varmt med hård stråle tills jag blivit dåsig.
2b. Spolat hjässan med iskallt vatten tills huvudet känns lättare.
3. Knutit något hårt runt huvudet, som ett badrocksskärp eller en sjal. Ibland har Fisen fått trycka hårt, hårt, hårt på min panna eller på sidorna av huvudet. Sedan har jag försökt somna.
- Om jag inte varit hemma har jag försökt att få i mig Cola (dricker inte kaffe), vatten och salt och masserat huvudet ordentligt med fingertopparna. Jag tycker också att det är skönt att slå med handflatan, även om folk upplyser mig om att det ser lite sjukt ut och att de inte tror att det är en bra metod. Well, det är skönt så jag struntar i det!

Oljor
- Pepparmyntsessens utvinns ur lätt torkade blad från pepparmyntan, en planta som kan användas till mer än bara godis. Häll lite i din oljebrännare när du känner dig tung i huvudet eller bara är trött och hängig, eller använd det som luktsalt när värken är på ingång.
- Då ovan nämnda olja piggnar till, kan det kanske vara skönt att bränna rosen- eller citronmelissolja istället. De lindrar migrän och huvudvärk, men hjälper även till med insomning. Den sistnämnda kan även droppas i badet med samma effekt.
- En kall kompress med lavendelolja kan lindra vid huvudvärk, eller så kan man massera in lite tallbarrsolja vid tinningarna. Båda oljorna fungerar även i oljebrännare.

Massage
- Massera vecket mellan tumme och pekfinger - höger hand om du har ont i vänstra delen av huvudet och tvärtom.
- Tryck med tungan eller tummen i gommen, har du ont i pannan trycker du längst fram i gommen och tvärtom.
- Massera punkten där kindben och öron möts i ungefär 5 minuter, båda sidor samtidigt.

Andra huskurer

- Lägg ett kallt omslag på magen eller svalka av fötterna och få på så vis blodet att samlas där istället för i huvudet.
- Te gjort på lindblommor, mejram, fläder eller kamomill lindrar, och om man vill ha något starkare kan man ta till med rosmarin.
- Ta en matsked med honung när du känner anfallet närma sig.
- Lägg råa potatisskivor över pannan, och en våt handduk över det.
- Drick en msk äppelcidervinäger utspätt med ljummet vatten, på fastande mage varje dag, som förebyggande kur. Eller så kan du göra ett ångkok med äcv och andas in.
- Tugga på en färsk ingefärarot, eller drick lite te av ingefära.

Fungerar det här då? Jag har inte den blekaste, men vissa kurer verkar ju mer trovärdiga än andra. Det är väl bara att börja prova!

6 comments:

 1. Hosanna said...

  Tack. Ska prova. Lavendel använder jag redan och att slå mig själv fungerar hjälpligt. I övrigt vaggar jag mest fram och tillbaka och kvider...  

 2. e said...

  Om jag hinner ta min dubbeltreo i tid hjälper det, så länge det inte är massor med tunga dofter i rummet. Eller allra värst: cigarettrök! gaaah.

  Fungerar lavendeln?  

 3. Anita said...

  Ursprunget till migränen( släktdrag alltså) har ett eget tips, troligtvis lindrar detta på sikt, det har i alla fall hjälp mig. MATTRAM. Har lusläst i alla mina örtböcker och framför allt i min husbibel Örtmedicin Naturens Läkande Kraft och nu testat Mattram med gott resultat.
  Efter att ha förbrukat 2 flaskor Mattram ca 0,5ml/dag är det mesta som bort blåst, tråkiga föreläsningar eller korvstoppningskurser råder den inte på( troligtvis dålig luft) eller så är det för tidigt än. Testa, finns att köpa på nätet hos Örtspecialisten där även Boken finns.  

 4. E said...

  Jaså minsann! Det får man ta och prova då. Måste dock hålla lite i plånboken nu, då jag har beställt lite väl mycket den senaste tiden.  

 5. Anonymous said...

  Alles richtig so  

 6. Lesly Valencia said...

  Intressant blogg du har, jag går också efter balsam metoden. Jättefint hår har du också!

  Ha en fin dag