Ja, förutom att det är mycket pengar för en massa skräp och att du och naturen mår bättre av det, så kommer du faktiskt att se bättre ut. Varför tillåta sig själv att tappa en massa hår och torka ur stråna bara för att man vill ha ett löddrigt schampoo och tycker att det är dödsstraff på att gå med fett hår någon dag för att vänja håret till sitt naturliga tillstånd? Varför smeta in ansiktet med massa krämer som lägger sig som en hinna och bara gör att du svettas? Varför smörja in händerna med lotion som tvättas av när du går på toa tre timmar senare? Har du alltid torr hud eller eksem så är detta inlägget för dig!
Produkterna skapar ett beroende och jag vill inte gynna branschen längre när det finns så bra alternativ. Att sedan folk rynkar lite på näsan när man berättar om sina vanor får man ta, de märkte ju ingenting innan man sade något, så...
Som exempel tänker jag ta två produkter jag började använda för att jag trodde att det var bra. Vi kan börja med schampoot.

Schampoo
Jag köpte Herbal Essences för att jag tappade så mycket hår av att använda Dove, som jag ändå var nöjd med på andra vis. HE luktar otroligt gott och så känns det ju bra någonstans inombords när något heter Herbal (herb = ört). Men vad finns i HE egentligen? En massa örter?

- Aqua (Vatten)
- Sodium Laureth Sulfate (Laurethsulfat): Ett rengöringsmedel som är billigt och löddrar rikligt. Produkter som innehåller detta, vilket är nästan alla schampoon, tvålar, tandkrämer och andra rengöringsprodukter för hem och hushåll, kan ha en negativ effekt på folk med känslig hy eller eksem. Efter inlöddringen sköljs ju produkten av, men tar inte bara med sig smuts utan även det översta lagret naturlig fukt och skyddande bakterier huden har. Jag har dock på många sidor läst att larmen om att det orsakar cancer bara är buffel och båg. Läs mer (engelska).

- Sodium Lauryl Sulfate (Natriumlaurylsulfat): Ganska likt Sodium Laureth Sulfate, och kan precis som det orsaka irritation på hud och ögon. Kan även orsaka cancer, men bara i mycket större doser än vad som används i skönhetsprodukter. Ämnet används i labb för att orsaka irriterad hud på djur och människor så att man kan testa olika läkemedel för problemet. Giftigt för fiskar. Kan ibland nämnas som försåpad kokosolja, för att få det att låta naturligare och vänligare än vad det är.

- Cocamidopropyl Betaine (Kokosamidpropylbetain): Ett mildare ämne än SLS som också används för att få bra lödder (hur mycket lödder ska vi ha egentligen???) och även göra håret mindre elektriskt. Ska inte orsaka irritation på huden, men kan efter långvarig användning göra personer med väldigt känslig hy allergiska mot ämnet och därmed framkalla eksem.

- Sodium Chloride (Natriumklorid): Salt.
- Sodium Citrate: Ett salt från citronsyra som används lite här och var i mat, dryck och andra produkter som konserveringsmedel, bland annat. Sägs vara bra för njurarna, vid urinvägsinfektion och används som naturligt laxeringsmedel (drick inte ditt schampoo nu!).
- Citric Acid (Citronsyra)

- Sodium Xylenesulfonate: Kan orsaka irritation på hud och i ögon. Vid invärtes bruk diarré, illamående och kräkningar. Så återigen: Drick inte ditt schampoo! Ät inte din tandkräm heller!

- Parfum (Parfym)
- Cocamide MEA: Ännu ett ämne för löddring, och bindning av olika ämnen i t.ex. hudkrämer.
- Sodium Benzoate (natriumbensoat): Hämmar tillväxt av jästsvampar, mögelsvampar och vissa bakterier och används alltså som konserveringsmedel. Kan ha negativ effekt på folk med känslig hud. Misstänks bidra till astma hos barn (invärtes bruk).

- Tetrasodium EDTA: Kan orsaka hudirritation vid långvarig användning. - PEG-60 Almond Glycerides: Ingen aning vad detta är. Men PEG är en förkortning på
polyetylenglykol och eftersom det finns alla möjliga siffror efter de olika PEG:en vågar jag inte säga ett dugg! - Propylene Glycol (propylenglykol): Här är det olika bud. Vissa påstår att det är så milt, återfuktande och bra (men inte i ditt underliv, eller på bröstvårtor hos de som ammar), medan andra säger att känsliga personer kan få utslag och allergier.

- Linoleamidopropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate: Motverkar elektriskt hår.
- Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride: Ger volym och skinande hår.

- Benzyl Alcohol (bensylalkohol): Ett konserveringsmedel och doftämne som absolut bör undvikas av människor med parfymallergi. Citat från shenet.se:
"Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP)."

- Butylphenyl Methylpropional (Lilial), Hexyl Cinnamal (Hexylkanelaldehyd), Limonene (Limonen), Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde (Lyral), Citronellol: Doftämnen som måste innehållsdeklareras (precis som bensylalkohol) och tillhör de 24 mest allergiframkallande doftämnena och ofta används inom kosmetika. Läs mer (svenska). Limonen är t.ex. hudirriterande främst i sådant som ligger kvar på huden (alltså inte nödvändigtvis schampoon) och Citronellol är miljofarligt.

- Sodium Diethylenetriamine Pentamethylene Phosphonate: Konserveringsmedel.
- Etidronic Acid: En antioxidant, men ska sköljas av ordentligt från kroppen efter användning.

- Rosa Canina (Stenros): Påminner om nyponros.
- Simmondsia Chinensis (Jojoba)
- Tocopherol (Vitamin E)

- Methylchloroisothiazolinone och Methylisothiazolinone (Kathon CG): Konserveringsmedel som är giftigt och något miljön inte helt kan bryta ned. Det är mycket irriterande och tros vara största anledningen till varför många är allergiska mot kosmetika. Är dock bara lagligt att använda i mycket små doser på grund av detta.
- Phenoxyethanol (Fenoxietanol): Konserveringsmedel som kan ge kontaktallergi och kontakteksem.
- Methylparaben, Ehtylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben: Parabener är konserverande ämnen, varav vissa kan framkalla allergi, irritation eller eksem hos känsliga personer.

- CI 17200, CI 15510, CI 60730, CI 42053 (färgämnen): CI 15510 och CI 42053 får inte finnas i produkter som används på eller nära ögonen, CI 60730 får inte finnas i produkter som ska användas nära slemhinnor (ögon, underliv, mun), så var försiktig när du tvättar håret!
- Fumaric Acid (Fumarsyra): Verkar ofarlig om jag förstår saken rätt.

Hudkräm
För några månader sedan köpte jag en 60-kronorsburk för ansiktet på Apoteket. De har bra grejor, trodde jag, och det började ju bli vinter och då behöver man väl fukt? Men istället fick jag torra fläckar på båda kinderna, flagade i pannan och svettades hur mycket som helst i ansiktet hela vägen till jobbet. Efter varje dusch stramade ansiktet, vilket det ofta gjorde på mig när jag som tonåring varje dag smörjde in med Nivea. Så vad finns egentligen i min fina, rosa burk med väldoftande kräm?

- Aqua
- Decyl Oleate:
Gör krämer fylligare och används för att göra huden mjukare.
- Cetyl Alcohol (Cetylalkohol), Stearyl Alcohol (Stearylalkohol): Gör hyn mjukare, men tas inte upp av huden utan lägger sig som en hinna som avvisar vatten och binder hudens fukt. Används även i schampoon och balsam. Kan ge kosmetikaakne.
- Biosaccharide GUM-1: Fuktgivande

- Canola (Raps)
- Glyceryl Myristate: Används som förtjockningsmedel i kosmetika.
- Potassium Cetyl Phosphate: Används som bindningsmedel.
- Propylene Glycol: Se schampoolistan
- Caprylic/Capric Triglyceride (Capric): Framställs ur kokosfett. I stort ofarligt, men kan ge kosmetikaakne.

- Hydrogenated Vegetable Oil: Härdade fetter, med andra ord transfetter. Så ät inte din hudkräm ;) Läs mer (engelska)
- Glycerin: Gör att doften stannar kvar på huden, att krämen inte dunstar bort, torkar eller blir hård i burken, och är fuktighetsbevarande. Ska absolut inte ätas!
- Panthenol (Pantoten): "Det binder fukt i överhuden, ökar pigmenteringen, påskyndar celltillväxten, snabbar på läkning av solsveda och brännskador, sår och akne, hämmar tillväxt av bakterier och sägs också vara bra vid klåda." Citat från shenet.se.
- Tocopheryl Acetate (E-vitaminacetat): Naturligt E-vitamin

- Parfum
- Citric Acid: Se schampoolistan
- Hyaluronic Acid: Används som mjukgörande ämne och sägs förebygga åldringstecken.
-
Methylparaben, Ehtylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben: Se schampoolistan.

Nu hade jag turen att inte ha superläskiga produkter, det finns många värre saker därute. Som det där med mineraloljor.

Mineralolja
Denna olja utvinns ur bergolja och är inte alls så nyttigt som det låter. Det bildas av dött material och innehåller varken mineraler eller vitaminer. Ur det skapar man bland annat vaselin och paraffin och ur själva bergoljan får vi trevliga saker som asfalt och bensin. Mineraloljan blockerar ungefär hälften av hudens porer, lägger sig som en hinna, förhindrar utsöndringen av slaggprodukter och förstör din naturliga återfettning. Det är därför vissa blir beroende av t.ex. cerat och alltid måste smörja, smörja, smörja.

Akta dig för: "Ozokerit (ingår t.ex i maskara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905." (dermanord.se)


Svälj nu inte allt jag skriver med hull och hår, utan forska lite själv i ämnet och ta sedan ditt eget beslut!

Läs mer om flera av dessa ämnen på Lagerstedt & Company
Läs om andra människors frågor på Huden.nu
Läs om allt möjligt angående detta på Shenet.se

Nästa gång kommer jag skriva om min fantastiska upptäckt när det gäller hudvård!

1 comments:

 1. Anonymous said...

  An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I believe that you should publish more on thi shbject matter,
  it may not be a taboo matter but usually fklks don't talk bout these
  subjects. To the next! Many thanks!!

  Here is my blog :: Cheap Carpet Tiles Fullsrton Ca ()