Min goda vän M, som är av typen "gör, prova på, upptäck!", till skillnad från somliga andra som är mer lata och sitter hemma och drömmer om att våga lite mer (jag jobbar på det, okay?), har upptäckt det där med Ayurveda. Jag beundrar människor som vill och orkar leva efter sådant, men det är nog inget för mig personligen. Jag gjorde precis ett test som sade att jag var en vatapersonlighet, och då måste jag utesluta viss kost som potatis (no way!), tranbär (no way!) och kalla drycker (no effing way!), så jag tackar nej så länge. Men det finns ju andra saker med ayurvedan även den lätt oengagerade kan anamma, som oljemassage! Hon mailade mig efter utförd massage och berättade att hon svävade på små moln och var helt salig, och det tackar väl ingen nej till? Jag har ännu inte provat detta, men jag har köpt solrosolja och ska försöka komma ihåg att köpa en termometer och en tratt. Sedan jägarns ska här masseras!

Så här gör man:
1. Köp sesamolja, eller om man inte tål det eller inte orkar leta upp just sesamolja men vet att närmaste butik i alla fall har solrosolja går det också bra, säger M.
2. Sedan ska oljan mogna, och det görs genom att man värmer upp oljan till 100 grader (det är här kötttermometern kommer in). Inte 110 grader, inte 90 grader - 100! Så ha ganska låg värme och ta bort kastrullen från plattan så fort den är klar. Låt oljan svalna och häll upp i en flaska. Detta görs alltså med fördel dagen innan. Häll för guds skull nu inte varm olja i en plastflaska, för det blir inte bra!
3. Värm upp några matskedar av oljan i micron, kroppsvarmt eller en aning varmare.
4. Var beredd på att massagen kommer ta 20-30 min.
5. Skutta in i duschen, och applicera oljan över hela kroppen. Massera sedan hela dig själv, uppifrån och ned, med handflator och fingertoppar (med betoning på handflator).

För att veta exakt hur du ska massera kan du läsa den här punktlistan.

Varför ska man göra det här då? Jo regelbunden Abhyanga renar inte bara din hud, du får även bättre sömn, mer kraft, bättre immunförsvar, det rensar kroppen på slaggprodukter och mycket mer. Det låter väl bra! Om inte annat så är det ju alltid skönt med massage, och om du har en sambo, särbo eller kk eller någon annan du trivs med naken kan ni ju massera varandra!

0 comments: