Galen i olja

Är jag kanske bara teoretiskt egentligen. Men efter att med gott resultat använt både raps- och solrosolja att smörja in ansiktet med, har blivit både lenare och jämnare, har jag bestämt mig för att handla en hel hög med flaskor från någon lämplig återförsäljare. Både till mig och till Fisen. Så vilka oljor har jag tänkt inhandla?

Jojobaolja: För oss med torra toppar och en längtan efter lite mer lyster ska jojoba vara oljan att vända sig till, men var sparsam, några droppar räcker tydligen. Många blandar dessutom med lite mandelolja eller aloe vera-gel innan de stryker i håret. Har du mjäll, seborré eller bara torr hårbotten kan du även prova att massera in oljan där, och det går lika bra på torra fläckar på resten av kroppen.

Mandelolja: Jag tänkte använda den till håret blandat med jojoba, som så många andra har provat med framgång. Men oljan är också bra mot pormaskar, och för den lite äldre, rynkor och så fungerar det finfint mot eksem, vilket är kalas för Fisen.

Kokosolja/fett: Ännu en produkt, gärna i form av inpackningar, som är bra för skatboet. På huden tar det många timmar för det att sjunka in, vilket nog kan vara nyttigt för Fisen att smörja in sig med inför natten, och så bomullshandskar på givetvis! Men man ska akta sig att ha det i ansiktet så vida man inte är väldigt torr, då det kan täppa till och förstora porerna.

Avokadoolja: Den här oljan är mest till för Fisen, då den är näringsrik, skyddande, vårdande och allt det där. Själv kanske jag smetar i lite i håret när jag ändå är i överarmarna, som jag och syrran brukar säga.

Gurkörtsolja: Till skillnad från många andra oljor sjunker denna lite torrare sort snabbt in i huden. Då den läker småsår, ökar syreupptagningen i huden och hjälper huden att ta upp andra näringsämnen tänkte jag blanda den med avokadooljan så att Fisens trasiga små händer. Man kan dessutom använda den invärtes om man har problem med atopiska eksem (yay!), klimakteriet, mensvärk, svaga naglar eller akne.

Sesamolja: Tänkte använda den som hudolja, då den passar alla hudtyper, och så rekommenderade ju min vän M den som massageolja.

Jag bör nog köpa någon extraflaska med så att jag kan blanda till en speciell eksemolja, ja kanske till och med en hårolja. Det kommer att bli riktigt spännande (och antagligen dyrt tråkigt nog).

0 comments: