Recension: Moon Cup

Första gången jag hörde talas om en m-kopp var något år sedan på ett forum mest besökt av kvinnor. Jag läste intresserad tråd efter tråd om det, men jag var inte riktigt redo för att prova ännu, alla hyllningar till trots. Det verkade ju ändå lite omständligt med kokning, sköljning och isättning och man har ju ändå tampongvana ända sedan puberteten. Det är så lätt att bara fortsätta med sina gamla rutiner, även om man inte är speciellt nöjd med dem, för att man är en feg latmask. Men så för ett tag sedan, efter att ha läst lite mer om saken (jag är en sådan som oftast läser allt jag kommer över innan jag testar något), beställde jag en Moon Cup från mkopp.se. Faktumet att man har ångerrätt var ganska betryggande, och hur som helst är ju 260:- inte mycket pengar.

Så kom dagen när jag äntligen kunde prova produkten! Jag packade upp den, läste instruktionsboken, kokade koppen och klippte av en bit av skaftet. Därefter var det dags för att sätta i den, och det var ju mindre kul. Jag måste säga att de första dagarna hatade jag min kopp bittert, just för att jag inte fick in snitsen när det gällde istättandet och urtagandet. Man ska vika ihop koppen innan man sätter i den, så vecklas den ut när den är på plats vilket generarar vakuumeffekten som håller den där den ska vara. Men jag tappade alltid greppet och råkade smälla till mig själv istället, för jag är en riktig fummelfia. Om man inte får in den på rätt sätt, läcker den dessutom (visserligen bara yttepyttelite för mig, men det kan vara en idé att gardera sig med trosskydd/binda innan man lärt sig tekniken) vilket bara bidrog till att allt jag ville göra var att slänga skiten. Men jag hade ju bestämt mig för att vara en ny, tålmodig jag och höll ut. Redan tredje dagen fick jag lön för mödan! Även om det fortfarande var ganska obehagligt att ta ut den hade jag lärt mig sätta in den rätt och det läckte inte en droppe. Dag fyra gick även uttagningen bra och helt plötsligt var jag supernöjd med mitt nya mensskydd!
Alla kvinnor borde prova - och ge för tusan inte upp direkt om det nu inte går så bra i början. Jag har läst om kvinnor som behövde några mensperioder på sig innan de fick in snitsen, men som till slut blev nöjda användare. Sedan vill jag påpeka att det inte alls är så kladdigt som man kan tro. En av orsakerna till att jag var så tveksam i början var just för att jag trodde att det skulle bli något blodbadsliknande vare tömning, men så är det verkligen inte! Ett hett tips är även att, efter du stoppat in den, försöka snurra den ett varv för att på så sätt känna efter om den är fullt utvecklad. Det hjälpte mig.

För- och nackdelspunktlista för den som inte orkar läsa texten ovan:

Fördelar
+ Bra för miljön, ditt underliv och din plånbok.
+ Känns mycket mer pålitlig än en tampong eller binda.
+ Man behöver inte tänka på att alltid ha tamponger i väskan, eller att ta med sig väskan in på toa. Det är ju bara att ta ut, tömma, skölja och stoppa i igen. Smidigt!
+ Man behöver bara tömma 3-4 ggr per dygn, och det går att sova hela natten med koppen i.
+ Väl i känns den inte för fem öre. Helt seriöst!
+ Inget dumt jäkla snöre som är ivägen när man ska kissa.
+ Man slipper det tråkiga, ofräscha sopberget varje månad och behöver inte oroa sig över om det finns papperskorg på toan man ska besöka.

Nackdelar
- Toabesöken tar ju lite längre tid än när man bara skulle byta tampong/binda.
- Även om man kan torka av den med lite papper, vill man ju helst skölja och är det ett toabås det gäller finns ju inget handfat! På vissa toaletter är ju även handfaten några steg längre bort, vilket blir väldigt osmidigt.
- Kan göra ordentligt ont att ta ut innan man lärt sig snitsen, vilket resulterar i några plågsamma första dagar (jag sprack lite, men läkte snabbt).
- Ibland måste man kombinera med binda eller trosskydd, men den miljömedvetna kan ju ta tygsådana.

Betyg
Så betyget blir en stark fyra - inget mensskydd kan någonsin få en femma av mig. Jo det skulle väl vara ett magiskt piller, som utan bieffekter, helt tar bort skiten och det är ju inte möjligt. I alla fall, jag är mycket nöjd med mitt köp och kan njuta av att jag varken är miljöbov på mensskyddsfronten eller att jag behöver slänga ut pengar varje månad på produkter varken jag eller min kropp är nöjda med.

Handla en M-kopp:
M-kopp.se
Amandas intima

3 comments:

 1. Hosanna said...

  Mmm...de är jättebra...när man inte har en syndaflod för då fungerar inte vacuumefekten riktigt :)

  Annars ger de en enorm frihet och trygghet.

  (Hosanna från lockig.se)  

 2. E said...

  Då får man kombinera då, antar jag... Har haft turen att ha relativt milda veckor den senaste tiden.  

 3. Xi said...

  Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år, utan att släppa metangas. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplast !
  /Miljöpåsen (d2w)