För det första vill jag be om ursäkt för min otroligt töntiga pudelrocksbild, jag svär att jag faktiskt log för att försöka se snäll ut. Men jag har väl inte lyssnat tillräckligt på Tyra Banks, för jag kan inte le med ögonen på beställning. Jag hade FF (Fisenfritt) i lördags, förstår ni, och jag fattar verkligen inte hur alla andra tar bilder på sig själva, för jag kan det då inte och därför blev det så här. Haha! Bilden är därför lite missvisande, ja håret var ganska rakt och fluffigt där fram men lockigare (och fluffigt) där bak. Men idag har han varit hemma så min efterbild blev lite bättre.

Hur som helst... I lördags tvättade jag håret med schampoo för första gången på över en månad. Det var lite läskigt. Jag har läst att om håret är smutsigt så blir det ingen lödder, och jag hade inte tvättat med annat än vatten på nästan en vecka så jag var lite orolig. No need. Det löddrade som bara fasiken och kändes riktigt krämigt och så doftade det underbart. Aaah vad jag saknat doften av Herbal Essences! Efter ursköljning var håret strävt, och efter att det självtorkat var det glansigt, otroligt halt och utan stuns. När det var torrt begav jag mig ut på lördagspromenad, då närmaste Coop - och därmed Änglamarks balsam - ligger en bit ifrån min lya. Åh dumma Ica Kvantum som inte har några bra hårprodukter! De hade slut på alla Änglamarks produkter, förutom deras aloe vera-balsam så jag köpte två stycken à 24 spänn, ungefär. Ingen aning om det är dyrt eller billigt, men eftersom resten av varorna i butiken var dyrare än de på affären jag brukar gå till gissar jag på dyrt. När jag kom hem läste jag på baksidan av flaskan och fann att det inte alls var det balsamet jag läst om på nätet, nej detta hade en helt annan innehållsförteckning. Först blev jag lite skrajsen, men då flaskan hade SNF:s märkning tänkte jag att det inte kunde vara så farligt i alla fall. Efter lite luskning fick jag reda på att schampoot vars ingredienser jag gick igenom för någon post sedan var Änglamarks volymbalsam, och det jag köpte var:

Änglamarks aloe vera-balsam (oparfymerad)
Innehåll: Aqua, Cetyl Alcohol, Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Sodium Chloride, Aloe Barbadensis, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Panthenol.

- Cetylalkohol (Cetyl Alcohol) är faktiskt bättre än cetearylalkohol, som finns i volymbalsamet, även om jag tycker att det är tråkigt att den är relativt svårnedbrytbar.
- Behenoyl PG-Trimonium Chloride är nedbrytbart, är ingen biocid, inget VOC-ämne, och är faktiskt baserat på lipider man hittar på håret. Men andra ord är det en mycket bra ingrediens! Jag som tyckte att namnet var så läskigt, silly me.
- Fenoxietanol (phenoxyethanol) Jag citerar mig själv: "... kan ge kontaktallergi och -eksem, men ja. You know the drill.".
- Bensoesyra (Benzoic Acid), som finns naturligt i t.ex. lingon, är bland annat svampdödande, men har klassats som lättnedbrytbart, så. Det är ett konserveringsmedel som kan ge irriterad hud och en allergisk reaktion men det ska vara ovanligt.
- Dehydroacetic Acid är antibakteriellt och det är pretty much allt jag vet. Jag antar att den inte kan vara speciellt läskig, då Änglamark ska vara miljövänligt.

Jag är faktiskt jätteglad över att det var det enda balsam de hade, för jag är sjukt mycket mer nöjd men den här innehållsförteckningen än den andra. Den är kort, inte speciellt läskig och utan alla dessa parabener och cetrimoniumklorid. Wooo! Dessutom har den en angenäm doft (ja den är parfymfri) som luktar mer "rent" än någon specifik blomma eller frukt eller whatever.

Idag var det alltså dags att testa produkten, en fullständig recension kommer inte förrän jag använt den ett tag, men jag kommer i alla fall gå igenom proceduren.

Balsammetoden + ploppning - Hur jag gjorde
1. Jag blötte håret med varmt vatten och masserade noggrant in ungefär 1-2 msk balsam i skalpen. För att förenkla saken stod jag framåtlutad med huvudet uppochned. Rekommenderas!
2. Sköljde ordentligt med varmt vatten.
3. Sedan hävde jag i kanske 4-5 msk balsam i längderna och redde ut ordentligt med fingrarna. Har inte köpt en glestandad kam ännu.
4. Jag snurrade ihop håret i en lös knut à la Lilla My för att undvika att få tvål eller vatten på håret, och lät det verka medan jag tvättade övriga mig. Ska försöka att komma ihåg att inhandla en duschmössa. Var tusan hittar man en sådan?
5. Ställde mig framåtlutad igen och sköljde ur håret ordentligt med brrrrrkallt vatten. Jag är osäker på om jag verkligen fick ur allt, men många låter faktiskt lite vara kvar i så jag brydde mig inte så mycket.
6. Jag ringlade upp ungefär en halv msk aloe vera-gel i handflatan och kramade genast i mitt dyblöta hår, vi snackar alltså sekunden efter jag stängt av kranen. Man kan även använda vanlig hårgel, om innehållsförteckningen är bra nog för ens hår och/eller samvete. ;)
7. Utan att krama ur vatten med någon handduk ploppade jag burret och lät det sitta några timmar. Sedan bytte jag ploppduk och lät den sitta kanske en timma. Håret var alltså fortfarande fuktigt, men inte vått när jag tog av andra. Jag skulle gärna låtit den sitta på längre, men vi var tvungna att gå och handla och jag tänker faktiskt inte gå ut med plopp!
8. Jag och Fisen gick iväg till centrum, och jag utsatte därför mitt fortfarande fuktiga hår för kall blåst och sjal som ger otroligt statiskt hår. Rekommenderas inte!

Så hur blev resultatet? Håret är lent, har fin glans, är mycket mjukt och inte alls så där plastigt glatt som efter schampoo. Vissa klagar på att håret blir fett med CO, men så är det inte för mig (hittills). Lockarna var relativt fina, inte fantastiska på något vis men jag tror att med nattploppning så kan det nog bli bra. Det blir ju inte så tjusigt att torka håret i höstvind. Aloe vera-gelen fungerar absolut bättre tillsammans med balsam än med äggtvätt på mitt hår men jag tror nästan att jag skulle behöva något starkare. Borde kolla upp lite geler och deras innehåll. Jag har visserligen inte provat med honung i ännu, det kanske hjälper.

Det jag inte tycker om är att håret inte blev speciellt fylligt, utan känns ganska hängigt, men jag har ju precis börjat och det kanske får mer stuns när jag äntligen kan börja med oljorna. Jag beställde 8 olika oljor från Crearome idag och är väldigt spänd!

I natt tänker jag faktiskt sova med ploppen, ska skölja och aloe vera håret först så klart, och se hur det blir imorgon. Nu har jag tvättat håret två gånger på två dagar, så en tredje blir nog lite mastigt. Jag har ju vant av mitt hår från att producera massvis med sebum nu och det vill jag inte ha ogjort!

4 comments:

 1. Hosanna said...

  Vilka oljor?  

 2. e said...

  Dessa (plus några till):
  http://naturligskonhet.blogspot.com/2007/10/galen-i-olja.html  

 3. Hosanna said...

  Tack!  

 4. sofie said...

  Hej! Jag har oxå varit schampofri i 2 månader men jag lyckas inte få mitt hår icke frissigt.. Skulle gärna va tacksam för tips :P

  Kram