Nu har jag levat utan schampoo i nästan två månader, och jag har märkt att det krävs en hel del redskap och annat smått och gott för att få sitt drömhår. Tänk om man hade hittat en lista på allt innan man börjat, så man sluppit stå där och kliat sig i skallen över vad man egentligen behöver.

- Bunke/hink/skål
En del har sin ÄCV-blandning i en flaska, eller ett glas, och försöker sedan hälla det över håret. Själv har jag en vid, djup skål (den är enorm) som jag helt enkelt doppar ned skallen i. Det är absolut enklare, och fördelen med en skål är ju att du kan lyfta upp och vinkla den efter behov.

- Duschmössa
Dels är den bra att ha när du ska låta produkter som balsam, äggtvätt eller inpackningar att verka, men sedan är den ju även bra att ha över ploppen när du ska duscha (om du ploppat över natten). Eller om du bara vill ha torrt hår på vintermorgnarna men inte klarar dig utan en morgondusch, så klart.

- Glestandad kam

Är du krulltott ska du helst inte borsta håret alls, red ut med fingrarna bara (det tar lite längre tid men det är inte så svårt som man kan tro. Igår hade jag världens största tova, men det gick utan problem. Ja, ja, jag blev lite trött i armarna). Men ibland vill man ju ha lite hjälp i alla fall - och alla är ju inte krulltottar! Den glestandade kammen bör användas för att reda ut håret i duschen efter att du har vräkt i balsamet.

- Microfiberhandduk
Den både suger upp mer vatten och är mer skonsam för håret än en frottéhandduk, och är bra att ploppa med. Men se till så att du köper rätt sort! Den ska inte kännas stickig och statisk som mirakeltrasorna, utan vara mjuk och gosig. Mirakeltrasorna suger nämligen upp fett och en handduk i sådant material kan göra ditt hår mer frissigt.

- Naturborste/svinhårsborste

Den här typen av borste är speciellt bra när du kör WO, då den både rengör håret och fördelar sebum över hela kalufsen. Men visst, håret kan bli ganska elektriskt så det görs med fördel inför natten. Red ut håret med fingrarna först, och ta sedan några minuter med svinhårsborsten. Om du tappar hår är det också väldigt bra att massera hårbotten med denna. Vid oljeinpackningar kan det dessutom vara skönt att borsta igenom håret, efter du har haft i oljan, för att se till så att den fördelas bra.

- Redningsglas/flaska
Eller något åt det hållet. Jag har köpt ett redningsglas med tätslutande lock och måttstreck som jag kan blanda till oljor i. Dels är det ett praktiskt redskap, dels är det skönt att ha ett förvaringskärl enbart till detta ändamål.

- Silkes-, siden- eller satinörngott
För att minska slitage och undvika tovor ska det vara väldigt bra att sova med dessa typer av örngott, eller helt enkelt en nattmössa i samma material.

- Sprayflaska
En helt vanlig, tom sprayflaska att ha till en uppiggande vätska för håret, eller kanske bara lite luktagott för den som kör med parfymfritt balsam eller WO. Ha i oljevatten, eller kanske saltvatten eller vad du nu vill ha. There's no end to the possibilities. ;)

- Tom och rengjord schampooflaska

Eller något liknande! Det är en väldigt bra sak att ha, både för de som gör äggtvätt och de som kör med bikarbonat. Ja till och med när du gör olika inpackningar.

- Örngott eller t-shirt
För den som vill ploppa ska ju en microfiberhandduk vara det bästa, men man kan även använda ett gammalt örngott/t-shirt. Jag tycker personligen att det är enklare med örngott och har klippt upp ett par som jag använder.

Senast uppdaterad 27/10 - 07

3 comments:

  1. Hosanna said...

    Kompletterar med ett gäng småflaskor att ösa i allehanda oljor och balsam i samt en stadig necessär när det är dags att resa iväg *ler*  

  2. e said...

    Ja gud ja. Skulle behöva både och! Tack för tipset!  

  3. Anonymous said...

    Försöker mig på WO och vill inte använda svinborste. Dels för att jag har lockigt hår. Är det dömt att misslyckas om man använder något annat istället? Eller kan man köra på kompromissen att bara använda svinborsten innan vattentvätt och de andra dagarna borste/kamma håret som vanligt?