Många tycker säkert att det där med äggblandningar och bikarbonat och Fan och hans moster verkar lite körigt att hålla på med. Nej, en färdig flaska är helt enkelt mycket lättare för folk i farten och jag är benägen att hålla med. När man kommer hem från jobbet, trött och dan, vill man inte hålla på med sitt hår. Så efter att ha spenderat en hel del tid på lockig.ses forum har jag faktiskt blivit sugen på balsammetoden (det finns info om den på hemsidan). Min plan var att tvätta med balsam i veckorna, och pyssla med äggtvätt, inpackningar och annat hokuspokus på helgerna, men jag stötte snabbt på ett problem. Det är jäkligt svårt att hitta ett miljö-, hud- och hårvänligt balsam.

Jag började med att gå in på Bodystore och kolla in alla deras balsam. Men de är inte alltid så duktiga på att lista alla ingredienser, så jag fick helt enkelt ta till google och försöka hitta produkternas riktiga hemsidor. Det var lättare sagt än gjort.
Att uttalat miljö-, hud- och hårvänliga balsam inte innehåller SLS, mineraloljor, parabener eller liknande stämmer ganska bra och de skryter glatt om det. Kanske hoppas de på att man inte ska läsa resten av innehållsförteckningen? Men ibland kör de det klassiska knepet att skriva försåpad kokosolja istället för natriumlaurylsulfat (sodium lauryl sulphate) eller bara kokosoljeprodukter. Jaha? Vad betyder det då, om vi ska vara exakta? Jag vågar i alla fall inte chansa då man lätt skulle kunna smyga in lite natriumlaurylsulfat under det namnet.

Så vad hittar jag för ämnen i dessa "bra" balsam då? Här nedan är tre som ständigt återkom.

Alkohol (weingeist, etanol)
Att alkohol är uttorkande och avfettande kanske inte är en nyhet. Vill man verkligen ha det i håret eller på huden? Jag minns allt mina röda, torra fläckar och de vill jag inte ha tillbaka.
I vissa produkter var det dessutom andra ingrediensen listad (oftast är det reglen "ju tidigare upp i listan, desto mer av det i produkten" som gäller)!


Cetrimonium Chloride (Balsum/
Cetrimoniumklorid)
Detta ämne finns i så gott som alla balsam och hör till de katjonaktiva tensiderna. Katjonaktiva tensider rengör vanligen dåligt, men förhindrar statisk elektricitet och dödar bakterier. De är även svårnedbrytbara i miljön! På AFH Library kan man läsa att katjonaktiva tensider, efter långvarig använding, lämnar håret torrt och sprött och att de kan vara allergena. Enligt Shenet har SNF bedömt cetrimoniumklorid som mycket miljöfarligt.

Sodium lauroyl sarcosinate
Likt SLS, ALS och de andra gubbarna en anjonaktiv tensid, men ska vara mildare än sina vänner. Dock är det en syntetisk tensid framställd ur kokosolja, vilket ju är onödigt när det finns naturliga tensider (som såpnejlika). På vissa ställen står det att ämnet är dåligt för din hy, men på andra att det inte torkar ut huden. Jag skulle ju självklart välja en produkt med detta i framför en med SLS, även om jag känner att jag inte riktigt vet vad jag ska tro om ämnet.

Snacka om att bli ganska modfälld. Visst, jag kan ju alltid göra mitt eget balsam med hjälp av Crearome men om jag ska vara helt ärlig så är jag inte riktigt så energisk. Jag ger upp mina balsamplaner så länge och fortsätter istället med att sköta mitt hår med saker man har i köket. Sitter med äggblandning i just nu och ska snart till ICA och handla...

Till sist vill jag säga till alla som är intresserade av balsammetoden:
Prova! Det finns massviss med nöjda användare, gå in på lockig.se, fråga medlemmarna där och googla på. Bara för att jag bestämt mig för att go supergreen inom detta område betyder inte det att jag tycker att alla andra ska göra som jag. Nej jag tänker fortsätta att följa tjejernas balsamresa med glädje! Jag är ingen kemist eller hårexpert på något vis, så mitt ord är verkligen inte lag. Lyssna till dig själv.

Lycka till!

0 comments: