Varför använder vi sköljmedel?


Häromdagen tvättade jag och när jag tog ut tvätten ur maskinen blev jag än en gång irriterad över hur sandpapperstorr man blir om fingrarna, man fastnar i tyger efter det, likt en kardborre. Jag har fortfarande inte återhämtat mig! Jag vet inte riktigt varför, men jag har fått för mig att det är på grund av sköljmedel. Så jag tänkte att jag skulle försöka ta reda på varför man egentligen använder det, speciellt nu när jag är på jakt efter att byta ut saker som är dåliga för känslig hud. Vissa påstår faktiskt att just sköljmedel är en av de produkter som skapar mest allergi, hur sant det nu är vet jag inte, men det får mig att fundera.

Enligt KO har man egentligen bara anledning till att använda sköljmedel om man:
A) Bor i Skåne eller Gotland eller något annat ställe där vattnet är mycket hårt.
B) Om man tvättar syntettvätt och vill motverka statisk elektricitet.

Däremot ska man absolut inte använda medlet om man tvättar microfiber, då det täpper till andningshålen i materialet. KO:s tips för att mjuka upp handdukar och bomullströjor är att köra dem lätt fuktiga i tumlaren några minuter. Alltså har jag ingen egentligen anledning att använda sköljmedel. Jag tror att de flesta använder det dels för att de vill ha mjuka kläder, och dels för att det luktar gott. Men räcker inte tvättmedel? Ska någon verkligen lukta på dina strumpor? Du är ju redan duschad och ren och har antagligen parfym. Behövs verkligen sköljmedlet?

Så vad är det i sköljmedel? Nu skulle saker och ting underlättas av att jag har en flaska hemma, men det har jag inte för vi får sådant automatiskt i maskinerna för att motverka överdosering. Det innehåller i alla fall tensider, och sådant har naturen svårt att bryta ned, många är giftiga för vattenlevande organismer, gör så att vattendrag växer igen och andra tråkigheter. Det, och allergibiten, borde vara anledning nog till att sluta använda produkten men är du en hårdhudad miljöbov kanske jag istället borde påpeka hur mycket pengar du sparar om du struntar i sköljmedel?

Alternativ till sköljmedel:
Istället för dyrt, giftigt sköljmedel kan man, speciellt om man tvättar plagg av ull, använda några matskedar ättika, gärna utblandat med några droppar eterisk olja. Ättikan tar bort lukter tvättmedel är sämre på (som svett), och gör dessutom kläder mjukare - inte lika mjuka som med sköljmedel dock. Så länge man inte överdoserar ska det inte lukta ättika när kläderna torkat, säger de som vet.
Om ättika känns lite konstigt kanske tvättnötter är något för dig! De kan även användas som tvättmedel, så om du vill byta ut det med kan det ju inte bli bättre. Jag har inte provat det själv, men läst om det på flera olika forum där alla verkar jättenöjda. De kan återanvändas tills de slutar glänsa och kan likt ättikan användas tillsammans med eteriska oljor om man vill ha väldoftande kläder. Sedan finns det massa andra användningsområden för tvättnötter, men det ska vi inte ta upp här!

Jag får helt enkelt kolla upp hur man fixar så att maskinerna inte pumpar i medel automatiskt och slänga in en påse med tvättnötter istället! Går inte det får jag väl vänta tills vi sparat ihop till en egen lya med egen tvättmaskin och hoppas på att någon snäll läsare skickar mig ett mail med rapport *flirt flirt* så länge.

Mer om sköljmedel och miljön, och alternativ till produkten:
SNF:s lista på miljövänliga (eller är det "mindre miljöfarliga"?) skölj/mjukmedel
Billiga-saker.se rekommenderar ättika som sköljmedel
Lite info om tvättnötter

Köpa tvätt/såpnötter online:
Tvåleriet
ekorren.nu
Biona
Grön gåva

4 comments:

 1. Anonymous said...

  Här får du en länk till.
  http://www.lenas.se/?id=50331879
  Har även jag provat tvättnötter o de funkar faktiskt!!!
  Fast nu beställde jag från länken ovan eftrsom de kommer skalade o då får jag ju fler nöter per kilo än om kärnan ligger i nöten.
  Kärnan fyller ju inte nån funktion alls utan det är skälva nötskalet som "tvättar"  

 2. E said...

  Kalasbra! Jag måste ju vänta til april innan jag kan prova, dock.  

 3. Anonymous said...

  Jag blev också jätteintresserad av tvättnötter men nu har jag googlat lite och sett att det verksamma ämnet saponin är svårt att bryta ned för vattenlevande organismer och dessutom svårt för reningsverken att få bort. Sedan transporteras de ju från Indien. Men kanske är de ändå i slutändan bättre för miljön än vanliga icke miljömärkta tvättmedel.  

 4. Anonymous said...

  Blev också orolig tidigare när jag först läste om saponiner. Men efter att ha forskat vidare verkar det som att det finns saponiner i tvättmedel och andra liknande varor också. Så nötterna verkar miljövänligast trots allt.