Jag har hört många kvinnor säga att mensskydd borde vara antingen gratis eller bli billigare med hjälp av bidrag. Då brukar vissa män skrocka att rakhyvlar borde vara det med, men skillnaden är ju att man kan vara skäggig men man kan inte gå runt och blöda ned sin omgivning. Så varje månad lägger kvinnor ned massvis med pengar på engångsvaror som varken är särskilt skonsamma för kroppen eller för naturen. Man är rädd för att läcka, orolig över om människan man ska besöka har papperskorg i badrummet eller inte - för man får inte spola ned mensskydd i toaletten - och bygger varje månad på sopberget. I värsta fall kan man även få svampinfektioner och andra tråkigheter. Finns det inga alternativ?

Vissa tar p-sprutor, mixtrar med p-piller eller liknande men jag personligen är inte så pigg på att leka med mina hormoner. Jag försöker ju få min kropp i balans, inte rubba den helt ur sin naturliga cykel. Andra använder tygbindor som kan tvättas och återanvändas, och det fungerar säkert jättebra om man är hemmamamma och aldrig går någonstans men när man ska byta skydd på jobbet då? Var tusan ska man göra av sitt använda skydd? I en plastpåse i väskan? Enlighten me! Även om många verkar helt lyriska över tygbindor så är det ingenting för mig, nej jag vill ha det smidigare än så.

Jag kan nu göra er glada genom att berätta att det finns ännu ett alternativ: M-koppen.
Det är en liten (nåja så liten är den faktiskt inte, man får en smärre chock när man öppnar förpackningen) kopp av silikon eller gummi som blodet kan samlas i. Den har lägre grogrund för baktetier, och kan därför sitta i längre än en tampong, och om den är isatt rätt läcker den inte. Sköter man sin kopp räcker den i flera år, och den stör varken pH-balansen i underlivet eller kroppens naturliga reningssystem. Många kvinnor berättar glatt om hur de sluppit svamp sedan de börjar använda m-kopp, hur de helt enkelt glömmer bort att de har mens eller hur bra det gick den där semesterveckan ute i bushen när de inte hade tillgång till toalett.

Nyfiken som jag är köpte jag en, och i nästa inlägg tänkte jag recensera den.

Länkar om m-koppen och tygbindor
Amandas intima
M-kopp.se
Kort, men utförligt, om m-koppen på wikipedia

0 comments: