Efter att ha läst de mest fantastiska saker om mineralsmink (mer info i mitt långa inlägg) beställde jag hem prover på foundation, nämligen de tre ljusaste av Avanyas utbud - Alabaster, Ivory och Porcelain. Jag är en riktig blekfis, så trots att Porcelain gav mycket snyggare täckning blev det för stor skillnad mellan ansikte och hals så jag köpte istället en ask med Ivory, och en kabukiborste. Kabukin är formad på ett sådant vis att den jämt fördelar pudret och släpper ifrån sig lite i taget.

Knepet när det gäller mineralsmink är en teknik som kallas swirl, tap and buff som går ut på att du skakar ut en liten mängd pulver i locket (doppa aldrig penseln direkt i burken), gör cirkelrörelser med kabukin så att allt arbetas in i borsten, slå penseln mot lockkanten så att eventuellt överflöd ramlar bort. Sedan "buffar" du in din foundation i huden. Gör detta upprepade gånger tills du är nöjd med täckningen.
Låter det komplicerat? Det är det inte, men för säkerhets skull kan du se en video här.


Inne i mitt badrum, där jag har ett fantastiskt, softat, varmt ljus, ser hyn helt underbar ut efter buffningen. Jag är alldeles jämn och fin men tyvärr har jag upptäckt att så inte är fallet. I bättre ljus, eller bara kallare, syns det tydligt att hyn inte är så fin. Ivory är helt enkelt lite för ljus för att ge bra täckning, vilket jag tycker är orättvist mot oss blekisar. Å andra sidan är det en förbättring mot naken hud, och jag gillar verkligen att man fortfarande kan se leverfläckar (eller fräknar för den som har det) och att man inte ser sminkad ut. Som man kan se på bilden ser det mer ut som att jag har okay hud av mig själv än att jag sminkat mig till perfekt hy och då jag inte gillar den spackliga slitzbrudlooken är det ju positivt. Om jag bara hade lite klarare hy skulle den nog vara en bra matchning. På bilden ovan ser man en bit av min kind och en bit av min haka, de delar av mitt ansikte som råkat ut för mitt chokladätande. Förlåt hud!

Hur som helst tänker jag prova ett annat märke nästa gång, då jag vill slippa vismutoxidklorid och se om bristen på täckning har med Avanya eller bara nyansen att göra. Det finns ju en uppsjö med mineralsminkmärken att testa. För när det ändå kommer till kritan föredrar jag mineralfoundation framför flytande, då jag blir mycket lenare i huden och slipper kladd och ett kakigt utseende. Dessutom går det bra mycket fortare med buffning och jag gillar att man ser naturligt fräsch ut.

För- och nackdelspunktlista för den som inte orkar läsa texten ovan:

Fördelar
+ Den är väldigt lätt och smidig, och till skillnad mot flytande foundation blir man aldrig kladdig eller måste tänka på att den färgar av sig på saker. Efter att du pratat på mobilen måste du inte torka av foundation från displayen, te.x.
+ Jag vet att många svarta och många bleka kan ha svårt att hitta foundation för det är mest mellannyanserna som finns hos traditionella märken. Men Avanya har ganska bra utbud på nyanser: Varma, kalla, ljusa, mörka och mellan!
+ Burken har ett vanligt skyddande innerlock med hål i sig, så att man lättare kan skaka ut en liten mängd i ytterlocket. Man ska bygga upp sin foundation lite i taget nämligen.
+ Innehåller inga mineraloljor, silikoner, konserveringsmedel och parfymer! Det är därför du inte ska doppa borsten direkt i burken, och dessutom tvätta borsten ofta.
+ Det går fort och lätt att applicera och ger ett naturligt och jämnt resultat.
+ Ger inga tydliga linjer vid käkben eller hårfästet.

Nackdelar
- Ger halvdan täckning, mina mörka ringar under ögonen döljs inte överhuvudtaget.
- Den är dyr, eller ska jag säga prisvärd då den är dryg? Min kostade 349:- för 9 gram. Jag vet att det finns billigare märken.
- Innehåller vismutoxidklorid, vilket kan ge irriterad hud eller utslag om man har otur.
- Man "måste" köpa en dyr kabukiborste till. Visserligen finns det billigare kabukisar att få tag på, men måste ju inte ha av samma märke som sminket man använder.

Betyg
På det stora hela är jag nöjd, men inte tillräckligt nöjd för att bara hålla mig till detta märke. Så betyget blir en svag fyra - främst på grund av att den inte täcker så jättebra och är lite för dyr. Men till alla som inte är lika bleka som jag: Beställ hem lite prover och se själv. De mörkare nyanserna ger ju bättre täckning och prover är inte speciellt dyrt.

UPDATERING (30/12 -07)
Efter att ha provat ännu ett mineralsminkmärke och har lite att jämföra med vill jag sänka mitt betyg från en svag fyra till en svag trea. Jag trodde felaktigt att den dåliga täckningen berodde på min foundations ljusa nyans, då jag provat en mörkare som täckte mycket bättre. Men jag har nu testat en av de blekaste foundation jag någonsin sett och den täckte säkert fyra gånger bättre än Avanyas Ivory.


Handla Avanya
Accessoara
Skönhetsbaren
Softskin

Officiell hemsida

2 comments:

  1. Hosanna said...

    Själv använder jag i.d när jag använder något. Hittills har jag varit nöjd.  

  2. Anonymous said...

    JAg tänker prova Tikei nästa gång tror jag.