Svettlukt? Nej tack.

Min näsa är känslig, mitt huvud likaså. Röklukt, tunga parfymer och svett kan ge mig huvudvärk, det är inget jag tycker är roligt, det gör att jag måste undvika vissa situationer, men så är det bara. Jag känner och har känt några människor som inte använder deodorant överhuvudtaget, och alla utom en luktade. Vissa stank ordentligt, andra stank diskret, vissa hade aldrig någonsin använt deo medan andra slutat som vuxna/sena tonåringar. Alltså drar jag slutsatsen att alla inte kan vara luktfria utan deodorant, vad än de som har turen att dofta neutralt ändå (eller har vant sig så vid sin egen lukt att de inte känner något) än säger. Men vanlig deo är ju full av aluminiumsalter och annat tråkigt så vad ska man göra?

Jo tack och lov behöver inte du, som misslyckas med att vara stinkfri utan rollon, välja mellan irriterad hud och odör. Det finns alternativ till den klassiska deon. Jag såg den första gånger som liten, hemma hos farmor. Hon hade en stor, nästan jordgubbsformad klump inne i badrummet. Den såg ut att vara gjord av plast, eller kanske genomskinlig tvål i mina barnaögon - det var en kristalldeo. Jag tänkte givetvis inte så mycket mer på det, men nu som vuxen när jag försöker leva grönare och mer skonsamt köpte jag faktiskt en egen! Den ser inte ut som farmors, min är mer som frostat glas och cylinderformad. Det är ett Thai deo-stift och kostade 85:- för 120 gram, vilket inte är så mycket när man tänker på hur dryg den är. Den innehåller mestadels alun (61 %) och vatten (36 %) och livslängden är ungefär ett år. Men då ska man sköta den rätt och torka av den efter varje användning. Stenen motverkar inte svett, utan bara svettlukt - så om du har superproblem med ringar under armarna är det här ingen mirakelprodukt på något vis. Efter att du har tvättat dig, blöter du stiftet och stryker under armarna som med vanlig deo, så tar den hand om de luktframkallande bakterierna. Man kan även använda den på fötter, eller var du nu upplever att du luktar illa av svett.

Jag misstänker att jag inte är en av de lyckliga som luktar nyponros utan någon form av deo. Om jag hade varit hemmafru eller hemmamamma eller arbetlös så hade jag kanske provat, men nu går jag till jobbet fem dagar i veckan och vill inte stinka. Detta gör även att jag hittills inte vågat använda min thaideo de dagar jag är på jobbet. Men jag har ju ändå provat den, och detta är vad den klarat av för mig (3 olika tillfällen):
- Städa lägenheten.
- Dag på fullproppat, varmt centrum.
- Hel dag med slapphet, ny dag utan dusch och med ännu mera slapphet.
Not too shabby, right? Nu svettas jag inte speciellt mycket, och eftersom jag har sarkoidos anstränger jag mig inte så kraftigt så jag vet inte hur bra den skulle fungera på en väldigt aktiv person. Vid tredje punkten luktade det lite om jag gnuggade med fingrarna mot armhålehuden, men det var ju efter ett och ett halvt dygn, så det är ju inte så underligt!

Så nu ska jag använda den här varje helg tills jag känner mig trygg nog att gå till jobbet utan min kära Dovedeo, vi får hoppas att det inte tar alltför lång tid!

4 comments:

 1. Hosanna said...

  Men jag svettas en hel del och den är långt mera effektiv än Dove som jag använt slaviskt innan.

  Fast tvätt morgon och kväll och bara ta på den efter morgontvätten är ju det ultimata. På natten kan väl huden få vila och svettas hejvilt ;)  

 2. E said...

  Det låter ju kalas, och är det jag siktar på :)  

 3. Stenis said...

  Har du kört med den på jobbet någon gång ännu?  

 4. E said...

  Nope, och jag kommer inte göra det heller. Borde skriva en post om varför.