Nu har jag varit utan schampoo i över två månader, och har kört med CO i nästan en. Därför kände jag att det var dags med en liten utvärdering. Som man kan se på bilden jag har lagt upp är knappast varje dag en bra hårdag. Där har jag sprayat torrt hår med äcvvatten och ploppat över natten två dagar i rad - första dagen blev bra medan andra blev trasselsudd. Jag måste faktiskt säga att mitt hår majoriteten av dagarna i veckan ser halvtaskigt ut, det är bara när jag varit duktig och ploppat och haft gel i som det blir fint. Men det orkar jag inte pyssla med varje dag, speciellt då jag inte använder mig av en fön. Så jag går här och väntar på att få lika fantastiskt hår som tjejerna på lockigt.se, men de har fått skillnad så otroligt fort så jag börjar bli lite otålig. Visserligen använder de lite bättre produkter (men mindre miljövänliga) än jag, något jag avstår från på grund av mitt nya, gröna tänkande. En annan tråkig sak med CO, oljeinpackningar och liknande är att badrummet blir ganska sunkigt - golvbrunnen är ännu tråkigare än vanligt att städa.

Men nu ska du inte tro att jag ångrar mitt beslut att dumpa schampoot för det gör jag verkligen inte! Även om lockarna inte håller ihop så bra, och jag alltid har en tova i bakhuvudet, så håller sig håret rent mycket längre. Jag tvättar skalpen kanske var femte dag och jag skulle nog kunna hålla det lite längre. Tidigare blev det ju flottigt på en gång, men nu så är det fortfarande fräscht - kanske lite blankare än vanligt men det känns inte flottigt. Hela håret har faktiskt fått en finare lyster och glans och mina toppar är oftast jättefina och blanka. Dessutom, när jag väl har fina lockar har jag väldigt fina lockar och de blir inte trötta och hängiga som förut när jag använde mousse. Frissigheten ger sig nog, jag måste bara lära mig att vara lite tålmodig. Hur som helst är jag i alla fall snällare mot miljön än jag var tidigare och det är mer värt än att vara fin! Så jag rekommenderar fortfarande "no 'poo".

Mina rutiner just nu
- Tvättar skalp ungefär var femte dag
- Försöker göra inpackning av något slag varje lördag
- Sover med löst flätat hår - utan snodd!
- Balsamerar längderna 2-3 gånger i veckan
- Reder ut längderna med glestandad kam vid balsamering
- Fingerkammar håret innan flätning, för annars är det omöjligt
- Försöker skölja med ÄCV minst en gång i veckan
- Ploppar när jag har tid/ork

6 comments:

 1. Hosanna said...

  Kan inte du skriva lite om varför vissa balsam är mer miljövänliga än andra.
  Jag skulle vilja vara så miljövänlig det går. Hur är jessicurl och body + som jag använder?  

 2. E said...

  Jag vill inte "svartlista" en massa märken, så jag hänvisar till min Läskiga Lista. Den är visserligen inte färdig, men när det gäller t.ex. Jessicurl innehåller den Iodopropynyl Butylcarbamate - ett konserveringsmedel som är mycket miljöbelastande samt hälsofarligt och misstänks vara teratogen. produkten innehåller dock inte speciellt mycket av ämnet, så det är ju upp till var och en. Jag lever inte helt grönt givetvist, men drar in där jag känner att jag kan och hårvård är ett av de områden. Body+ vet jag inte vad det innehåller, men jag har för mig att det var cetrimoniumklorid i, vilket är giftigt för vattenlevande organismer. Det är ett vanligt ämne i balsam, som dessutom brukar förekomma högt upp på listan - även i så kallade gröna produkter.
  SNF har en bra pdf på sin hemsida, den heter något om Baby och miljön och riktar sig till småbarnsföräldrar men jag tycker att den är bra för oss stora med!  

 3. Hosanna said...

  Tack. Återkommer med body + innehåll så småningom.

  En annan fråga; vad använder du för tvättmedel...för det är svårt tycker jag...liksom maskindiskmedel. Nu underdoserar jag iofs av mina svanenmärkta med iaf...  

 4. E said...

  Jag vet faktiskt inte, för tyvärr så får vi tvättmedel automatiskt i maskinerna där jag bor. Det finns inga luckor eller någonting. Men så fort vi flyttar och får egen maskin, när nu det kommer ske, ska jag prova tvättnötter, ättika och allt det där!  

 5. Hosanna said...

  Va? Vilket hokus-pokus *Asg*  

 6. E said...

  Jag vet! Det är för att man inte ska överdosera och ha sönder maskinerna. Så det är ju bra, men det är tråkigt att inte kunna styra över valet av tvättmedel.