Perfekt hälsa?

För en månad sedan fick jag en bok av min kompis M, som jag nämnt tidigare. Hon är inne på det där med välmående och lite mer "new agiga" sätt att uppnå det. Boken heter Perfekt hälsa, är skriven av Deepak Chopra och handlar om den indiska vishetsläran ayurveda. I tre delar, Den perfekta hälsans plats, Den kvantmekaniska människokroppen, Att leva i samklang med naturen, tar han upp hur du med en inrutad vardag, rätt kost, meditation och yoga kan förändra ditt liv. Vi människor delas upp i sju typer, alla i olika kombinationer av de tre doshorna Vata, Pitta och Kapha. Beroende på vilken typ du är och vilken eller vilka doshor du har obalans i ska du planera ditt liv och det du stoppar i dig. I boken finns ett test du kan göra, men han råder givetvis läsaren till att uppsöka en legitimerad ayurvedisk läkare för korrekt diagnos och hänvisar ofta till sin hemsida och sitt center. Den öppna delen av mig säger att det är sjävklart och säkrast med proffshjälp, den krassa delen av mig säger att det är för att man tjänar mer pengar på patienter än på bokförsäljning.

Hur som helst... Det är extremt intressant läsning, även om jag inte riktigt kan ta till mig allt som står där i. Om man skulle följa schemat Chopra lägger upp behöver man vara miljonär, ensamstående och arbetslös. Att jobba i skift är bara att glömma. Han hävdar att t.o.m. läkare hinner leva riktigt ayurvediskt, så varför skulle inte du? Jag tror absolut att många av de saker han skriver är bra för dig och din hälsa, men skulle du orka eller hinna med detta varje dag?

En ayurvedisk dag

Morgon (kl 6-8)
1. Vakna, utan väckarklocka, runt sex på morgonen.
2. Drick ett glas varmt vatten för att sätta fart på magen och gå sedan på toa.
3. Borsta tänderna och skrapa tungan (den eventuella beläggningen på tungan utgörs av ama - toxiner och slaggprodukter - och ska bort).
4. Massera kroppen med sesamolja (abhyanga). Hans schema tar 5-10 minuter, eller om man har brådis och bara vill utföra en minimassage - 1-2 minuter.
5. Bada (ja bada!) i varmt vatten - men inte hett eller kallt.
6. Gör solhälsningen, vilket tar kanske 10 minuter (ska skriva mer om det senare).
7. Utför yoga i 10-15 minuter.
8. Öva på pranayama, en teknik som hjälper dig att balansera andningen (ska skriva mer om det senare).
9. Meditera.
10. Ät frukost som passar din typ.
11. Ta en trettiominuters morgonpromenad.

Lunch (kl. 12-13)
1. Ät dagens huvudmål, lunch, tidigt. Det ska vara nylagad mat som passar din typ, inom ayurveda rekommenderar man inte uppvärmda rester. En bra måttstock för hur mycket man ska äta är två handfullar.
2. Sitt stilla i fem minuter efter maten, för att få igång matsmältningen.
3. Promenera i 5-15 minuter, för att hjälpa matsmältningen.
4. Någon gång senare på eftermiddagen är det dags att yoga i 10-5 minuter igen.

Middag (kl. 18-19)
1. Ät en måttlig middag som passar din typ. Det kan räcka med varm gröt, en smörgås och lite färsk frukt. Undvik jäst mat och rött kött.
2. Sitt stilla i fem minuter efter maten, för att få igång matsmältningen.
3. Promenera i 5-15 minuter, för att hjälpa matsmältningen.

Kväll (21:30-22:30)
1. Ägna dig åt en lätt aktivitet på kvällen.
2. Lägg dig tidigt, dock minst tre timmar efter middagen.
3. Du bör inte läsa, äta eller titta på TV i sängen.

Inga problem va? Det där fixar väl jag. Synd bara att jag har ett jobb som börjar 8:30 så att jag måste åka hemifrån halv åtta. Synd att jag, om jag ska ta en hel timma lunch, då inte slutar förrän 17:30. Det betyder ju även att jag inte är hemma förrän 18:30. Sedan kan jag ju glömma att fortsätta med min hårrutin om jag ska ha olja i hårbotten varje morgon. Tur att jag inte har barn, för då skulle det ju gå helt åt fanders.

Nej att leva helt ayurvediskt kommer inte gå för mig, men det är vissa saker jag kommer ta till mig även om jag lät lite negativ. Jag har till exempel på sätt och vis börjat med meditationen, och nästa steg kommer vara antingen solhälsningen eller pranayama. Jag kommer helt enkelt göra som jag alltid gör - jag plockar ut de bitar jag gillar och så gör jag ett eget schema. För jag tycker fortfarande att ayurveda är intressant och jag rekommenderar boken, för det var givande läsning även om jag inte tror på precis allt Chopra skriver.
I nästa inlägg om ayurveda ska jag skriva lite mer om doshorna.

Läs även andra bloggares åsikter om .

2 comments:

 1. Hanna said...

  Ja, precis som du säger BARN ska man nog inte ha.
  Det låter underbart och om jag hade tid så skulle jag absoult prova,
  men,
  så har jag en tvååring och en 15-veckors i magen, skriver en C-uppsats, har inte sovit ut/en hel natt på över två år och gör mitt allra yttersta för att överhuvudtaget få i mig nyttig mat eller ta en promenad i lugn och ro.
  Men kanske sen, om 20år :)  

 2. E said...

  Ja ibland längtar man efter att bli pensionär. :)

  Lycka till med uppsatsen, och grattis till magen.