Lungröntgen

Igår var jag åter igen på KS för lungröntgen och läkarbesök, jag har tur och har en mycket trevlig, förstående läkare vilket gör allting mycket skönare. Hur som helst verkar jag inte ha blivit bättre, men jag har inte blivit sämre heller. De vill göra en skiktröntgen, eller datortomografi som det heter, för att utesluta att jag har någon elakartad lymfsjukdom. Risken är extremt liten, men den finns tydligen, fast jag känner mig inte orolig över det inombords och jag litar på min gut feeling. Kanske dumt, men det gör jag. De vill även göra en bronkoskopi men det vägrar jag, jag har svårt att släppa kontrollen och får smått panik när jag vet att jag ska ta lugnande och ligga på sjukhus. Man får inte äta på massvis med timmar innan eller efter, inte ens dricka och det verkar allmänt läskigt. Doktorn är ju inte glad över detta, men har visat sig förstående. Så tack doktor G!
Spirometrin visade att jag har nedsatt syreupptagning, vilket ju inte var någon nyhet direkt. Lungorna fungerar helt enkelt inte till 100 % men det är ju vanligt vid sarkoidos. Det var dock inget snack om medicin, så vi får se efter nästa röntgen. Blod drog de med, men bara fyra små rör denna gång. Trots att jag får blåmärken bara av att någon tittar på mig lyckades sköterskan dra blod utan att det blev en stor, mörk blaffa i armvecket. Första gången någonsin! Jag är imponerad.

Förresten, angående spirometrin. Den tog kanske trekvart, jag hade en otroligt trevlig, lugn och socialt kompetent vad-det-nu-heter (inte sköterska i alla fall) och det var inte ett dugg läskigt. För de som undrar gick det mest ut på att sitta och flåsa i ett rör, ibland skulle man dra in och ut djupt och ibland skulle man mest sitta och flämta. Det enda som hände var att jag blev lite yr i huvudet och givetvis rätt anfådd. Man fick även ta blodprov på syreupptagningen, men det är bara ett snabbt stick i fingret och så klämde hon lite så det är ingen fara.

Jag är inte så orolig över min situation i alla fall. Mina körtlar var inte svullna, även om jag hade en i armhålan för någon vecka sedan men den har gått tillbaka helt. Mina ögon är aldrig riktigt dåliga längre, bara inte helt friska, och även om jag alltid är trött så känner jag mig lite piggare om dagarna. I alla fall på förmiddagarna. Så det här ska nog gå över!

4 comments:

 1. C said...

  Shittans vad du måste gå igenom grejer! Känns lite overkliogt liksom. Hoppas du blir bättre snart!!!  

 2. C said...

  Shittans vad du måste gå igenom grejer! Känns lite overkliogt liksom. Hoppas du blir bättre snart!!!  

 3. C said...

  Shittans vad du måste gå igenom grejer! Känns lite overkliogt liksom. Hoppas du blir bättre snart!!!  

 4. E said...

  Hahahaha. Skapligt med kommentarer du.