Årstider

Jag funderar på att henna håret, och i sådana fall i den något brunare tonen än knallröd. Problemet är bara att jag inte riktigt är hundra på om jag skulle passa i kastanjebrunt. Jag vet helt enkelt inte vilken årstid jag tillhör, och det verkar ingen annan göra heller. De flesta gissar på vår eller sommar, och en del ger olika bud beroende på när jag frågar. Det finns dock några tips på hur man ska ta reda på sin årstid, och därmed vilka färger man passar i. Jag tänkte försöka reda ut det här, för även om jag ibland kan se på andra är det stört omöjligt med mig själv. Wish me luck.

Instinkt
Enligt de som vet känner man oftast instinktivt på sig vilka färger man passar i. Det kan vara så enkelt som din favoritfärg. Mina favoritfärger är svart, grönt och rosa och karmosinröd. Svart lutar åt vinter, vilket jag absolut inte är, rosa åt sommar, grönt åt vår eller höst och karmosinröd mot hmm... Ingen aning. Om inte favoritfärgen hjälper dig så kan du titta på vilka plagg du trivs allra bäst i, och som ger dig mest komplimanger. Vad har de för färg? Mina favoritplagg genom åren har varit roströda, gammeldagsrosa, svarta, marinblå, mossgröna och så vidare. Återigen ur alla olika paletter. Men misströsta ej! Det finns ännu ett knep. Titta på insidan av dina handleder. Vilken färg har dina blodådror? Om de är gröna är du varm och om de är blå är du kall. Mina är lila och läskigt smaragdgröna, vad nu det betyder. Om du har en massa tygstycken av olika färg hemma kan du, osminkad i bra ljus, hålla upp dem mot ansiktet och på det viset närma dig rätt årstidspalett. Vad ser du bäst i, helt enkelt. Ger du ett färgstarkt intryck kan du vara vinter så väl som höst, är du kallt rosig kan du vara vinter så väl som sommar. Är du snarare av dämpade färger kan du vara höst eller sommar, och är du frisk och klar kanske du är vår eller vinter. Aaargh vilken djungel.

Hitta din typ av årstid
Nu kanske du tror att det räcker med att veta att du är till exempel vinter, men riktigt så enkelt är det tydligen inte. I en bok min mamma givit mig har författaren nämligen delat upp årstiderna i tre underkategorier var. Allt för att hjälpa dig att hitta din ultimata palett. Undersök din hårfärg, hudfärg och ögonfärg och jämför med facit. Låter lätt va? Men efter att ha bläddrat igenom vårsidorna blir jag mer och mer säker på att jag inte är det. Nej, när jag börjar läsa om höst slår det mig att jag kanske är en mjuk sådan - det eller en mjuk sommar. Båda har ett dämpat och matt helhetsintryck, båda har mellanbrunt/råttfärgat hår, beige hud och grågröna ögon. What the hell! Hur ska detta hjälpa mig nu då? Jag får väl gå till ett proffs helt enkelt (vilket jag inte kommer att göra).

Vill du också hitta rätt?

Vår
Klar vår
(min drömårstid)
Hår: Mellan- eller mörkbrunt, salt och peppar.
Hud: Porslin, elefenben eller klarbeige.
Ögon: Klarblå, blåvioletta, gröna eller ljust nötbruna.

Varm vår
Hår: Gyllenblont eller rödlätt, rött.
Hud: Elfenben eller porslin. Ofta fräknar.
Ögon: Varmgröna, turkos eller klart, ljust nötbruna.

Ljus vår
Hår: Oftast blont eller gyllengrått
Hud: Ljus, elfenben, milda beige/persikofärgade nyanser.
Ögon: Blå, blågröna, ljusgröna.

Sommar
Ljus sommar

Hår: Askblont, svalt grått.
Hud: Elfenben, milt/svalt beige.
Ögon: Milt blå, blågrå, grå.

Kall sommar
Hår: Askbrunt, grått, mörkt askblont.
Hud: Mjukt rosa, beige, rosabeige.
Ögon: Grå, gråblå eller blågröna.

Mjuk sommar
Hår: Askblont, mellanbrunt och råttfärgat.
Hud: Elfenben, beige.
Ögon: Milt blågröna, grågröna, blågrå, milt nötbruna.

Höst
Mjuk höst

Hår: Askblont, svalt grått.
Hud: Elfenben, milt/svalt beige.
Ögon: Milt blå, blågrå, grå.


Varm höst
Hår: Rödbrunt, rött, gyllenblont.
Hud: Varmt beige, elfenben. Ofta fräknig.
Ögon: Topas, nötbruna, varmt gröna.

Djup höst
Hår: Mörkbrunt, kastanjebrunt.
Hud: Honungsbrun, brons, svart, elfenben.
Ögon: Olivgröna, nötbruna, gyllenbruna, svartbruna.

Vinter
Djup vinter
Hår: Mörkbrunt, svart, väldigt mörkt rödbrunt.
Hud: Svart, kallt brun, oliv, svalt beige.
Ögon: Mörkbruna, nötbruna, olivgröna.

Kall vinter
Hår: Silvergrått, salt och peppar, svartgrått.
Hud: Elfenben, klar oliv, svalt beige.
Ögon: Djupt bruna, gråbruna.

Klar vinter
Hår: Svart, mörkbrunt, silver, salt och peppar.
Hud: Porslin, elfenben, beige, klar oliv.
Ögon: Djupblå, violett, klart nötbruna.

Källa: Finn din stil! - Mary Spillane

För övrigt har bilden ingenting med posten att göra, jag ville bara visa hur mitt tofshår såg ut efter senaste, grundliga schamponeringen - fyra dagar senare utan att ha blött håret en enda gång och fingerkammat ett flertal gånger. Taskig kvalitet på grund av mobilkamera, och de snygga topparna kom inte med i bild.
Hm... Nu när jag tänkt efter så blir det nog ingen henna för mig ändå, jag får anamma min tråkiga palett helt enkelt.

11 comments:

 1. Hosanna said...

  Jag har precis färgat mitt med örtfärg efter en misslyckad hennafärgning. Luktar pyton och den svarta färgen går åt blågrönt så mnja...naturligt är kanske bäst ändå ;)  

 2. E said...

  Jag kommer nog använda mig av någon hemmagjord toning istället mest för att få upp lystern. Frågan är bara om jag ska satsa på mörkade eller ljusare. Jag har naturliga, lite blondare slingor i håret men jag är inte snygg ljus. Bäh. Ja naturligt är kanske snyggast ändå.  

 3. Annika said...

  Jag gick i tjugo år och var helt övertygad om att jag var kall... Sen gjorde jag en riktig färganalys och var en tveklös vår!

  Det sägs att den absolut vanligaste årstiden bland skandinaver är sommar, men det är svårt. Det där med blodådrorna vet jag inte hur det stämmer, men hudtonen ljuger inte. Ett tips är att kolla ditt smink och se vad det heter, det kan finnas ledtrådar där om du har hittat en bra färg. Jag använde färger som "golden ivory", "honey" och "warm almond" i flera år utan att förstå nånting.. :D  

 4. E said...

  Jag har använt väldigt lite foundation i mitt liv, och oftast bara tagit den som varit ljusast för att jag är så blek. Så det hjälper mig tyvärr inte. Ibland tycker jag att min hud ser kall ut, ibland varm. Det går helt enkelt inte :) När det gäller annat smink har jag använt både kalla och varma nyanser av samma färger till rouge och skuggor. När det gäller att se på andra kan det vara jättelätt, men jag kan inte när det gäller mig själv. Jag ser helt enkelt inte vad jag passar i. Skumt.  

 5. Annika said...

  mm, så var det för mig också. Rekommenderar definitivt en riktig färganalys - om inte annat är det jättekul! :)  

 6. E said...

  Det verkar ju inte så dyrt heller. Ska bara hitta någon som vill göra det med mig.  

 7. Lilleman99 said...

  Hej,
  Kom av en händelse in på din sida.
  Det där med färgen på ådrorna kan jag
  inte hålla med om. Att gröna ådror
  betyder varmt och blåa kallt. Tror det är tvärtom. Tänker så här: färgen på ådrorna under huden beror på hudtonen. En rosa underton ger gröna ådror=kall: kontrastfärger röd/rosa-grön.
  En gul/gyllene underton ger blå ådror: kontrastfärger gul-blå.
  En persiko-/orange underton ger
  turkosa ådror: kontrastfärger orange-turkos.  

 8. E said...

  Det där tycker jag inte låter logiskt. När jag läste om ådrorna antog jag att blå ådror + gul (varm) hud = grönt. medan blå ådror + rosa hud (kall) = lila eller kallt blå. Det är mycket mer logiskt än kontrastfärger, om du frågar mig.  

 9. Lilleman99 said...

  Ja, fast blodådrorna är ju inte blåa inuti kroppen, utan röda, då blodet är rött.
  När det gäller karmosinröd färg så bildgooglade jag på detta och det verkar som karmosinrött är en ganska mörkt röd och fyllig färg, som går från neutralt röd till blårött.
  Blå toner i rött ska ju passa till kalla årstider, och rent rött (neutralt) ska passa till vinter.
  Själv passar jag inte heller in på
  en enda årstid, jag borde vara varm höst eller varm vår, men jag finner mig ligga nånstans mittemellan.
  Var för ett tag sedan inne på en sajt där det sades att man inte behöver vara varm eller kall utan kan vara neutral och passa i vissa färger från båda.Tyvärr minns jag inte vilken sajt det var.
  Jag passar också bra i färger som marinblått - ej för "dammig" -, mossgrönt, gammelrosa och även vissa vinröda som liknar karmosin,
  kall färg, trots att jag är varm.
  Och fast jag har rött hår, så är den färgen mer guldig än det skrikröda hår som brukar säljas som "rött" i butikerna. Jag väljer också helst en bruntonad nyans av henna. Av bilden på ditt hår, som har väldigt fina vågor, verkar det som om du har en del röda pigment -
  du kanske passar i varma till neutrala färger.  

 10. E said...

  Njae, venerna är faktiskt åt det blåare hållet då blodet är syrefattigt (= blåare) innan det pumpats tillbaka til hjärtat. Väl där blir det rött igen.

  Mitt hår är inte alls så rött på riktigt, tyvärr. Det är bara kameran som är snäll. :)

  Jag och min kompis funderar på att gå till en sådan där analys, tills dess tänker jag fortsätta köra på svart. ;)  

 11. E said...

  Haha kom på att min kommentar lät lite knasig. Jag menar alltså inte att blodet är *blått*, utan att det röda drar åt det blåa hållet. :)