Man behöver inte läsa speciellt mycket om doshor för att man ska börja tänka på stereotyper. Det finns tre doshor, och man kan vara en av sju olika kombinationer av dem men inte nödvändigtvis ha obalans i samma dosha. Kort sagt är Vata tunn, nervös och frusen, Pitta är rödhårig, temperamentsfull och het och Kapha stabil, överviktig och moderlig. Om du frågar mig är det ganska tråkigt att dela upp det på detta vis och jag känner inget behov av att ändra på mitt liv efter vilken typ jag eventuellt är. Jag kan helt enkelt inte tro på det här tillräckligt mycket för att praktisera det till hundra procent. Men det är ju fortfarande ett intressant ämne som jag tänkte dela med mig lite av och att ta till sig lite av det kan ju inte skada.

Vata
Smal, rör sig och talar snabbt, oregelbunden hunger, sover lätt, fantasifull och energisk, känslomänniska, lär sig snabbt men glömmer lika fort, ängslig, vill ha förnyelse och spänning, blir lätt stressad, har lätt för att få sömnproblem osv.

Pitta
Normalbyggd, gillar utmaningar, tycker inte om sol eller värme, ofta hungrig och törstig, har ofta varma toner, lättirriterad under stress, välartikulerad, gillar att ta kommando, kan vara krävande och kritisk, materialistisk, fin koncentrationsförmåga osv.

Kapha
Solid i kroppen, stark, ofta överviktig, lär sig långsamt men har bra långtidsminne, lugn och stabil i temperamentet, svaga hungerskänslor, tolerant och förlåtande, kan vara dominerande och självbelåten, empatisk, kan lätt tröstäta osv.

Kombinationerna du kan vara är alltså:
* Vata
* Pitta
* Kapha
* Vata-Pitta (eller Pitta-Vata)
* Vata-Kapha (eller Kapha-Vata)
* Pitta-Kapha (Eller Kapha-Pitta)
* Vata-Pitta-Kapha

Efter att du, med hjälp av tester eller en ayurvedisk läkare, har kommit fram till vilken typ du är och i vad du har obalans kan du börja ändra på dina mat-, sov- och vardagsvanor.

Vilken mat ska man välja?
I varje måltid ska man försöka få med alla sex smaker - salt, sött, surt, beskt, starkt och kärvt. Vad som är vad är helt omöjligt att veta utan hjälp av en bok. Olika råvaror balanserar också olika doshor och sådant ska man tänka på när man äter.

Vata
Balanseras av salt, surt och sött och av tungt, oljigt och hett.
Grönsaker: Gröna bönor, gurka, kålrötter, lök, morötter, sparris, sötpotatis m.m.
Frukt: Mogen, söt, färsk frukt som ananas, apelsiner, bananer, druvor, fikon m.m.
Spannmål: Havre, ris, vete.
Kött: Kyckling, kalkon, fisk och skaldjur.
Kryddor: Det mesta fungerar, men undvik kärva smaker som saffran och gurkmeja m.m.

Pitta
Balanseras av beskt, sött och kärvt och av kallt, tungt och torrt.
Grönsaker: Blomkål, broccoli, groddar, paprika, potatis, svamp, vitkål m.m.
Frukt: Söta, mogna frukter som druvor, katrinplommon, fikon, körsbär, mango, melon m.m.
Spannmål: Havre, korn, vete, vitt ris.
Kött: Kalkon, kyckling, räkor.
Kryddor: Var sparsam med kryddor men smaker som dill, kanel, mynta m.m. går bra.

Kapha
Balanseras av starkt, beskt och kärvt och av lätt, torrt och hett.
Grönsaker: Brysselkål, aubergine, gröna bladgrönsaker, paprika m.m.
Frukt: Välj lite torrare och inte så söta eller sura frukter som päron, tranbär och russin m.m.
Spannmål: Bovete, hirs, korn, majs och råg.
Kött: Kalkon, kyckling, räkor.
Kryddor: Alla kryddor utom salt är kalasbra, speciellt ingefära.

Det finns givetvis många fler dos and don'ts, men det är nog bäst att ni surfar runt lite eller köper/lånar en egen bok. Enligt Perfekt hälsa, och andra test, är jag en Vata-Pitta. Det finns även riktlinjer för hur du ska lägga upp din dag, plus massor med annat. Alltför mycket för att jag ska kunna skriva om det här.

Gratis onlinetest
Ayurveda - Diagnostic Test for Vikruti or Dosha Imbalance (engelska)
Må bra - Vilken dosha är du?
Självtest hos Ayur-Veda AB
Tri-dosha test (engelska)
What's Your Dosha (engelska)

För ett tag sedan beställde jag prover från både TiKei och HH, men den uppmärksamma kanske har märkt att jag aldrig skrev något mer om det. Anledningen är att jag en kort tid efter det fick hem prover från c/o Lena - bas, rouge, concealer, finish och skugga. Nu påminner alla tre märkena ganska mycket om varandra, men jag fastnade för c/o Lena och har bara använt det den senaste tiden. Givetvis ska jag använda upp de andra proverna så att jag kan skriva om dem med, men den här posten ska jag ägna åt c/o Lena.

Bas (foundation) finns i fem nyanser, varav jag använder den som kallas Naturligt ljus. Jag är som bekant ganska blek, men jag tycker att det är en jättebra matchning med min hud. Som ni ser på bilden smälter den in bra med min egen färg, och jämnar ut utan att lägga sig som ett lager av smet eller en pulvrig massa. Mineralsmink kan ibland bli lite grynigt, men jag har inte haft några sådana problem med det här märket.
Dölj (concealer), jag har den ljusare av de två varianterna, fungerar bra förutom under ögat. Jag har väldigt mörka ringar och de är svåra att få bort, men jag har hittills inte hittat något märke som rådit bot på dem. Jag tycker inte att mineralsmink riktigt kan mäta sig med vanlig, flytande/krämig concealer men det är tillräckligt bra och låter huden andas och är naturligt så det väger tyngre hos mig.
Färg (rouge & ögonskugga) finns i elva nyanser och på bilden har jag Nyponros på kinderna och Solbränd och Solkysst på ögonlocken (fast de egentligen ska användas som rouge hehe). Det är inte lika mycket pigment i c/o Lenas Färg som i annat mineralsmink, vilket ju kan upplevas som lite tråkigt. Men jag tror att många som precis börjat använda mineralsmink är lite ovana vid de kraftiga färgerna och lätt överdoserar och då är det ju jättebra med lite mildare produkter. Det är enklare att få ett jämnt resultat och en naturlig look. Att använda Färg på ögonlocken är kalasbra, jag gillar att det blir alldeles lagom glammigt tack vare Solkysst. Man blir ingen discodrottning men det är lite mer bling än vardag. Den är lätt att applicera oavsett vilken del av ansiktet du väljer att använda den på.
Yta (finish) finns i en version och jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om den. Jag kan ärligt säga att jag inte märker av den, jag ser ingen direkt skillnad och jag har inte tänkt på om sminket håller bättre eller sämre utan den. Men jag har bara använt den två gånger med, och har aldrig haft sådant innan, så jag kanske inte är den bästa domaren.

Jag är hur som helst väldigt nöjd med det här sminket, och gillar verkligen hur utförlig webshoppen är. Det står precis vad som är i produkterna, och varför de är det, vilket ju är kalasbra för oss innehållsförteckningsknäppisar. c/o Lena är också väldigt noga med att det inte ska vara massa utfyllnadsmedel i, utan varje ingrediens är där av en anledning. Det är något jag gillar, så fort INCI-listan är lång blir jag misstänksam! Jämför med andra vanliga mineralsmink, där många varor har två eller tre ämnen mer än c/o Lenas
Det finns en kort förklaring om själva produkten och hur och var du ska använda den, så det är sannerligen perfekt för nybörjaren inom mineralsmink.

Prisklassen när det gäller sminket är lite högre än hos t.ex. TiKei eller HH, men så är det ju kortare innehållsförteckning med så det kanske inte förvånar någon. Som exempel kan jag nämna att Bas och Färg (ansikte) kostar 155:- för 20 ml (prover går att beställa), och Färg (ögon) kostar 135:- för 10 ml. Du kan även köpa penslar och borstar, men de har jag inte provat så där kan jag inte ge något utlåtande.

Länk:
c/o Lena

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Perfekt hälsa?

För en månad sedan fick jag en bok av min kompis M, som jag nämnt tidigare. Hon är inne på det där med välmående och lite mer "new agiga" sätt att uppnå det. Boken heter Perfekt hälsa, är skriven av Deepak Chopra och handlar om den indiska vishetsläran ayurveda. I tre delar, Den perfekta hälsans plats, Den kvantmekaniska människokroppen, Att leva i samklang med naturen, tar han upp hur du med en inrutad vardag, rätt kost, meditation och yoga kan förändra ditt liv. Vi människor delas upp i sju typer, alla i olika kombinationer av de tre doshorna Vata, Pitta och Kapha. Beroende på vilken typ du är och vilken eller vilka doshor du har obalans i ska du planera ditt liv och det du stoppar i dig. I boken finns ett test du kan göra, men han råder givetvis läsaren till att uppsöka en legitimerad ayurvedisk läkare för korrekt diagnos och hänvisar ofta till sin hemsida och sitt center. Den öppna delen av mig säger att det är sjävklart och säkrast med proffshjälp, den krassa delen av mig säger att det är för att man tjänar mer pengar på patienter än på bokförsäljning.

Hur som helst... Det är extremt intressant läsning, även om jag inte riktigt kan ta till mig allt som står där i. Om man skulle följa schemat Chopra lägger upp behöver man vara miljonär, ensamstående och arbetslös. Att jobba i skift är bara att glömma. Han hävdar att t.o.m. läkare hinner leva riktigt ayurvediskt, så varför skulle inte du? Jag tror absolut att många av de saker han skriver är bra för dig och din hälsa, men skulle du orka eller hinna med detta varje dag?

En ayurvedisk dag

Morgon (kl 6-8)
1. Vakna, utan väckarklocka, runt sex på morgonen.
2. Drick ett glas varmt vatten för att sätta fart på magen och gå sedan på toa.
3. Borsta tänderna och skrapa tungan (den eventuella beläggningen på tungan utgörs av ama - toxiner och slaggprodukter - och ska bort).
4. Massera kroppen med sesamolja (abhyanga). Hans schema tar 5-10 minuter, eller om man har brådis och bara vill utföra en minimassage - 1-2 minuter.
5. Bada (ja bada!) i varmt vatten - men inte hett eller kallt.
6. Gör solhälsningen, vilket tar kanske 10 minuter (ska skriva mer om det senare).
7. Utför yoga i 10-15 minuter.
8. Öva på pranayama, en teknik som hjälper dig att balansera andningen (ska skriva mer om det senare).
9. Meditera.
10. Ät frukost som passar din typ.
11. Ta en trettiominuters morgonpromenad.

Lunch (kl. 12-13)
1. Ät dagens huvudmål, lunch, tidigt. Det ska vara nylagad mat som passar din typ, inom ayurveda rekommenderar man inte uppvärmda rester. En bra måttstock för hur mycket man ska äta är två handfullar.
2. Sitt stilla i fem minuter efter maten, för att få igång matsmältningen.
3. Promenera i 5-15 minuter, för att hjälpa matsmältningen.
4. Någon gång senare på eftermiddagen är det dags att yoga i 10-5 minuter igen.

Middag (kl. 18-19)
1. Ät en måttlig middag som passar din typ. Det kan räcka med varm gröt, en smörgås och lite färsk frukt. Undvik jäst mat och rött kött.
2. Sitt stilla i fem minuter efter maten, för att få igång matsmältningen.
3. Promenera i 5-15 minuter, för att hjälpa matsmältningen.

Kväll (21:30-22:30)
1. Ägna dig åt en lätt aktivitet på kvällen.
2. Lägg dig tidigt, dock minst tre timmar efter middagen.
3. Du bör inte läsa, äta eller titta på TV i sängen.

Inga problem va? Det där fixar väl jag. Synd bara att jag har ett jobb som börjar 8:30 så att jag måste åka hemifrån halv åtta. Synd att jag, om jag ska ta en hel timma lunch, då inte slutar förrän 17:30. Det betyder ju även att jag inte är hemma förrän 18:30. Sedan kan jag ju glömma att fortsätta med min hårrutin om jag ska ha olja i hårbotten varje morgon. Tur att jag inte har barn, för då skulle det ju gå helt åt fanders.

Nej att leva helt ayurvediskt kommer inte gå för mig, men det är vissa saker jag kommer ta till mig även om jag lät lite negativ. Jag har till exempel på sätt och vis börjat med meditationen, och nästa steg kommer vara antingen solhälsningen eller pranayama. Jag kommer helt enkelt göra som jag alltid gör - jag plockar ut de bitar jag gillar och så gör jag ett eget schema. För jag tycker fortfarande att ayurveda är intressant och jag rekommenderar boken, för det var givande läsning även om jag inte tror på precis allt Chopra skriver.
I nästa inlägg om ayurveda ska jag skriva lite mer om doshorna.

Läs även andra bloggares åsikter om .

Mineralsmink börjar bli mer och mer utbrett, och ganska lätt för oss svenskar att få tag på. Men trots sina fördelar undrar jag om det någonsin kommer konkurrera med vanligt märkessmink på allvar. Det ska bli intressant att se hur många av er som använder det - och med mineralsmink menar jag riktigt mineralsmink. Du vet sådant som bara har en handfull ingredienser och är i pulverform, inte t.ex. L'Oréals fuskversion.

Använder du mineralsmink?
1. Ja, och det är det enda smink jag använder.
2. Ja, men jag använder vanligt smink med.
3. Jag har använt men gick tillbaka till vanligt smink.
4. Jag har lite prover hemma, men inte bestämt mig för om jag ska handla än.
5. Jag är intresserad och ska beställa hem prover/starkit/smink så fort jag får tid/råd.
6. Jag är nöjd med mitt vanliga smink.
7. Jag sminkar mig inte.
8. Annat.

För den som vill läsa mer
Här har jag skrivit ganska utförligt om mineralsmink: Vacker utan spackel?

Naturlig mascara

Häromdagen fick jag ett mail från en läsare som undrade över mascara inom naturkosmetikan och jag var tyvärr tvungen att erkänna att jag aldrig provat. Just nu har jag en från Nivea och jag tänker inte köpa en ny förrän den är slut, i mitt nya liv ska jag ju inte slösa så mycket. Men mailet fick mig att fundera på hur stor och vilken skillnad det egentligen är mellan vanlig mascara och naturligare sådan. Personen i mailet var inte nöjd med sin, "Just nu har jag en från Sante naturkosmetik, men den torkar väldigt långsamt, ger bara lite färg och tynger nästan ner fransarna (känns det som).", så kan vi verkligen hitta en bra?
Tyvärr har inte min mascara en innehållsförteckning, så istället tänkte jag googla lite och sammanställa vad jag hittat. Jag har användt en uttalat mild, men vanlig, mascara från ACO och en från Nivea (inte den jag har dock) som jämförelse. Vissa ingredienser har jag länkat till, men inte alla så lite får ni googla själva.

Cliniderm Gentle Volume Mascara - vanlig (ACO)
Pris: 109:-
Färg: Brun, svart.
Köp: Apoteket
INCI:
Aqua, Ozokerite, Cera Carnauba, Stearic Acid, Cera Alba, PVP/VA Copolymer, Propylene Glycol, Triethanolamine, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Magnesium Aluminum Silicate, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Phenozyethanol, Propylparaben, Methylparaben, Talc, CI 77499, CI 77492, CI 77491.

Nivea Beauté Eyes Wide Open Mascara - vanlig
Färg: Svart.
INCI: Aqua, VP/VA Copolymer, Stearic Acid, Oryza Sativa, Candelilla Cera, Butylene Glycol, Cera Microcristallina, C18-38 Alkyl Hydroxystearoyl Stearate, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Simethicone, Triethanolamine, Magnesium Aluminum Silicate, VP/Eicosene Copolymer, Panthenol, Silica, Lauroyl Lysine, Cetyl Alcohol, Serica, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Phenoxyethanol, BHT, CI 77499, CI 77007, CI 77491, CI 77492, CI 77891, CI 77288, CI 77289, CI 77510, CI 77742

-----------------------------------------

Dr Hauschka Intermezzo Mascara - naturkosmetik
Cirkapris: 127:-
Färg: Blå, brun, svart.
Köp: Fouchés, Bodystore,
INCI: Aqua, Alcohol, Sorbitol, Cetearyl Alcohol, Ricinus communis, Bentonite, Camellia sinensis, Melia azadirachta, Euphrasia officinalis, Buxus chinensis, Rosa gallica, Rosa damascena, Xanthan Gum, Lecithin. [+/- CI 75470, CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77007, CI 77891.

Lavera Mascara - naturkosmetik ("Organic skin care and cosmetics")
Cirkapris: 120:-
Färg: Blå, brun, svart.
Köp: Med24, Ren skönhet, Fairspring
INCI: Aqua, Alcohol, Sorbitol Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Cetearyl Alcohol, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Tricaprylin, Sodium Cetearyl Sulfate, Hectorite, Lysolecithin, Rosa Damascena Flower Water*, Xanthan Gum Tocopherol, Caprylic/Capric Triglyceride, Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid, Fragrance (Parfum), [+/- CI 77499, CI 77491, CI 77492, CI 77007]. *) ingredienser från kontrollerade ekologiska jordbruk

SANTE Mascara - naturkosmetik
Cirkapris: 112:-
Färg: Brun, svart.
Köp: Softskin, Bodystore.
INCI: Ricinus Communis (Ricinolja), Lanolin, Candelilla Cera, Cera Alba (Bivax), Simmondsia Chinensis, Brassica Campestris /Aleurites Fordi Oil Copolymer, Carnauba, Talc, Passiflora Incarnata, Aroma, Tocopherol,[ +/- Mica, CI 77007, CI 75120, CI 75470, CI 77499, CI 77491, CI 77492, CI 77891].

Visst verkar det vara en hel del skillnader, mycket på grund av att de naturligare mascarorna är utan silikoner, parabener och dylikt, men alla innehåller ju olika oljor, emulsioner och färgämnen. Alltså kan jag tänka mig att en naturlig, även om den inte ger massor med volym och längd, fungerar bra. Eftersom en läsare var missnöjd med Santes kommer jag inte prova den, utan kommer nog chansa på Intermezzo Mascara eller Truly Natural Mascara från HH. Det som är skönt är ju att priserna inte skiljer sig från vanliga mascaror från t.ex. Niva, Maybeline eller L'Oréal.
Om någon har något bra tips får ni gärna lämna en kommentar!


Fler mascaror inom naturkosmetik:
Suki Sukicolor Rich Pigment Mascara
Dr Hauschka Volume Mascara
Truly Natural Mascara

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1. 2-3 gånger/vecka - 57 %
2. 1 gång/vecka - 17 %
3. Varje dag - 12 %
4. 4-5 gånger/vecka - 10 %
5. 2-3 gånger/månad - 2 %
6. 1 gång/månad, Väldigt sällan, Mer än en gång/dag - 0 %

Det ser faktiskt ungefär ut som jag trodde, men jag är lite förvånad över att så många tvättar varje dag. Jag misstänker att de flesta som läser min blogg kör med balsammetoden, det stämmer i alla fall in på de som röstade förra gången, och då brukar man ju inte tvätta varje dag. Men det är kul att andra hittat hit med, må jag säga. Sedan är det väl en tolkningsfråga med, antar jag. Även om jag bara tvättar en gång per vecka sköljer jag ju håret däremellan och ibland WO:ar jag och det kanske somliga skulle räkna som fler. Hur som helst, oavsett hur ofta eller sällan ni tvättar hoppas jag att ni är nöjda med er metod.

Genast började du läsa, för att även om du har perfekt hy kan den alltid bli lite snyggare!

Jag ska på fest på fredag och då vill jag ju såklart se bra ut efter vinterns tråkiga osoliga väder. Jag ska bli sminkad av en sminkös från Make Up Store som kommer att döma min hy och klaga på mina pormaskar och det vill man ju inte, right? Så jag pratade med min syrra som har alla trollpacksknep i bagaget och hon lade upp en 3-stegsmetod åt mig:

1. Ocm:a! Massera ansiktet med olja och fukta ansiktet med heta handdukar, typ!
2. Lägg en citronsafts- & bakpulvermask. Luckrar upp underliggande smuts och bleker.
3. Lägg en honungsmask! Lugnar och läker!

Skitlätt och billigt då jag redan hade alla ingredienser hemma! Så här gjorde jag:

1. Jag tog en tsk olivolja och masserade in i hela ansiktet för att gnugga upp smuts till ytan. Jag masserade i kanske 5 minuter, typ tills jag fick mjölksyra i armarna samt att mina kinder var lagom rosiga. Sedan hällde jag hett vatten i en hink och dränkte bomullsservetter i och lade en urvriden servett över ansiktet och lät det ånga. Sedan när den kallnat bytte jag ut dem mot en ny. Efter 5 byten tröttnade jag och svepte bort all resterande olja som efterlämnade sig mjuka kinder.

2. Sedan pressade jag en 1 cm tjock citronskiva mot kanten på ett glas och blandade i 1 tsk bakpulver. Jag applicerade sedan den bubblande och fräsande pastan på "problemområdena". De första sekunderna i kontakt med huden sved det till lite men sedan började det att pirra härligt och det bubblade ända ner i porerna. Rätt rolig känsla! Typ som ett ben som sover. Sedan lät jag det sitta tills det stelnat. Det kändes precis som en lermask, fast lite roligare. Jag gick och kollade mig i spegeln och jag hade blivit helt vit i nyllet. Jag bestämde mig för att det fick sitta ett tag till. Sedan ångade jag bort det med ytterligare en tygservett och jag blev helt häpen! Pormaskarna var ju typ helt osynliga. Jag har inte ens åstadkommit ett lika bra resultat med min Biotherm-lermask för 250:- som med bakpulver och citron för 10 :-! Helt sjukt! Det här ska jag lätt göra 1 gång i veckan. Det var mycket roligare än med en vanlig lermask dessutom.

3. Tittar på mina knappt synliga porer/pormaskar igen... WOW!

4. Lägger en honungmask som ska lugna irriterad och inflammerad hy samt döda bakterier som är dåliga för en. Låter den sitta i ungefär 30 min. Seda ångar jag bort den med en servett till. Mmm... len! Undra om jag ens behöver smörja in mig. Det känns inte stelt någon stans! Tittar på mina porer igen och känner att jag kanske borde göra en till citron+bakpulvermask, bara för att se, om det går att få ett annu bättre resultat om man gör det två gånger på varandra. Resultatet? Lite bättre kanske.. men inte mycket. Det här vill jag göra snart igen... bara för att det är så kul! Du måste prova!

(Morgonen därpå)
Porerna är rena, men stora! Nu måste jag bara luska ut knepet att förminska porerna sen är allt toppen!

Lycka till!

Cate

Detta var ett gästinlägg av min lillasyster, titta även gärna in på hennes egen blogg. Hoppas att ni gillade det, och att hon vill ära oss med ett inlägg snart igen.


Kabukiborstarna är klippta så att de tar upp produkten och håller kvar den tills du applicerar det i ansiktet. Då släpper de ifrån sig pudret när du buffar så att du inte ska få allt på samma ställe eller få en kakig effekt. Man kan säkert använda andra borstar med, men dessa är de enda jag har provat till mitt mineralsmink.

Mineral Kabuki brush ca 249:-
Den stora nackdelen med dessa borstar är att de kan fälla, men om du tvättar dem det första du gör ska eventuella lösa strån ramla bort. Jag önskar att det stämde. Eftersom man ska tvätta sina borstar regelbundet borde det nu, flera månader senare, inte finnas några lösa strån kvar i min kabuki men efter varje användning måste jag plocka bort långa, svarta strån från ansiktet. Ibland ramlar de även ned på kläder och urringning. Det är verkligen grymt irriterande. Annars är borsten underbar! Den ger ett fint resultat och är löjligt mjuk. Min gamla rougeborste, som jag tidigare tyckte var så skön, känns som en piassavakvast i jämförelse. Utan att ha några andra kabukisar att jämföra med blir betyget en solid trea, men det kanske ändras efter att jag provat andra.



Mineral Blush brush ca 229:-
Även om min kabuki fäller som en katt är rougeborsten inte lika jobbig. Jag har fått plocka bort några enstaka strå ur ansiktet, men utöver det har jag inget negativt att säga om borsten. Den är mjuk, fördelar rouget bra och är en riktig kalaspensel helt enkelt! Man kan även använda den till pudret eller finish, jag har provat båda med fint resultat. Den är lite dyrare än andra rougepenslar, och den fäller trots allt emellanåt så betyget blir en stark fyra.



Mineral Eye Shadow brush ca 119:-
Jag har använt den både till concealer och ögonskugga, och den är absolut bättre till det senare då den klarar av att ge både lite och mycket färg och är bra på att skugga. Den är dock lite sämre på att fördela färg bra, men släpper ifrån sig sminket ganska fint. Du bör dock ha separata penslar för olika nyanser då den kan spara lite av skuggorna i penseln. Ja, och jag skulle gärna ha sett att den var aningens mjukare och någon millimeter längre. Betyget blir på grund av detta en trea.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Hållbara lockar

Ett av mina problem när det gäller burret är att mina lockar, när de är produktfria, inte håller stunsen efter en hel dag. Slitage som påklädningar, vinterkläder och uteväder gör sitt bästa för att riva upp lockarna ur gemenskapen och skapa friss. Men de gånger jag provat vanlig hårgel har jag fått vansinnigt tråkiga lockar och aloe vera-gel ger aldrig lika bra resultat som en ordentlig CO följt av plopp. Bra resultat i några timmar, that is. Jag misstänker att det är längden på håret som spökar - dels tyngs lockarna ned och dras ut, dels får håret mer kontakt med andra material. However! Som ett litet experiment tog jag en bild igår morse och en bild samma dag fast cirka tolv timmar senare. Jag hade i en veckas tid haft i Whipped Butter ungefär varannan dag som över natten-inpackning och tvättat skalpen med rasul de senaste två tvättarna.

Bild 1 - tvättat med rasul, haft balsam i längder, sovit med plopp - ingen styling eller leave in. Tagen morgonen efter.



Bild 2 - tagen samma dag, efter tolv timmar på jobb och kollektivtrafik. Kläd i halsdukar, ponchos, jackor och annat som ger statiskt hår.

Visst ser det trött ut, absolut, men jag är inte missnöjd. Inte alls. För det där skulle jag ha kallat en ganska bra hårdag för ett år sedan, det där skulle jag aldrig ha fått utan mousse. Nej, Anita Grants små salvor fungerar inte som leave in för mig men som inpackning, så verkar hennes produkter göra susen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


När jag var liten läste jag ett nummer av En Ding Ding Värld hemma hos en kompis. Bland vargmänniskor, folk som åt bilar och annat underligt fanns en artikel om en kvinna som slutat tvätta håret. Hon sade något om att hon lät vind, sol och vatten vårda håret, jag minns inte exakt, och det hade givit henne en praktfull kalufs av bruna lockar. Jag kommer ihåg att jag nästan var mer villig att köpa att någon var en varulv än att man kunde få vackert hår utan schampoo. Under årens gång dök artikeln upp i mina tankar emellanåt, men jag övervägde aldrig seriöst att droppa schampoot.
Jag minns även när en klasskamrat berättade om sin "otroligt äckliga" bekant som faktiskt bara tvättade håret med balsam och hur vi tjejer, nu i mellanstadieåldern, flämtade till förfärat.
Jag trodde aldrig att jag skulle sitta här, tjugo år senare, med ett hår som numer bara tvättas med vatten, lera och balsam.

Så, hur ofta tvättar du håret?

1. Varje dag
2. 4-5 gånger/vecka
3. 2-3 gånger/vecka
4. 1 gång/vecka
5. 2-3 gånger/månad
6. 1 gång/månad
7. Väldigt sällan
8. Mer än en gång/dag

På bilden har jag, dag sju, borstat ut håret ordentligt med svinhårsborste. I höstas när jag började med no 'poo låg mitt hår, efter borstning, som slickat längs skalpen och stod sedan som en sky av krus runt överkroppen. Men nu verkar fuktbalansen återställts något, för som ni ser på bilden är håret inte alls speciellt flygigt eller flottigt. Det är ju inga drömlockar direkt, men vilken skillnad! Jag ångrar verkligen att jag inte tog ett kort på den dåvarande europe-effekten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Milda schampoon

Jag har haft lite problem med att hitta ett bra, milt schampoo till Fisen. Det ska vara utan SLS och dess vänner, och inte innehålla alkohol som andra ingrediens. Då företag inte alltid är så jätteglada i att lägga ut en fullständig innehållsförteckning måste man ibland chansa, men att slänga ut pengar på osäkra varor är inget för mig. Efter att ha köpt hem Urtekrams balsam utan problem vågade jag mig dock på att beställa deras Fair Trade Brown Sugar Shampoo. Eftersom vi fortfarande är i provstadiet beställde jag även ett Aloe Vera-shampo från Nyform då det stod att den var SLS-fri.

Fisen har bara använt Brown Sugar, och även om han klagade lite på att det inte luktar lika gott eller löddrar lika bra som vanligt schampoo så har hans händer mått ganska bra. Han sade att han inte haft ett utbrott sedan han bytte från Rebeckas Aloe Vera schampoo till Urtekram, även om händerna absolut inte ser ut som helt vanliga, friska händer ännu. Men so far so good alltså, för de är ändå ovanligt fina! Det är riktigt skönt att ha hittat ett schampoo som är bra för honom, det gör riktigt ont i hjärtat när jag ser hans trasiga tassar annars. Stackars Fisen. Flaskan är långt ifrån slut, så jag får återkomma om ett bra tag när det är dags att prova andra schampoot. Men just nu ser det ut som att Brown Sugar är en keeper, även om det inte är världens mest miljövänliga schampoo (innehåller bl.a. cocamidopropyl betaine).

INCI Brown Sugar - Urtekram
Aqua, Aloe Barbadensis Gel*, Saccharum Officinarum Powder*, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, Sodium Coco-Sulfate, Glycerin, Sodium Cocoyl Glutamate, Citric Acid, Lavandula Angustifolia Oil*, Eucalyptus Globulus Oil*, Geraniol, Limonene, Linalool.
(* = ekologisk)

INCI Aloe Vera - Nyform
Aqua, Aloe Barbadensis, Coco-Glucoside, Glycerin Laurate, Cocamidopropyl Betaine, Xanthan Gum, Hydroxypropyl Guar, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Citrus Dulcis, Linalool, Limonene.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Mer reklam för Daniel

Som en del av er vet ska en av mina närmaste vänner, Daniel Mitsogiannis, vara med i Melodifestivalen, och jag gör givetvis mitt bästa för att fixa en fanbase åt honom. Läs mer om det här.

Andra länkar
En video där han sitter på Gubbens och pratar om sin kommande medverkan.
Hans schalgerblogg på Norrköpings Tidningar.
En miniartikel på Aftonbladet där majoriteten röstat att han kommer komma på första till andra plats. Woooo!

Är du intresserad av att veta mer om Daniel är det bara att googla på hans namn, det är ju inte så många andra som heter så... :)

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1. Med balsammetoden - 32%
2. Med schampoo, och det är jag nöjd med - 26%
3. Med schampoo, men jag funderar på att börja med något annat - 16%
4. Med ägg/rasullera/bikarbonat eller liknande - 11%
5. Jag blandar hej vilt - 11%
6. Jag tvättar inte med schampoo, men funderar på att börja igen - 1%
7. Bara med vatten och/eller svinhårsborste - 0%
8. Annat 0%


Att majoriteten valde balsammetoden är jag inte speciellt förvånad över men att så många av er använder schampoo, det trodde jag inte. Men ni kanske hittar intressanta saker att läsa här ändå, hoppas jag. Det är även roligt att se att en hel del funderar på CO och att bara en enda person var missnöjd med att droppa schampoot. Jag rekommenderar dig, vem du än är, att titta in på lockig.ses forum och be om hjälp där. Det är inte alla CO fungerar för på en gång, det är lite trail and error, och där kan man få vägledning.
Själv röstade jag på "Jag blandar hej vilt" för det är precis vad jag gör.