Miljövänlig städning i nya lyan

Jag kanske inte ska ropa hej ännu då vi inte ska till banken förrän imorgon och man vet ju aldrig vad som kan hända. Men vi har ju skrivit på papper och fått okay så visst ser det väldigt säkert ut att vi kommer flytta in i vår alldeles egna lägenhet i vår! Jag har tänkt att lägga om mina städvanor nu när jag kommer få tillgång till egen tvättmaskin (här kommer ju tvätt- och sköljmedel automatiskt) och nu när man kan börja om från scratch.

Nej till disktrasor!
När jag städade senast använde jag mig mycket av uppklippta, gamla handdukar och de är så överlägsna sunkiga disktrasor att jag på plats bestämde mig för att inte ha några disktrasor i nya lägenheten. Handdukstrasor suger upp, torkar och gnuggar bort smuts mycket bättre. Ja istället ska jag återanvända gamla badlakan och handdukar i frotté, ha ett riktigt stort lager, och efter varje använding kan de slängas i tvätten. Smidigt och antagligen mycket mer hygieniskt än äckliga disktrasor som dessutom måste köpas nya stup i kvarten. Jag tänkte faktiskt börja sy redan idag - några till städ och några till tvättlappar för ansiktet.

Ättika till städning
Jag har läst att man kan använda ättika när man städar, men jag har bara äppelcidervinäger hemma. Så när det var dags för badrummet tog jag lite äcv utspätt med vatten och sprayade på över vattenkranen för att försöka få bort kalkavlagringar. Det försvann hur lätt som helst med hjälp av svampen och jag behövde inte ens skrubba som en bäng. Så jag använde det även i köket för att få rent diskbänken ordentligt och fick lika fint resultat där. Speglar blev också jätteblanka av blandningen. Så om det fungerar tror jag absolut på ättika och kommer börja använda det i framtiden.

Hej då sköljmedel!
Änligen kommer jag att kunna prova såpnötter, ett miljövänligt alternativ till tvättmedel, och skippa sköljmedlet. Till fläckar kan man använda galltvål. Vill man ha mjuka kläder ska man tydligen kunna droppa i lite ättika i sköljmedelsfacket, något som också tar bort lukter tvättmedlet inte klarar av. Detta betyder även att jag kan börja städa med microfiberhanddukar, som tar bort bakterier och smuts med bara vatten. Inga rengöringsmedel behövs, men om det är väldigt smutsigt ska det tydligen gå bra med lite såpa till. Vi har väl alla sett TV-shopsnutten där de visar hur en bänk ser ut efter städning med vanliga medel och städning med microfiber. Med det första är det fortfarande sunkigt och bakterierikt under UV-lampa, men med microfiberhandduken är det så rent och fint så. Nu kanske man inte ska tro på TV-shop, men SNF och Giftfri Miljö verkar ju hålla med. Jag ska även köpa en microfibermopp och bara ta fram dammsugaren när man verkligen behöver den.

Läs mer om miljövänlig städning
Läs mer om såpnötter/tvättnötter
Läs mer om Galltvål
Mitt gamla inlägg om sköljmedel

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 comments:

 1. Danielle said...

  Här hemma putsar vi fönstrerna med vatten och lite ättikssprit i. Vi bor i ett hus från 1773 med handblåsta rutor i vissa fönster som är omöjliga att få rena. Men ättiksprit fungerar jättebra! Det blir rent och blankt. Så att säda med ättika är nog en god idé.  

 2. Danielle said...

  Här hemma putsar vi fönstrerna med vatten och lite ättikssprit i. Vi bor i ett hus från 1773 med handblåsta rutor i vissa fönster som är omöjliga att få rena. Men ättiksprit fungerar jättebra! Det blir rent och blankt. Så att säda med ättika är nog en god idé.  

 3. E said...

  Själv putsade jag badrumsspegeln med äcv, och den blev löjligt blank! :)  

 4. Hans Husman said...

  Det känns verkligen trevligt och lite speciellt att tvätta med något naturligt som såpnötter.

  Tack för länken till vår artikel om dem på Nyfikenvital. Lite extra trafik är alltid välkommet.

  Stort lycka till med bloggen framöver!

  Vänliga hälsningar
  Hans  

 5. E said...

  Ja jag längtar tills dess!

  tack själv.  

 6. Ika said...

  Hu, vilken mardröm det måste vara att fp tvätt- och sköljmedel automatiskt, utan att få välja själv! Jag skulle ha blivit tokig - äcklas av de flesta tvättmedelsparfymer, och har aldrig använt sköljmedel.

  Tack för tipset om ättika som sköljmedel, det var en nyhet för mig. Synd bara att det kom någon timme för sent - har nyss startat en tvättmaskin där bland annat en långärmad t-shirt med skum lukt ingår. Jag har haft den som plopp-t-shirt, och den har börjat lukta konstigt, lite sådär med disktrasevarning. Har tvättat den i 60 grader en gång, och konstaterade att dne fortfarande luktar. Nu snurrar den i tvättmaskinen igen - blir det inte bättre får den följa med även i nästa 60-graders-maskin, då med ättika.

  Ättika lär också vara tämligen bakteriedödande. Jag har i en skvätt i blötläggningsvattnet till mina tygbindor, och mamma brukar hälla en skvätt i toaletten när hon städar.  

 7. E said...

  Det är skönt för plånboken, men annars är det inte så bra nej. Skriv gärna en kommentar sedan om hur det gick, när du väl provar! AJag har ju tyvärr inte kunnat göra det själv än.